Željko Petrović

Bivši dinamovac živi u Nizozemskoj: Ovo je najgori ždrijeb za vatrene, hrvatski navijači u problemu

Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
FILE PHOTO: Netherlands' Wout Weghorst celebrates scoring against Argentina
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
FILE PHOTO: FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Dinamo u utakmici s pet golova i promašenim penalom svladao Inter
Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS
FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina
26.01.2023.
u 13:00
Hrvatska nogometna reprezentacija će u polufinalu Lige nacija igrati protiv Nizozemaca. Crnogorac Petrović, koji je igrao za Dinamo, već 30 godina živi u Den Boschu, a otkrio je zašto nam gostovanje ne ide u prilog. Na pitanje je li Oranje favorit, odgovorio je da ne može to biti protiv reprezentacije koja je s posljednja dva SP-a uzela dvije medalje.
Pogledaj originalni članak

Što je zajedničko nogometnim reprezentacijama Nizozemske i Hrvatske? Obje su na posljednjem Svjetskom prvenstvu ispale od – Argentine.

 

– Da, ali Hrvatska u polufinalu, a Nizozemska u četvrtfinalu. To je ovdje u Nizozemskoj doživljeno kao velik neuspjeh – kazao nam je u telefonskom razgovoru bivši Dinamov nogometaš, Crnogorac Željko Petrović (57), koji od 1992. godine živi u nizozemskom Den Boschu.

Objasnio je svoju izjavu, navodeći kako su očekivanja nizozemske javnosti od reprezentacije izazvale optimistične najave bivšega izbornika Louisa van Gaala.

– Van Gaal je najavio kako u Katar ide po svjetsku titulu ili barem finale. I naravno da su kritike nakon ispadanja u četvrtfinalu bile žestoke – kazao je Petrović.

Najgori ždrijeb

Kako gledate na šanse Hrvatske za finale Lige nacija?

– Po meni je ovo najgori ždrijeb za Hrvatsku, ne zato što je ona slabija od Nizozemske, nego zato što u Rotterdamu neće do izražaja doći hrvatski navijači. Bit će to utakmica u veličanstvenom ambijentu stadiona De Kuijp, na kojemu će nizozemska publika biti mnogostruko brojnija, a to u ovakvim utakmicama može biti značajna prednost – ističe Petrović.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Dinamo u utakmici s pet golova i promašenim penalom svladao Inter

A snaga momčadi? Je li i po tome Nizozemska favorit?

– Kako Nizozemska može biti favorit protiv selekcije koja na zadnja dva SP-a ima dvije medalje? Nizozemci će ove godine pod Koemanom vratiti svoj tradicionalni sustav igre, 4-3-3, onaj po kojemu su prepoznatljivi. Hrvatska će najviše ovisiti o stanju i raspoloženju Luke Modrića, tog doista fenomenalnoga dečka i nogometaša, čije te ponašanje, gard, odnos prema suparniku jednostavno vuče da mu poželiš da nešto osvoji – napominje Petrović, pa nastavlja:

– Govori se da Hrvatska nema napadača. I doista, ona nema Šukera, Bokšića, Pršu..., ali Dalić to tako izvrsno vodi da jednom zabljesne Kramarić, drugi put Petković, treći put Livaja. Kao – nema napadača, a Hrvatska najprije srebrna, pa onda brončana.

Respekt pomoćnicima

Petrović se iskreno divi uspjesima Hrvatske te potencira jedan kut koji je često malo i zanemaren.

– Svaka čast Daliću, ali meni katkad bude žao kako njegovi stručni suradnici Mandžukić, Olić, Ćorluka, Ladić i Mrmić ostaju u sjeni, a njihove su zasluge za uspjehe reprezentacije goleme. Ti momci zaslužuju doista svaki respekt – ističe Petrović.

Foto: Carl Recine/REUTERS
FIFA World Cup Qatar 2022 - Semi Final - Argentina v Croatia

Reprezentativci Nizozemske koji su bili na popisu za SP 2022. procijenjeni su na čak 605,25 milijuna eura (Hrvatska na 400 milijuna eura), a predvode je nogometaši europskih velikana Manchester Cityja (Ake), Liverpoola (Van Dijk, Gakpe), Manchester Uniteda (Weghorst), Barcelone (F. de Jong), Bayerna (De Ligt, Blind), Atletica (Depay)...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

FR
freeshooter
17:47 26.01.2023.

...ma šta ima biti loše kada igraš unutar četiri najbolje ekipe, tako je svejedno... mi smo odlučili to osvojiti... pa igrali sa Nizozemcima prije ili poslije, dođe nam isto... trebamo to svakako osvojiti, jedva čekam naše vatrene...

DU
Deleted user
20:07 26.01.2023.

Slažem se, ako je postavljeni cilj biti prvi, zlato onda to treba i napraviti. Biti će 4:0 za nas

Avatar Bobiii
Bobiii
14:33 26.01.2023.

Igrati protiv domaćina je uvijek loš ždrijeb,ali puno će ovisiti u kakvoj formi mi budemo.