Mate Bilić

Bilić: Del Bosque je molio za poštedu

Foto: Reuters
Bilić: Del Bosque je molio za poštedu
07.06.2010.
u 20:03
Naš napadač prijatelj je s Villom i Španjolce vidi na tronu, iako...
Pogledaj originalni članak

Hrvatski reprezentativac Mate Bilić proteklih dana vrijeme provodi uz knjigu. Naime, u Mostaru polaže ispite za trenersku diplomu.

No, s nestrpljenjem iščekuje početak Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Bilić je uvjeren da rasplet u skupini H može ići samo u jednom smjeru.

– Mislim da Čile, Honduras i Švicarska nisu ravnopravni protivnici Španjolskoj. Furija je apsolutni favorit i prošetat će se do drugog kruga. Jasno je da će veliku ulogu imati i duga i naporna sezona. Gotovo svi igrači udarne postave španjolske reprezentacije igrali su u svojim klubovima. "Načet" je Xavi, baš kao i Torres. Izbornik Del Bosque čak je u završnici prvenstva molio trenere da poštede reprezentativce u svojim momčadima - kaže Bilić.

Naš reprezentativac poznaje sve igrače španjolske reprezentacije. Protiv većine je u karijeri odmjeravao snage.

– U odličnim sam odnosima s Davidom Villom, često se i čujemo. On će uz Fernanda Torresa biti važan faktor. Rodom je iz Gijona, a zadnji put kad smo igrali protiv Valencije kod kuće, čak je imao i obzira prema nama. U nekim situacijama i nije reagirao kako zna, mogu reći da nam nije želio zabiti gol. A niti jedanaesterac nije želio izvesti – ističe Bilić, koji stil igre španjolske reprezentacije smatra jedinstvenim.

– Ako pozorno gledate, riječ je o preslici Barcelonine igre i sustava 4-3-3. Svi važni igrači veznog reda visoki su između 160-165 centimetara. Xavi, Iniesta, Fabregas, Villa, svi oni imaju nisko težište i teško je igrati protiv njih 1 na 1. Španjolci rijetko igraju dugim loptama, što je tipično za većinu svjetskih reprezentacija, i to je njihova najveća prednost. Španjolska javnost uvjerena je da se napokon složila generacija koja može pokoriti nogometni svijet. Krajnje je vrijeme da Španjolci naprave nešto veliko – zaključio je Mate Bilić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.