Tko je kraljica Letizia

Razvedena novinarka postala je španjolska kraljica: Nazivali su je sluškinjom, a danas je jedna od najmoćnijih žena

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Kraljica Letizia za posjet Zagrebu odjenula je kombinaciju koju je nosila na komemoraciji princa Philipa
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Kraljica Letizia za posjet Zagrebu odjenula je kombinaciju koju je nosila na komemoraciji princa Philipa
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Dobro raspoložen kraljevski par srdačno se rukovao s bračnim parom Milanović
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia susreli su se s predsjednikom Milanovićem i suprugom Sanjom
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Sanja Musić Milanović i kraljica Španjolske održale su radni sastanak na temu inovativnih pristupa prevenciji debljine u djece
Foto: Dario Grzelj/HINA/POOL
Svečana večera u čast španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Letizije
Foto: JUAN MEDINA/REUTERS
Spain's monarchs preside over launch of the "Picasso Celebration\
Foto: POOL/REUTERS
Spanish Royals visit Germany
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
Spanish Queen Letizia visits Berlin's landmark the Brandenburg Gate
Foto: LISI NIESNER/REUTERS
Spanish Royals visit Germany
Foto: Gtres/PIXSELL
Kraljica Letizia
Foto: Gtres/PIXSELL
Kraljica Letizia
Foto: Gtres/PIXSELL
Kraljica Letizia
Foto: NordPhoto/PIXSELL
Kraljica Letizia
Foto: Reuters
Kraljica Letizia
Foto: Reuters
Kraljica Letizia
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Press Association/PIXSELL
Kraljica Letizia
17.11.2022.
u 13:10
U svom životopisu kraljica Letizia ima javljanje uživo iz Amerike nakon napada 11.rujna, ali i izvještavanje s prve crte bojišnice u Iraku, a upravo joj je jedan teren i javljanje uživo u rodnoj Španjolskoj promijenilo život.
Pogledaj originalni članak

Španjolski kralj Filip VI i kraljica Letizia stigli su u prvi službeni posjet Hrvatskoj. Iako su u fokusu posjeta bila politička pitanja i odnosi dviju država, veliko zanimanje javnosti privukla je upravo španjolska kraljica, mnogima najljepša, ali i najbolje odjevena članica kraljevskih obitelji. Njezin život nije tipična priča o princezi koja je postala kraljica, njezin život isprepleten je intrigama, a ona je  žena koja je srušila barijere.

Letizia je rođena u španjolskom gradu Oviedu 1972. godine, a najstarija je kći medicinske sestre Marie de La Palome Rocasolano Rodriguez i novinara Jesusa Josea Ortiza koji su uz nju imali i kćeri Telmu i Eriku. Od malena, roditelji su inzistirali da pohađa brojne aktivnosti, a škola joj nikad nije bila problem. Letiziji je novinarstvo bilo u krvi pa nije ni čudo što je krenula stopama svoga oca. Diplomirala je informacijske znanosti i novinarstvo na sveučilištu Complutense u Madridu, a potom je magistrirala audiovizualne komunikacije. Već na studiju krenula je graditi novinarsku karijeru. Prvo je radila u novinama La Nueva España, a potom je u glavnom gradu španjolske započela njezina televizijska karijera. Prvi televizijski angažman bilo je na španjolskoj inačici Bloomberg TV-a, potom i na CNN Plusu, kao i nacionalnoj televiziji Television Española. Kao kruna njezine karijere stigla je i prestižna novinarska nagrada za postignuća novinara mlađih od 30 godina.

Foto: Dario Grzelj/HINA/POOL
Svečana večera u čast španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Letizije
U svom životopisu ima javljanje uživo iz Amerike nakon napada 11.rujna, ali i izvještavanje s prve crte bojišnice u Iraku, a upravo joj je jedan teren i javljanje uživo u rodnoj Španjolskoj promijenilo život. Godine 2002. poslana je na sjever Španjolske kako bi napravila priču o potonuću naftnog tankera Prestige i potencijalnoj ekološkoj katastrofi, a tamo je stigao i budući prijestolonasljednik, princ od Asturiasa, princ Filip IV. Iako su se upoznali godinu dana ranije, ljubav je planula tek nakon ovog susreta. A koliko je Letizia bila vješta u čuvanju privatnog života govori podatak da je od 1998. do 1999. godine bila u braku s profesorom književnosti Alonsom Guerrom, a vezu s kraljem Filipom uspješno je krila do objave zaruka 2003. godine

