The Cure Tour Euro 22

The Cure će u Areni Zagreb u četvrtak izvesti i nove pjesme sa skorašnjeg novog albuma

Foto: DPA/PIXSELL
The Cure
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: The Cure na 3. večeri INmusic Festivala
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: The Cure na 3. večeri INmusic Festivala
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: The Cure na 3. večeri INmusic Festivala
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: The Cure na 3. večeri INmusic Festivala
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: The Cure na 3. večeri INmusic Festivala
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: The Cure na 3. večeri INmusic Festivala
Foto: KIK/PIXSELL
Foto: KIK/PIXSELL
25.10.2022.
u 20:09
The Cure su već jednom bili ovdje, na festivalu INmusic 2019., i na račun svog imena vjerojatno privukli većinu publike te večeri, kao što smo mnogi hodočastili u Ljubljanu na njihov koncert 1989. godine.
Pogledaj originalni članak

Kao što se moglo i pretpostaviti za bend tog statusa i popularnosti, The Cure se ne šale; njihova aktualna europska turneja "The Cure Tour Euro 22" u sklopu koje u četvrtak 27. listopada dolaze u Arenu Zagreb, koncertima u trajanju od više od dva sata, sa oko 25 pjesama na repertoaru, nudi poklonicima prolazak kroz sve faze rada postave čije je sljedbeništvo zamalo pa fanatično. Dapače, kao mamac turneje The Cure su najavili i novi album primjereno apokaliptičnog naziva "Songs Of A Lost World", za koji se još uvijek ne zna točan datum izlaska, ali s kojega su dvije pjesme, "Alone" i "Endsong" premijerno odsvirali na prvom koncertu turneje u latvijskoj Rigi 6. listopada. Na početku turneje postalo je jasno i da se u grupu vratio stari gitarist i klavijaturist Perry Bamonte koji je u postavi bio između 1990. i 2005. godine. Prednji čovjek grupe, pjevač i glavni autor Robert Smith skorašnji album nazvao je "tamnijim", što se sasvim dobro uklapa u sliku benda vječno sklonog mračnijoj tematici i melankoličnim, sofisticiranim pjesmama.

Kako je turneja odmicala The Cure su predstavili još nekoliko novih pjesama, prvo "And Nothing Is Forever" na nastupu u Stockholmu, da bi pred nekoliko večeri u poljskom Krakovu među općepoznatim hitovima odsvirali i "I Could Never Say Goodbye". Stoga se u Areni Zagreb može očekivati miks starog i novog, ali koliko će domaća publika čuti novih pjesama ostaje za provjeriti na licu mjesta. Povodom 30-te godišnjice originalnog izdanja albuma "The Wish" iz 1992., Robert Smith i društvo najavili su i bogato reizdanje jednog od njihovih najuspješnijih albuma, najavljeno za 25. studenog. Tim albumom, na kojem je i njihov najveći hit "Friday I'm In Love", The Cure su tada stigli na prvo mjesto britanske top ljestvice, ali i na visoko drugo mjesto američkog Billboarda, što im ostaje najveći diskografski uspjeh na američkom kontinentu. The Cure su na predstojećem box setu starim, poznatim pjesmama pridodali i dovoljno neobjavljenog materijala, ukupno 24 snimke, čime će zasigurno zagolicati maštu poklonika i kritičara. Pa ako još ne znate "The Wish" napamet, drugi disk novog paketa donijet će 21. neobjavljenu demo snimku, među kojima je i devet do sada potpuno nepoznatih, neobjavljenih pjesama The Cure koje nikada nisu završene za neki album, dok će se na trećem disku po prvi puta na CD formatu naći i četiri pjesme koje ste 1993. mogli čuti samo ako ste poštom izravno od benda naručili kazetu "Lost Wishes".

Novo izdanje "The Wish" ispravlja i staru nepravdu, jer, kako je sam Robert Smith nedavno izjavio, na kraju snimanja smatrao je da su sve dovršili kako treba i da je album u tonskom studio zvučao kako je zamišljeno. No, pripreme za tadašnju turneju spriječile su Smiha da se izravnije uključi i u proces masteriranja albuma "The Wish", što je dovelo do poluzadovoljavajućeg zvuka što ga je "kopkalo" sve do sada. Trideset godina kasnije Miles Showell u londonskim studijima Abbey Road dovršio je posao na način da je i Smith izjavio da mu je nakon 30 godina želja (wish) napokon ispunjena. U sklopu turneje "The Cure Tour Euro 22", The Cure dolaze u Arenu Zagreb na svoj prvi samostalni koncert kod nas, a turneja od 44 datuma završava s osam nastupa u Velikoj Britaniji u prosincu. Doduše, The Cure su već jednom bili ovdje, na festivalu INmusic 2019., i na račun svog imena vjerojatno privukli većinu publike te večeri, kao što smo mnogi hodočastili u Ljubljanu na njihov koncert 1989. Čak niti iznenadni nestanak struje na pozornici INmusica nije spriječio Smitha i bend pokazati što mogu, a smjesa sanjive ambijentalnosti, pop rafnimana i odlične svirke iskusnog benda prouzročila je jedan od finijih, hipnotičkih koncerata koje smo gledali na Jarunu, sa golemom popudbinom sjajnih pjesama iz (danas) već 44 godine duge karijere.

Posljednji album The Cure "4:13 Dream" izašao je 2008., do sada su objavili 13 studijskih albuma, više od 40 singlova, njihovi albumi su prodani u više od 30 milijuna primjeraka, a 2019. primljeni su u Kuću slavnih Rock & 'Rolla (Rock & Roll Hall of Fame). Uvijek ih je bilo teško svrstati u neki precizan žanr, jer The Cure su bili posebna priča još od 1978. kad su osnovani. Da niti danas nisu ispod ranije dosegnutog statusa dokazuje i to što su prije dvije godine u britanskom New Musical Expressu proglašeni najboljim festivalskim headlinerima. "The Cure Tour Euro 22" njihova je prva turneja nakon koncerata iz 2019., a budući je parter Arene Zagreb odavno rasprodan, ne treba sumnjati da će 27. listopada publika u Zagrebu doživjeti punokrvnu predstavu iskusnog benda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Tombstone
Tombstone
20:16 25.10.2022.

Aha...hoce li s njima nastupati i Culture Club i Pet Shop Boys?