Grace Bumbry

U Beču preminula cijenjena američka pjevačica, prije sedam mjeseci doživjela je moždani udar

Foto: Ron Sachs
Washington: Poznati umjetnici primili nagradu Kennedy Center Honors
Foto: Ron Sachs
Washington: Poznati umjetnici primili nagradu Kennedy Center Honors
Foto: Ron Sachs
Washington: Poznati umjetnici primili nagradu Kennedy Center Honors
09.05.2023.
u 10:21
U listopadu prošle godine doživjela je moždani udar dok je putovala u New York gdje joj je trebala biti uručena nagrada za životno djelo. Nekoliko tjedana kasnije vratila se u Beč u kojemu je nakon umirovljenja živjela
Pogledaj originalni članak

Američka mezzosopranistica Grace Bumbry, prva afroamerička operna pjevačica koja je 1961. nastupila na Festivalu u Bayreuthu, umrla je u nedjelju u Beču u dobi od 86. godina, objavio je u ponedjeljak njezin sin. U listopadu prošle godine doživjela je moždani udar dok je putovala u New York gdje joj je trebala biti uručena nagrada za životno djelo. Nekoliko tjedana kasnije vratila se u Beč u kojemu je nakon umirovljenja živjela.

Njezin posvojeni sin David Lee Brewer je rekao da je umrla u jednoj bečkoj bolnici. Sprovod velike umjetnice bit će u St. Louisu u američkoj državi Missouri, gdje je rođena 4. siječnja 1937. godine.

Majka joj je bila učiteljica, a dok je Grace bila dijete odvela ju je na koncert Marian Anderson, prve crne umjetnice koja se uhvatila u koštac s opernim pjevanjem. To ju je potaknulo da se počne baviti klasičnom glazbom i opernim pjevanjem te je kao mlada mezzosopranistica debitirala u Pariškoj operi u dobi od 23 godine.

Ondje je njezin talent zamijetio Wieland Wagner, unuk skladatelja Richarda Wagnera te joj je ponudio da utjelovi Veneru iz Tannhäusera na Festivalu u Bayreuthu.

Ravnodušna prema tadašnjim rasističkim komentarima i reakcijama, Bumbry je postala prva crnkinja koja je dobila glavnu ulogu u opernoj izvedbi na renomiranom bayreuthskom festivalu.

Utrla je put mnogim američkim opernim zvijezdama afroameričkog porijekla te je postigla međunarodnu slavu i ostvarila svjetsku karijeru kao operna pjevačica i interpretkinja Lieda.  Gostovala je u svim većim opernim kućama svijeta i bila prva crnačka umjetnica koja je ostvarila neke od najpoznatijih i najzahtjevnijih opernih uloga - Salomé, Normu, Aidu, Toscu, Medeju, Giocondu, Leonoru, Bess, Carmen...

"Ovacije publike nakon njezinih izvedbi često su trajale i po 30 minuta, a jednom su je nakon nastupa na pozornicu pozvali 42 puta", stoji u objavi Centra za izvedbene umjetnosti John F. Kennedy koji joj je 2009. dodijelio najvišu američku nagradu za doprinos kulturi. 

Među brojnim titulama dobila je i onu počasne veleposlanice UNESCO-a, a u Parizu joj je uručeno francusko odličje Viteza Reda umjetnosti i književnosti.

VIDEO Kate je ponekad kao svaka mama: Otkrila je i nadimak najmlađeg člana obitelji

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.