nemaju brige

Ovih pet zemalja već je u finalu Eurovizije, a razlog je novac

Foto: Kolaž/Pixsell
Foto: Nderim Kaceli / ipa-agency.net
Mia Dimšić na tirkiznom tepihu u Torinu
Foto: Facebook
Mia DImšić
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Youtube screenshot
Foto: Reuters/Pixsell
10.05.2022.
u 18:46
Ovo pravilo uvedeno je 2000. godine, kako bi favoriziralo zemlje koje najviše financijski pridonose Europskoj uniji televizija. Tada su članice bile četiri zemlje, a 2010. pridružila im se i Italija, koja na Euroviziji nije nastupala 13 godina.
Pogledaj originalni članak

Večeras je na rasporedu prvo finale Pjesme Eurovizije u kojem kao 11. po redu od 17 zemalja nastupa i naša Mia Dimšić s pjesmom "Guilty Pleasure". U subotnje finale plasirat će se deset zemalja, baš kao i u drugom polufinalu koje je na rasporedu u četvrtak 12. svibnja.

Njima će se u finalu pridružiti i zemlje koje nazivaju Big 5: Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Španjolska i Italija. Ovo pravilo uvedeno je 2000. godine, kako bi favoriziralo zemlje koje najviše financijski pridonose Europskoj uniji televizija. Tada su članice bile četiri zemlje, a 2010. pridružila im se i Italija, koja na Euroviziji nije nastupala 13 godina. 

Uvođenjem polufinala 2004. godine, maksimalni dopušteni broj prijava u finalu bio je ograničen na 24 od 2004. do 2007. i 25 od 2008. do 2010. godine. Od 2012. ovo maksimalno ograničenje sada iznosi 26: velika petorka, nacija domaćin i 10 kvalifikacija iz svakog od dva polufinala. Njihov jedini drugi uvjet, osim glasovanja u finalu, je emitiranje i glasovanje u dodijeljenom polufinalu.

Kada je Australija debitirala 2015. godine, dobila je automatski prolaz u finale kao gost, kao i puno pravo glasa za oba polufinala, s ograničenjem broja natjecatelja na 27.

Inače, pravila glasovanja mijenjala su se nekoliko puta. Prije šest godina razdvojeni su glasovi žirija i televoting, te se tako dobilo na dramatici do zadnjeg trena. Još više dramatike donijela je i posljednja promjena pravila 2019. godine.

Umjesto da se rezultati televotinga prikažu redom od najmanje do najviše bodova, uvedeno je pravilo objave redoslijedom poretka glasova žirija. Tako sad država s najmanje bodova žirija prva doznaje svoje bodove od publike. Najbolje plasirani po odluci žirija svoje glasove publike doznaju posljednji. Podsjetimo, večeras je na rasporedu prvo pulufinale u kojem nastupa napa Mia DImšić. Mijin nastup, ali i nastupe ostalih izvođača, komentirat ćemo večeras u emisiji uživo iz studija Večernjeg lista na www.vecernji.hr, i na našim Facebook stranicama. Gosti su glazbenica Ivana Kindl, glazbenica i modna kreatorica Matija Vuica i glazbeni kritičar Hrvoje Horvat. Naš stručni tim secirat će nastupe, govoriti o stylingu natjecatelja, ali i drugim bitnim detaljima iz Torina. Emisija počinje u 20.30 sati. 
 

VIDEO: Mia prije večerašnjeg nastupa: 'Bit ću energična i dati sve od sebe, drugo me ne zanima' 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
Stainer
19:54 10.05.2022.

Zar to već nije odlučeno?