SJEĆATE LI JE SE?

Pjevačica koju znamo po velikom hitu 'Black Velvet' zamalo je ostala invalid nakon tretmana kojeg vole i brojni Hrvati

Foto: R4179 Rudi Keuntje/Geisler-Fotopress
Photoshooting with Adrian Swithh in London
Foto: Profimedia
Alannah Myles
Foto: Profimedia
Alannah Myles
Foto: R4179 Rudi Keuntje/Geisler-Fotopress
Photoshooting with Adrian Swithh in London
11.10.2022.
u 21:45
Alannah Myles je 2011. na nastupu u Torontu iznenadila je fanove, kada su je doslovno donijeli na pozornicu. Tada je objasnila publici da je pretjerala s tretmanima kiropraktike, imajući oko 500 tretmana tijekom tri godine, te da je pretrpjela ozbiljno oštećenje kralježnice
Pogledaj originalni članak

Kada se spomene ime Alannah Myles mnogi će se prvo sjetiti njenog hita "Black Velvet" iz 1990. godine, koji je donio Grammy za najbolju žensku rock izvedbu i 3 Juno nagrade. Ovih dana slavi 35 godina glazbene karijere, a jubilej će obilježiti reizdanjem albuma "A Rival" iz 1997. godine.

Alannah Myles rođena je kao Alannah Byles na Božić 1958. u Torontu. Otac William Douglas Byles bio je pionir kanadske radiodifuzne industrije, pa je Alannah od djetinjstva navikla na medije. Imala je samo 9 godina kada je počela pisati pjesme, a prvi nastup imala je kada joj je bilo 12 godina. 

Myles je promijenila prezime iz Byles u dobi od 19 godina, nakon što je odlučila nastaviti karijeru u industriji zabave. Pojavljivanje u TV reklamama platilo je glazbene demo snimke koji su doveli do brojnih odbijanja u Kanadi, sve dok nije snimila master za tri pjesme i potpisala svoj prvi diskografski ugovor s Atlantic Recordsom 1987. Dvije godine kasnije snimila je i svoj prvi album, na kojem se našao i megahit "Black Velvet". 

Pjesma je hvalospjev Elvisu Presleyu, čiji se portret često slikao na crnom baršunu i koji je koristio boju za kosu nazvanu Black Velvet. Koautor Christopher Ward, koji je bio Mylesin tadašnji dečko, vozio se u autobusu punom Elvisovih obožavatelja koji su išli u Memphis na bdijenje za 10. obljetnicu njegove smrti 1987. Po povratku u Kanadu, svoju je ideju iznio Alannah i producentu Davidu Tysonu, koji je napisao akorde. Upravo ta pjesma donijela joj je i ugovor za album. 

Atlantic Records, na veliko razočaranje Myles za koju je pjesma bila napisana, dao je pjesmu country umjetnici Robin Lee da je snimi. U Sjedinjenim Državama Mylesina verzija objavljena je u prosincu 1989., dok je Leeina verzija objavljena dva mjeseca kasnije, u veljači 1990. To je dovelo do toga da je Atlantic promovirao Myles na pop i rock radio postajama, a Leeja na country radio postajama. Lee je čak snimio videospot pjesme vrlo sličan Mylesinom spotu.

Myles je ugovor s Atlanticom prekinula 1997. , a album "A Rival" snimila je za svoju neovisnu izdavačku kuću. Alannah je nastavila nastupati i u 21. stoljeću, a 2011. na nastupu u Torontu iznenadila je fanove, kada su je doslovno donijeli na pozornicu.
Myles je objasnila publici da je pretjerala s tretmanima kiropraktike, imajući oko 500 tretmana tijekom tri godine, te da je pretrpjela ozbiljno oštećenje kralježnice. Premda nije mogla micati glavom i vratom, njen glas i dalje je bio besprijekoran. 

Posljednjih godina ponovno se povukla i samo povremeno se fanovima javi na društvenim mrežama. Kako se Alannah mijenjala kroz godine, pogledajte na njenoj službenoj stranici. 

VIDEO: Poznatom dr. Ozu karijeru su poljuljali brojni skandali: Ovo su neke od najluđih tvrdnji kojima je obmanjivao javnost

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.