Nikica Milenković

Barcina tajna: Svaki igrač mora imati tri rješenja s loptom!

Foto: Nikica Milenković
Barcina tajna: Svaki igrač mora imati tri rješenja s loptom!
24.07.2011.
u 13:29
Nikica Milenković, bivši nogometaš Rijeke i bivši trener u Barceloninoj omladinskoj školi, za Max je otkrio tajnu moći katalonske momčadi.
Pogledaj originalni članak

Barcelona je počela s pripremama 18. srpnja, i poljudski susret bit će katalonskom klubu prva utakmica u novoj sezoni. Barca dolazi u Split u subotu u 11 sati i odmah nakon utakmice napustit će Dioklecijanov grad.

- Počele su pripreme i Guardiola ne želi gubiti vrijeme. K tome, u Barceloni znaju da će u Splitu biti ludnica, pa žele gužvu svesti na najmanju moguću mjeru. Da ostaju sedam dana u Splitu, svih bi sedam dana bilo ludo – kaže Nikica Milenković, bivši nogometaš Rijeke i bivši trener u Barceloninoj omladinskoj školi.

Podsjetimo, Milenković je u Barci bio u vrijeme Johana Cruijffa, a od 1992. do 1996. trenirao je Barcelonine kadete. Između ostalih, i današnjeg kapetana Xavija, a kroz ruke su mu prošli i Iniesta, Puyol, Valdes...

- Već se tada, kad je imao 14 i pol godina, vidjelo da će Xavi biti veliki igrač. Filozofija je Barcelonine igre da igrač u trenutku primanja lopte već mora imati tri rješenja što će s njom, a Xavi ih je uvijek imao!

Kako će Barcelona igrati u Splitu?

- Klubovima poput Barce rezultat je uvijek važan! Guardiola će vjerojatno na travnjak izvesti dvije momčadi, svakoj će dati po 45 minuta, ali bit će to natjecateljska utakmica. Barcini igrači mrze poraze, od malih nogu uče ih da pobjeđuju, i na treninzima se znaju gadno “zakrviti”.

U vrijeme kad je Milenković trenirao Xavija, nerijetko je u La Masiju, Barcinu školu, na treninge kadeta dolazio i Guardiola. Ono što su danas Xavi i Iniesta, za Barcu 90-ih bio je Guardiola, ključni vezni igrač.

- Oduševljavao je dječake, pokazivao im driblinge, razgovarao s njima. Učio ih je nogometnom razmišljanju, pokazivao kako treba stajati na terenu, naglašavao da igra uvijek počinje od vratara! A Xaviju je rekao da će ga naslijediti na mjestu srednjeg veznog. To se, eto, i zbilo, iako su neki stručnjaci sumnjali u Xavijev razvoj.

Zašto?

- Govorili su da je nizak i da zato neće postati vrhunski igrač! Srećom, to se nije dogodilo. Uostalom, baš je Barca razbila sve te teze o visini, kad se pogledaju njezini igrači, odmah u oko upada nizak rast. Dakle, visina ne znači previše, bitnija je tehnika i kvalitete igrača. Messi i društvo su majstori lopte, vladaju njome i to je najvažnije – objašnjava Milenković.

Prati li Barca mlade igrače u Hrvatskoj?

 - Naravno, Barca prati igrače u svim zemljama svijeta. E sad, teško je reći hoće li netko od naših i završiti na Nou Campu. Znate li kako je Barca došla do Messija? Skauti su ga zapazili u nekom parku u Buenos Airesu. Vidjeli su da ima smisla i fantastičnu tehniku i doveli ga na Nou Camp.

 Ali, Barca nije samo Messi, vidjelo se to i na Copa Americi, kad Messi s Argentinom nije ništa napravio?

 - Messi u Argentini nema Xavija, Iniestu... A s njima može igrati i zavezanih očiju! Takva nogometna škola, poput Barcine, ne postoji nigdje na svijetu. Tehnika je osnova svega, još u najmanjim uzrastima prate se igrači, koji potom prelaze na veća igrališta, gdje igraju petorica protiv petorice. Prate ih trojica trenera i usmjeravaju u određene skupine. A onda opet slijedi selekcija, vidi se tko odskače, ima potencijal i smisao za igru. Od pionira se u Barci igra sustavom 4-3-3, tako se stvaraju gotovi igrači za prvu momčad.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DR
dragogera
15:00 24.07.2011.

i niti jedan od klubova hnl-a ga nijue zaposlio?