Pogled na cijelu uvalu

Restoran N20: Entuzijazam mladosti na kornatskom otoku Žut

Foto: Fabio Šimićev
Foto: N20
Foto: Fabio Šimićev
06.08.2023.
u 23:00
Sam restoran ima 130 sjedećih mjesta, radno vrijeme je od 8 sati do ponoći. Po pravilu se ne moraju nužno puno unaprijed najavi, ali svakako je dobro da se rezervacija napravi prije 17 sati za istu večer pogotovo u sezoni jer u protivnom vrlo vjerojatno neće moći dobiti stol.
Pogledaj originalni članak

Otok Žut jedan je ovo od 89 otoka i hridi kornatskog arhipelaga. Nautičarski svijet dobro poznaje ovaj otok na kojem je smještena ACI marina, a upravo je u njoj prije dvije godine otvoren restoran N20. Brojka u nazivu otkriva koliko je godina u tom trenutku imala mlada Monika Ninčević koja upravlja restoranom. Zajedno s obitelji ona je izabrala put izgradnje jedne zanimljive i nove priče a temelji se na namjeri da zadovolji ukuse tisuća gastro znalaca i nautičara iz cijelog svijeta.

Sam restoran nalazi se do mora smješten na platou s kojeg se pruža pogled na cijelu uvalu. Njihova priča počinje 2019. godine, kada je mladi i ambiciozni vlasnik odlučio stvoriti oazu za gurmane baziranu na domaćoj visokokvalitetnoj hrani, ali s utjecajem moderne kuhinje. Chefica i vlasnica restorana svoje je kulinarsko i menadžersko znanje stekla u prestižnoj londonskoj školi Le Cordon Bleu. Uz nju tu je i chef Ivan Prenđa koji je svoje znanje i vještine kroz godine stekao uz mentore Maria Arbanasa, Roberta Pinta, ali ponajviše želi istaknuti svoje radno mjesto gdje se najviše izgradio kao samostalni kuhar u konobi Dalmacija, obiteljskom restoranu gdje su mu u dobrom sjećanju ostali šefovi Damir Šišeta i Mirjana Matešić Šišeta te uz svoju ekipu iz kuhinje posebno Mateu Šabić koja trenutno vodi kuhinju.

Samim uređenjem htjela se postići harmonija interijera i eksterijera tako da se osjećaja sklad s prirodom. U restoranu preko sezone radi 15 osoba koje zapravo žive s njime. Filozofija restorana, kažu, vrlo je jednostavna. Maksimalno koriste lokalne namirnice i čvrsto vjeruju da je lokalna kuhinja održiv način da se zaroni u novu destinaciju. Oni od travnja pa sve do listopada gostima pripremaju vrhunske domaće plodove mora i mesna jela koja serviraju zajedno sa svježim sezonskim povrćem. Tu je i ambiciozan izbor hrvatskih vina, a ono na što su posebno ponosni je koktel karta koju priprema isto tako mladi, ali iskusni tim koktel majstora.

VEZANI ČLANCI

LIDIJA SAMARDŽIJA

Bivša menadžerica odgovorila Frajlama: 'Njihove optužbe su lažne, one su povrijedile autorska prava'

- Grupa The Frajle prije suradnje s društvom Cepelin media i Lidijom Samardžijom (dakle do godine 2012.)  nije u Republici Hrvatskoj imala nikakvu diskografsku niti koncertnu aktivnost. Nadalje, radi opetovanog kršenja autorskih prava od strane grupe The Frajle, 11 eminentnih hrvatskih autora je potpisalo izjave kojima zabranjuje izvođenje vlastitih djela na koncertnim nastupima glazbenom sastavu The Frajle, stoji između ostalog u dopisu

Sam restoran ima 130 sjedećih mjesta, radno vrijeme je od 8 sati do ponoći. Po pravilu se ne moraju nužno puno unaprijed najavi, ali svakako je dobro da se rezervacija napravi prije 17 sati za istu večer pogotovo u sezoni jer u protivnom vrlo vjerojatno neće moći dobiti stol.

"U restoranu volimo eksperimentirati. Uvijek ćemo u jela ubaciti nešto nekonvencionalno, a gostima zanimljivo. Ne sputavamo maštu, naš tim će predložiti kreativne kombinacije jela koje su do sada oduševile goste iz doslovno cijelog svijeta. Mogu reći da su naši recepti - recepti s pomakom. Pomno biramo meso, prvoklasnu oborita riba, kokoti, sabljarke, škarpine, brancini, zubaci, a tu su i razni začini, umaci s konjakom, šampanjcem, voće i povrće, jestivo cvijeće!" - govori Monika Ninčević.

Ističe da je ove godine hit jelo novitet koji imaju na jelovniku, a to je confit janjeća koljenica na pireu od krumpira i kapule, prolivena s janjećim demi glaceom i osvježena ukiseljenim vrpcama mrkve. Novitet je i tradicionalna buzara od škampa koju ove godine nadopunjuju i obogaćuju ručno rađeni pljukanci.

Popularni kokteli ove godine su nam N 20 kokteli, a na Žutu je to twist na klasičan mojito gdje umjesto bijelog ruma koristimo Zacapa 23, što koktelu daje poseban karameliziran okus, a svježinu dobiva od mente i limete. Koktele priprema Petar Tuškan, mlad i perspektivan barmen koji je svoje znanje i iskustvo stekao po barovima u Zagrebu te radeći na otocima po Hrvatskoj.

- Rođena sam u Australiji. Moj je otac htio da odrastamo u Hrvatskoj. Imala sam četiri godine kada smo se preselili u Zadar. Moja je obitelj zaista internacionalna i govorimo brojne jezike. Hrvatski i engleski, a kako je baka s Mauricijusa, govori se kreolski francuski, a razumije i standardni francuski. Na Kornatima sam cijelu sezonu. Nas 15-ak tih mjeseci dijelimo sve uspjehe, ali sve izazove kojih tijekom sezone itekako ima. U samoj špici sezone, kada je puno posla, dan mi proleti. Ne stignem misliti ni na što. U dane kada je manje posla, osjetiš laganu izolaciju i koliko su Kornati usamljeno mjesto - zaključuje Monika.

I nakon ukusnog ručka tijekom dana možemo se zaputiti u šetnju otokom koji kao i drugo kornatski ima posjede omeđene suhozidima. Čak 320 kilometara njih ima na kornatskim otocima i jednaka su atrakcija kada prolazimo uz njih ili ih pak gledamo s mora. Plavetnilo otoka Žuta i ostalih susjednih otoka priroda su atrakcija koja ovaj Nacionalni park svrstava u jedan od najljepših prirodnih na svijetu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.