MasterChef

Tomislav Škunca Škuf: prvi hrvatski Food stilist

Foto: Nova TV
Tomislav Škunca Škuf: prvi hrvatski Food stilist
24.11.2012.
u 17:00
Zanimljivi kuhar kojeg su ugostili natjecatelji showa Nove TV obožava fusion kuhinju, u hladnjaku uvijek ima pivo, egzotične umake, kiselo mlijeko i krem sir
Pogledaj originalni članak

Gastroakademiju u kojoj je gost kuhar bio Tomislav Škunca Škuf kandidati MasterChefa proglasili su najzanimljivijom jer im je približio okuse egzotičnijih namirnica. Da kojim slučajem u ljeto 1991. godine Tomislav nije otišao u Njemačku, danas bi bio strojobravar.

Sezonski posao u Njemačkoj

– Htio sam zaraditi novac i uložiti ga u kajak-kanu na divljim vodama, ali u centru za zapošljavanje u Njemačkoj rekli su mi da se tamo mogu školovati jer mi je mama Njemica i odlučio sam se za hotelijerstvo. Nakon tri mjeseca učenja na red je došla kuhinja i odmah mi je postalo jasno da to zbilja želim raditi i promijenio sam struku – ispričao nam je Tomislav kako je zakoračio u kulinarstvo. Završena škola u Njemačkoj pokazala se ključnom u dobivanju prvih poslova diljem svijeta, a danas se skrasio u Zagrebu, gdje se prvi kod nas počeo baviti dekoracijom hrane, odnosno – food stylingom.

– To je zanimljiva pojava vezana uz kulinarstvo i pravi i najzahtjevniji food styling je priprema hrane za kamere za snimanja televizijskih reklama. Tu se koriste razne tehnike da hrana ostane svježa i privlačna pod rasvjetom kod ponavljanja scena – objašnjava Škunca.

Sanja veliku i otkačenu kuhinju

Egzotične tržnice i zanimljive namirnice koje je otkrio kuhajući diljem svijeta približile su mu fusion kuhinju.

– Privlače me kuhinje Azije, Japana, Tajlanda, Vijetnama zbog svježine njihovih začina poput limete, korijandera, limunske trave i đumbira. Afriku i Karibe pak volim zbog njihova spajanja ljutog i slatkog – kaže kuhar dodajući da voli nepretenciozna jela i barsku hranu. U njegovu hladnjaku uvijek mora biti pivo, led, egzotični umaci, kiselo mlijeko, jogurt i krem sir, a neostvareni san mu je velika kuhinja u stanu.

– Volio bih jednog dana urediti kuhinju u kući ili stanu, onako kako ja želim, po svojim nacrtima sa svim mogućim aparatima. Bila bi to lijepa, velika i otkačena kuhinja – kaže Tomislav.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.