Više od 1700 prijava za sudjelovanje u trećoj sezoni "Masterchefa" pristiglo je na adresu Nove TV, što je samo još jedna potvrda porasta popularnosti kulinarstva među amaterima.
Da ovaj show, čija treće sezona s emitiranjem počinje uskoro, može kandidate podučiti tajnama zanata i pomoći im da ostvare profesionalnu kuharsku karijeru potvrđuju iskustva natjecatelja prethodnih sezona čije vam priče donosimo.
Odskočna daska
Nikola Lesar, pobjednik druge sezone, nakon pola godina stjecanja znanja u restoranu Dina Galvagna, inače člana žirija ovog showa, otisnuo se put Azije. Tamo je otkrivao nove okuse i upisao prestižnu kulinarsku akademiju Le Cordon Bleu.
– Trenutačno sam šef kuhinje u restoranu "The Never Ending Summer" u centru Bangkoka i dosad sam kuhao utjecajnim Hrvatima, strancima kao i princezi Tajlanda – kaže Nikola koji nije ni sanjao ovako uspješan razvoj događaja nakon pobjede u showu.
Šime Sušić pobijedio je u prvoj sezoni i ubrzo izdao kuharicu "Dnevnik pobjednika". Svestrani Šime nedugo nakon objave knjige upustio se i u ekspediciju "Otočna odiseja" tijekom koje je kajakom obilazio sve naseljene otoke Hrvatske i istraživao njihove specijalitete.
Ovaj show bio je dobra odskočna daska i drugim kandidatima koji danas uspješno vode vrhunske restorane. Marko Gajski svojim neobičnim spojevima namirnica i kreativnošću uvijek je oduševljavao žiri, a kasnije i goste restorana Divino na Hvaru gdje je četiri godine bio izvršni chef. – Nisam mogao ni zamisliti da će mi nakon "Masterchefa" život krenuti u smjeru ostvarenja sna. U showu sam puno želio i puno sam naučio – kaže Marko koji je neko vrijeme usavršavao svoje vještine u Londonu, a uskoro s Teom Mamut kreće u novi poslovni izazov.
– U centru Splita otvaramo koncept slastičarnice i restorana u kojem ćemo koristiti svježe i sezonske namirnice i pokazati kako naša gastronomija nisu samo pizze i ćevapi – ističe Marko. Uspješnu kulinarsku karijeru nakon showa ostvario je i Robert Predrag Žmire, koji već treću sezonu radi kao glavni kuhar na jednoj luksuznoj jahti.
– U "Masterchefu" smo u kratkom vremenu naučili puno, samopouzdanje je raslo iz emisije u emisiju i sada u kuhinji nemam nikakvog straha. Bila je to dobra odskočna daska – govori Žmire. U zimskom periodu kada nije na jahti pomaže drugim restoranima u kreiranju menija i kuhinje te i dalje sanja o svom restoranu.
Kuhaju u gastromekama
Ekonomistica Ivana Čuljak nakon showa radila je u jednom restoranu u Makarskoj, a zatim se zaputila u Meksiko gdje je radila u restoranu i upoznavala tajne tamošnje kuhinje. Danas svojim specijalitetima Ivana golica nepca Splićana. Ni Petra Gerić nije nakon showa spremila kuhaču u ladicu, nego je prihvatila posao u jednom zadarskom restoranu, a poslije šest mjeseci bila je šefica kuhinje u malom hotelu Francuskoj.
– "Masterchef" mi je pomogao da svladam neke strahove u kuhinji, a iskustvo u Francuskoj naučilo me odgovornosti – zaključuje Petra koja trenutačno vodi kreativne radionice kuhanja.
>>Maričić, Galvagno i Barbieri spremni su za nove kuhare amatere u MasterChefu