sjećate se njega?

Umirovio se prije dva desetljeća, a 93-godišnji glumac sada se nakon dugo vremena pojavio u javnosti

Foto: profimedia
Foto: Supplied by LMKMEDIA / IPA
LMKMEDIA_FILMS-TV-060621-LMK106-14
Foto: Supplied by LMKMEDIA / IPA
Film The French Connection (1971)
Foto: Supplied by LMKMEDIA / IPA
Film The French Connection (1971)
Foto: Supplied by LMKMEDIA / IPA
Film The French Connection (1971)
gene hackman
09.03.2023.
u 11:02
Posljednja filmska uloga u kojoj smo gledali Gene Hackmana bila je u ona komediji "Welcome To Mooseport" iz 2004. godine gdje je glumio uz Christine Baranski, a utjelovio je Monroe Colea. 2004. godine najavio je mirovinu, koju je službeno potvrdio 2008. godine
Pogledaj originalni članak

Nakon dugo vremena u javnosti se pojavio 93-godišnji glumac Gene Hackman. Inače, slavni glumac iz te karijere se povukao još prije dva desetljeća, a upravo zbog toga nije se često mogao vidjeti u javnosti. Međutim, paparazzima ovaj put nije promaknuo.  Glumac je snimljen u Santa Feu u Novom Meksiku gdje i živi posljednjih godina. Snimljen je kako uzima hranu u drive-inu jednog fast fooda. Nakon što je pojeo, odvezao se do benzinske postaje, a potom se posvetio vrtnim poslovima u svom vrtu. Hackman je, čini se, još uvijek u dobroj formi. 

Njegova posljednja filmska uloga u kojoj smo ga gledali bila je u ona komediji "Welcome To Mooseport" iz 2004. godine gdje je glumio uz Christine Baranski, a utjelovio je Monroe Colea. U srpnju iste godine dao je intervju velikom talk-show voditelju Larryju Kingu gdje je najavio da nema planove za nove filmske projekte te da vjeruje da je njegova glumačka karijera gotova. Nakon četiri godine promovirao je svoj treći roman "Escape From Andersonville", gdje je i službeno rekao da se umirovio. 

Godine 2011. novinari GQ-ja su ga pitali bi li ikada snimio još jedan film na što je Hackman odgovorio: "Kad bih to mogao snimiti u vlastitoj kući, možda, bez da me itko ometa, eventualno da je oko mene osoba ili dvije."

Holivudski velikan započeo je svoju glumačku karijeru prije gotovo 70 godina kada se pridružio Pasadena Playhouseu. 1971. godine osvojio je Oscara za najboljeg glumca za ulogu njujorškog detektiva Jimmyja Popeyea Doylea u "Francuskoj vezi". A značajna uloga bila mu je i ona u "Supermanu" gdje je glumio Lexa Luthora 1978. godine. 

Potom su mu devedesete donijele drugog Oscara, 1992. godine nagrađen je za najboljeg sporednog glumca za ulogu sadističkog šerifa Billa Daggetta u filmu "Unforgiven".

Zaokružio je to desetljeće glumeći u Narrow Margin (1990), Geronimo: An American Legend (1993), The Firm (1993), The Chamber (1996), Wyatt Earp (1994), The Quick And The Dead (1995), Crimson Tide (1995), Get Shorty (1995,) Absolute Power (1997), The Birdcage (1996) i Enemy Of The State (1998). Bio je aktivan i u ranim 2000-ima s ulogama u Behind Enemy Lines (2001), Heist (2001), Runaway Jury (2003) te je tad čak osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca.

Glumac je bio poznat i po tome što nije puno brinuo za svoju veliku slavu.

- Ako se doživljavate zvijezdom, već ste izgubili nešto svoje u prikazivanju bilo kojeg ljudskog bića. Mo­ra­te se držati na rubu, što čišće. Jer u tom vam slučaju treba nešto što će vas vratiti vama, onome tko ste i koga predstavljate. Trebate zapamtiti da niste filmska zvijezda i da ne biste trebali biti previše sretni. Nikad ne smijete ništa uzimati zdravo za gotovo - tvrdio je.

Rođen je u San Bernandinu u Kaliforniji kao prvo dijete Anne Lyde Elizabeth i Eugenea Ezre Hackmana. Otac mu je radio kao novinar, a majka se brinula o djeci. Neza­do­volj­stvo i problemi u obitelji sve su se više gomilali, a tome je pridonijela i Lyda koja je postala alkoholičarka. 

VIDEO Ulaznice za Euroviziju u Liverpoolu rasprodane u samo 30-tak minuta, cijena najjeftinije - 180 eura

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RA
RacuniSuCrni
17:53 09.03.2023.

Za razliku od one opajdare opančare Zmijanac, Hackmana pamtimo itekako dobro! Po dobrim filmovima.

DU
Deleted user
13:42 09.03.2023.

Kakva gromada od glumca i čovjeka, svaka čast. Upisao se je za budućnost. Sad, kad malo promislim od današnjih naših glumaca, tko će iza sebe ostaviti trag, nešto da kažeš, to je bila filmčina! Ili serija! Nitko mi ne pada na pamet..možda Bitorajac! Navojec! Jelena Perčin možda!?

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:33 09.03.2023.

Mogao bi snimiti još puno toga. Pa Clint Eastwood nije mlađi.