Gastroakademiju u kojoj je gost kuhar bio Tomislav Škunca Škuf kandidati MasterChefa proglasili su najzanimljivijom jer im je približio okuse egzotičnijih namirnica. Da kojim slučajem u ljeto 1991. godine Tomislav nije otišao u Njemačku, danas bi bio strojobravar.
Sezonski posao u Njemačkoj
– Htio sam zaraditi novac i uložiti ga u kajak-kanu na divljim vodama, ali u centru za zapošljavanje u Njemačkoj rekli su mi da se tamo mogu školovati jer mi je mama Njemica i odlučio sam se za hotelijerstvo. Nakon tri mjeseca učenja na red je došla kuhinja i odmah mi je postalo jasno da to zbilja želim raditi i promijenio sam struku – ispričao nam je Tomislav kako je zakoračio u kulinarstvo. Završena škola u Njemačkoj pokazala se ključnom u dobivanju prvih poslova diljem svijeta, a danas se skrasio u Zagrebu, gdje se prvi kod nas počeo baviti dekoracijom hrane, odnosno – food stylingom.
– To je zanimljiva pojava vezana uz kulinarstvo i pravi i najzahtjevniji food styling je priprema hrane za kamere za snimanja televizijskih reklama. Tu se koriste razne tehnike da hrana ostane svježa i privlačna pod rasvjetom kod ponavljanja scena – objašnjava Škunca.
Sanja veliku i otkačenu kuhinju
Egzotične tržnice i zanimljive namirnice koje je otkrio kuhajući diljem svijeta približile su mu fusion kuhinju.
– Privlače me kuhinje Azije, Japana, Tajlanda, Vijetnama zbog svježine njihovih začina poput limete, korijandera, limunske trave i đumbira. Afriku i Karibe pak volim zbog njihova spajanja ljutog i slatkog – kaže kuhar dodajući da voli nepretenciozna jela i barsku hranu. U njegovu hladnjaku uvijek mora biti pivo, led, egzotični umaci, kiselo mlijeko, jogurt i krem sir, a neostvareni san mu je velika kuhinja u stanu.
– Volio bih jednog dana urediti kuhinju u kući ili stanu, onako kako ja želim, po svojim nacrtima sa svim mogućim aparatima. Bila bi to lijepa, velika i otkačena kuhinja – kaže Tomislav.