u Širokom Brijegu

Poznati pohrlili na 23. Mediteran film festival, posebno emotivan bio je susret Željka Bebeka i Vlade Kreslina

Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
17.10.2022.
u 14:43
Mediteran Film Festival pravi je mamac i za sjajne filmove. U prvim danima na filmove je dolazio glumac Goran Bogdan, koji je s Bobom Jelčićem u Hercegovini obilazio lokacije za novi, zajednički filmski projekt, a u Široki Brijeg je dolazio i glumac Slaven Knezović.
Pogledaj originalni članak

Zagrljaj Željka Bebeka i Vlade Kreslina pred publikom u Širokom Brijegu bio je toliko emotivan da su čak i njih dvojica na tren zamukli. Pjevač Bijelog dugmeta i slovenski kantautor cijeli život jedan drugoga slušaju, vole, respektiraju, jedan živi u Ljubljani drugi u Zagrebu što uopće nije neka udaljenost, ali su se upoznali tek u srcu Hercegovine, na predstavljanju autobiografije Željka Bebeka „U inat svima“ koja se održala u sklopu 23. Mediteran Film Festivala. 

Samo predstavljanje Bebekove knjige bilo je sadržajno i zabavno, ghost writer Robert Bubalo pričao je anegdote s brojnih susreta na kojima je poticao legendarnog rokera da se sjeti i onih događaja koji bili duboko zakopani u njegovu bezdanu zaborava. Direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, ujedno i recenzent knjige, prisjetio se kako je organizirao drugi koncert u karijeri Dugmeta koji se održao u Vinkovcima jedne nedjelje u – podne. Sam Bebek puno je komunicirao s publikom koja je od njega tražila odgovore na brojna pitanja: od toga je li istina da mu je Bora Đorđević jednom prišao za šank i ponudio mu pjesmu „Sinoć sam pola kafane popio“, do toga jesu li njegovi korijeni djelomično hercegovački.

Foto: Promo

Istu večer nakon predstavljanja knjige Vlado Kreslin je u kinu Borak predstavio svoj autobiografski film „Pjevaj mi pjesmu“, a nakon toga je održao i mini koncert pred publikom koja je bila u transu od oduševljenja. U publici je bio i Bebek, kraljevi su se naklonili jedan drugome.

Inače, Mediteran Film Festival pravi je mamac i za sjajne filmove. U prvim danima na filmove je dolazio glumac Goran Bogdan, koji je s Bobom Jelčićem u Hercegovini obilazio lokacije za novi, zajednički filmski projekt, u Široki Brijeg je dolazio i glumac Slaven Knezović, glumica Iva Kraljević, brojni direktori festivala iz regije i filmske redateljice i redatelji iz Izraela, Libanona, Grčke, Italije, Španjolske, Slovenije..., a među članovima žirija našao se i jedan Ukrajinac. 

Foto: Promo

Grand prix festivala osvojio je film „Kako spasiti mrtvog prijatelja“ ruske redateljice Marusye Syroechkovskaye, koja je nakon proglašenja bila oduševljena: „Velika mi je čast pobijediti na ovom festivalu. Posvetila bih ovaj Grand Prix Kimiju, ljubav je jača od smrti“.

Nagradu MFF Best Short dobio je film „Ne možeš me automatizirati“, slovenske redateljice Katarine Jazbec koja je rekla kako je nevjerojatno da je njezin film prepoznat i nagrađen na različitim mjestima diljem svijeta, posebno na onima blizu mora i rijeka.  
Jednu je nagradu osvojio i hrvatski film - publika je najboljim proglasila „Babajanju“ hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice.
Uoči MFF-a i za vrijeme festivala održana je i Filmska škola (već desetu godinu za redom) koju organizatori rade u suradnji s Filmskim kampom za mlade „Outside The Lens“ iz San Diega (SAD) tako da je šestero američkih filmskih redatelja 15 dana educiralo mlade polaznike škole o filmskim vještinama.

Foto: Promo

Na 23. Mediteran Film Festivalu, koji pored filma slavi i muziku, gastronomiju i turizam, prikazano je 45 filmova u sedam programa, a cijelu je priču spektakularnim filmom na zatvaranju okončao – tko drugi do li David Bowie.

VIDEO Tihana Harapin Zalepugin: 'Saša i ja prvi put smo se sreli 1975. na Hvaru'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.