Španjolci su bili u šoku jer nitko nije znao da tada princ, ima posebnu ženu u svom životu, pogotovo ženu koja ne potječe iz plemićke obitelji, a i razvedena je. Iako su mediji tada očekivali skandal, budući da je Letizia ostala u dobrim odnosima s bivšim suprugom, Filip je od početka bio upućen u priču pa su brzo odustali od javnih prozivki. Vjenčanje je održano 22. svibnja 2004. godine u katedrali Santa Maria la Real de la Almudena u Madridu. Nosila je tradicionalnu vjenčanicu Manuela Pertegaza, omiljenog dizajnera njezine svekrve, kraljice Sofije, a šlep dugačak 4,5 metara bio je prekriven cvjetovima ljiljana i jagoda te je imao poseban vez. Veo je padao tri metra iza nje, a bio je učvršćen tijarom s pruskim dijamantima

Foto: JUAN MEDINA/REUTERS
Spain's monarchs preside over launch of the "Picasso Celebration\
Kako to biva, o kraljevskom braku napisane su i knjige, a Letiziju nije štedjela autorica Isidre Cunill Sanz napisavši knjigu ''Letizia Ortiz - republikanka na dvoru kralja Carlosa I'' koja se u knjizi dotakla i njezinih tajnih ljubavnika, ali i odbojnog stava prema crkvi i monarhiji, a spomenula je i navodni pobačaj. Ubrzo su postali roditelji dviju djevojčica, 2005. godine su dobili Leonor, a 2007. Sofiju.

Njihov brak započeo je idilično, no tri godine nakon dogodila se tragedija. Naime, njezina mlađa sestra Erika, koja je navodno bila opsjednuta Letizijom, predozirala se i preminula.

Nova drama odvila se 2014. godine kada je tadašnji španjolski kralj Juan Carlos, poznat po brojnim skandalima, odlučio abdicirati u korist sina, no iza odlaska s prijestolja krili su se sebični razlozi budući da je tadašnji kralj bio optužen za financijske malverzacije. Ceremonija krunidbe novog kralja Filipa održana je u kraljevskoj palači u Madridu, a Letizia je tada osvojila srca i simpatije Španjolaca budući da je prva kraljica španjolske krvi, jer je Filipova majka Sofija rođena u Grčkoj.

Tada su krenule glasine da je operirala nos,što je kasnije i sama priznala, ponovo su se pojavile navodne tvrdnje o pobačaju, a u javnost je isplivala i informacija kako Juan Carlos ne podnosi Letiziju te da ju je nazivao sluškinjom i ismijavao zbog podrijetla.
Život na kraljevskom dvoru prošlog ljeta postao je i dokumentarna serija koju su Španjolci pratili s velikim zanimanjem. Naime, prikazivala se serija ''Los Borbones, una familia real'', u čijem je fokusu život njihove kraljevske obitelji  a četvrti nastavak  koji je nastao kombinacijom arhivskih snimki i neobjavljenih intervjua, bio je prava poslastica. Novinarka Ana Pastor tako je dala najbolji uvid u teror koji je Letizia proživljavala.

Foto: POOL/REUTERS
State funeral and burial of Queen Elizabeth

-Znala sam da se kralju u to vrijeme nije sviđala novinarka i da je na razne načine pokušavao spriječiti Filipovu vezu s njom. Ono što nisam znala je da je postojala cijela kampanja orkestrirana protiv Letizije i izvana i iznutra, toliko brutalna da joj je zadala samo brige- otkrila je Pastor.

Kraljica Letizia i kralj Filip uspjeli su prebroditi sve nedaće, a danas je postala jedna od najmoćnijih žena u Španjolskoj, miljenica javnosti i ikona stila koja oduševljava svojom karizmom.

VIDEO Sastanak španjolske kraljice i Sanje Musić Milanović

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.