OTTO BARIĆ Bivši Dinamov trener smatra da je Vlak odlično složio momčad i s puno stranaca

Barić: Zbog Sammira sam bježao sa stadiona

18.02.2009.
u 09:36
Pogledaj originalni članak

Nema dvojbe da Otto Barić, uz Ćiru, Ivića i Vlatka Markovića, kompletira kvartet najvećih hrvatskih trenera. Sva četvorica vodila su hrvatsku reprezentaciju, a svi osim Barića trenirali su i Dinamo i Hajduk.

Blizu Hajduka
Žalite li što niste trenirali bijele? - pitamo Barića.

- Dva je puta Hajduk bio ozbiljno zainteresiran za mene, no svaki put imao sam potpisan petogodišnji ugovor u Austriji i nisam ga mogao preuzeti. Da sam bio slobodan, vrlo rado bih otišao u Split - kazao je prvi trener koji je u PHNL-u s Dinamom pobijedio Hajduk u Splitu.

Derbi Rapid-Austria puno je jači od našeg



Barić je bio sudionik još dva velika derbija: Rapid - Austria i Fenerbahce - Galatasaray.
- Oba ta derbija veća su od derbija Dinamo - Hajduk - kaže Barić.
Čak i austrijski?
- Da, jer je to gradski derbi, a publika je u Beču podijeljena. Ondje derbi nema političkih konotacija.

Modrima je to uspjelo tek u sedmom pokušaju, a Barić je ujedno i jedini Dinamov trener koji je u istoj sezoni pobijedio Splićane u obje utakmice. Barićevih +21 na kraju sezone dugo je bila rekordna prednost modrih ispred bijelih, sve do sezone 2005./2006. kada je Kuže petoplasiranom Hajduku pobjegao za čak 36 bodova.

Kako bi Dinamo trebao igrati na Poljudu?
- Vlak i Braović bili su sa mnom na klupi kada sam pobijedio u Splitu sa 2:1. Neka samo prekopiraju tu utakmicu: nimalo se ne treba podređivati Hajduku, nego razmišljati kako zabiti 2-3 gola, žestoko napasti zadnju liniju bijelih, tjerati je u pogreške.

Plavi čvrsti i homogeni
Barića je fascinirala Dinamova moć demonstrirana u Salzburgu.
- Salzburg uopće nije loša momčad, a ako ga Dinamo onako nadigra kao u prvom dijelu, to znači da je trener odlično obavio svoj posao.

Sumnjali ste u Vlaka?
- Prije početka priprema nisam vjerovao da u kratkom razdoblju može uigrati momčad s toliko stranaca. No, sada vidim da to Vlaku nije bila smetnja. Dinamo je čvrst, homogen i ima dobro ozračje u momčadi, po čemu je Hajduk do sada bio u prednosti.

Vlak može mnogo mirnije od trenera bijelih Miše čekati derbi. Hajduk više nije u euforiji?
- Imaju bijeli o čemu razmišljati: kako ćemo svladati Dinamo ako smo se mučili sa Širokim Brijegom...

Je li vas tko u Dinamu iznenadio?
- Često sam kritizirao Sammira, ponekad i bježao sa stadiona deset minuta prije kraja utakmice samo da ne moram komentirati njegovu igru. A sada je to Sammir kakvoga je Dinamo dugo čekao, onaj koji ulazi u šesnaesterac i zabija golove. Nadam se da će to kod njega napokon postati pravilo i da će takav Sammir biti najveće pojačanje plavih.

Pogledajte na vecernji.hr