'DIJETE ŽELI LJUBAV'

Naša pjevačica usvojila je djevojčicu iz Afrike: 'U Hrvatskoj je sve sporo, u centrima nema empatije!'

Foto: Privatni album
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Nikolina Tomljanović
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
12.01.2023.
u 12:25
– Sali poznaje samo život u Hrvatskoj. Prvog trena potrčala nam je u zagrljaj, postala naša kći i mi njezini roditelji. Te prve sekunde su neopisive, ne mogu se riječima dočarati. Ta ljubav, taj osjećaj, to saznanje i potreba da smo njezini… taj osmijeh!!! Stoga zaista smatram da se zakoni o udomljavanju i posvajanju trebaju mijenjati - kazala je Nikolina Tomljanović
Pogledaj originalni članak

Hrvatska javnost sa zanimanjem prati slučaj osmero hrvatskih državljana koji su od početka prosinca u zatvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Sada je ponovno problematizirano koliko je teško u Hrvatskoj doći do posvejenja. Zbog toga su i prijašnjih godina neki Hrvati odlazili u Afriku, a jedna od njih je i Nikolina Tomljanović, bivša pjevačica grupe ENI koja je sa suprufom Jakobom Patekarom usvojila djevojčicu Salome.
 

– Sali poznaje samo život u Hrvatskoj. Prvog trena potrčala nam je u zagrljaj, postala naša kći i mi njezini roditelji. Te prve sekunde su neopisive, ne mogu se riječima dočarati. Ta ljubav, taj osjećaj, to saznanje i potreba da smo njezini… taj osmijeh!!! Stoga zaista smatram da se zakoni o udomljavanju i posvajanju trebaju mijenjati. Dijete želi obitelj, toplinu, ljubav, sigurnost i mir. Treba ubrzati proces posvajanja, dozvoliti posvajanje istospolnim parovima, treba biološkim roditeljima dati priliku, ali što je previše – previše je - kazala je Tomljanovič prije dvije godine za Večernji list. 

 

– Čak smo još uvijek u registru posvojitelja. Dovoljno je možda reći da smo u šest godina primili samo jedan poziv od centara. Tim pozivom bili smo najbliže posvojenju. Nije nas žalostilo što tada nismo postali roditelji jer idemo logikom da se izabiru najbolji roditelji za određeno dijete, ali žalosti nas način ophođenja prema nama u tom trenutku. Nisu nam dali nikakvo pojašnjenje, a ton im je bio potpuno hladan. Empatije nigdje. A rijetko da smo naišli na empatiju i u drugim centrima za socijalnu skrb kad bismo ih kontaktirali. Kao da ne govorimo o dječici, kao da nismo potencijalni roditelji koji jedva čekaju djetetu pružiti svu svoju ljubav, pažnju i sigurnost. Tužno – objasnila je Nikolina te na pitanje postoji li trenutačno neki roditeljski izazov koji ju muči odgovorila: 

– Salomé nije izvor nikakvih briga, a za njezinu budućnost samo želimo da je sretna i samopouzdana - zaključila je glazbenica. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 131

BE
Berri
12:32 12.01.2023.

Iz dana u dan čitamo priče posvojitelja i svi ti posvojitelji prešućuju da su usvojena djeca izgubila svaku vezu s biološkim roditeljima, sestrama, braćom, bakama, djedovima...

DU
Deleted user
12:30 12.01.2023.

papiri uredni?

Avatar Svračak
Svračak
12:41 12.01.2023.

Možemo mi sto puta dozvoliti posvajanje istospolnim parovima kada to DR Kongo brani svojim zakonima.