TOMISLAV DUJMOVIĆ

Bivši vatreni dobro poznaje Ruse: Oni su ratnici, a teren u Splitu može im biti saveznik

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
13.10.2021.
u 16:45
- Utakmica s Rusima nosi određene opasnosti. Doba je godine kada je moguće loše vrijeme, loš travnjak koji našemu načinu igre ne odgovara, a pritom pogoduje momčadi koja se brani.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska i Rusija u međusobnom srazu 14. studenoga u Splitu odlučivat će o prvom mjestu u kvalifikacijskoj skupini H. Prvoplasirana reprezentacija izravno će se plasirati na Svjetsko prvenstvo, dok drugoplasirana selekcija ide u dodatne kvalifikacije.

U njima će sudjelovati ukupno 12 reprezentacija, deset drugoplasiranih po skupinama i dva pobjednika skupina Lige nacija koji nisu osigurali Katar, s tim da prednost imaju oni koji bolje kotiraju u rankingu tog natjecanja.

Bit će zvučnih imena

Među deset drugoplasiranih selekcija po skupinama, osim Rusije ili Hrvatske, naći će se još zvučnih reprezentacija, poput Portugala ili Srbije, Španjolske ili Švedske, Švicarska, Ukrajina, Češka ili Wales, Škotska, Norveška, zatim Albanija ili Poljska, pa Rumunjska ili Poljska, te iz skupine F Rumunjska, Sjev. Makedonija ili Armenija.

Dodatne kvalifikacije igrat će se 24./25. ožujka, odnosno 28./29. ožujka u formi miniturnira; polufinale, pa finale, dakle za plasman na Svjetsko prvenstvo trebat će još dvije pobjede nad dva različita suparnika.

No samo jedna jedina pobjeda, nad Rusijom (37. reprezentacija u Fifinu poretku) bit će dovoljna Hrvatskoj da izbjegne sve komplikacije. Hrvatska je šest puta u kvalifikacijama bila prvoplasirana selekcija u skupini, posljednji put u ciklusu za EP 2020., dakle s Dalićem na klupi, dok su Rusi četiri puta bili pobjednici skupine, posljednji put u ciklusu za SP 2014.

– Ovo nije bila laka pobjeda, pogotovo u drugom poluvremenu kada smo posustali. Sva sreća, zadržali smo tri boda, a bili smo još sretniji kada smo saznali da Hrvatska nije pobijedila. Sve je u našim rukama i to je dobar osjećaj. Zadovoljni smo, ali još smo daleko od obavljenoga posla – izjavio je nakon pobjede nad Slovenijom (2:1) vezist Rusije Daler Kuzjajev.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Bivši hrvatski reprezentativac Tomislav Dujmović (19 nastupa) proveo je u ruskim klubovima Amkaru, Lokomotivu, Dinamu i Mordoviji šest godina. Zagrepčanin je dobro upućen u stanje u ruskom nogometu, prati tamošnje sportske medije. Kaže da ga je ruska reprezentacija jako iznenadila nastupom u kvalifikacijama.

– Tamošnji mediji nisu im, nakon Europskog prvenstva, davali neke velike šanse za plasman na SP, predviđali su im krah, a oni su se novim izbornikom Karpinom dizali i sada su dobili krila – kazao nam je Dujmović i nastavio:

– Ruski mentalitet je ratnički, krasi ih naglašen borbeni duh, dok je kvaliteta momčadi na našoj strani. Pa ipak, utakmica s Rusima nosi određene opasnosti. Doba je godine kada je moguće loše vrijeme, loš travnjak koji našemu načinu igre ne odgovara, a pritom pogoduje momčadi koja se brani.

Dujmovića je ipak optimističan zbog činjenice da Hrvatska sama odlučuje o svojoj sudbini.

– Imamo kvalitetu, igramo doma, a zna se da, kad god je kakva drama, mi se znamo s tim situacijama nositi, jer smo na njih naviknuti. Volio bih da se ta tradicija nastavi i da izbjegnemo stres doigravanja – nastavlja Dujmović.

Uvijek neki repovi

Nedostaje li vam nešto u izvedbama Hrvatske? Je li problem napadačka realizacija?

– Ne vidim taj problem, jer naši napadači redovito zabijaju u klubovima, a i u utakmicama reprezentacije ulaze u šanse. Tu očito nedostaje samo jedan ‘klik’ da ponovno prorade. Ne možemo naravno imati ozračje kakvo smo imali na SP-u u Rusiji, to i ne očekujem, ali barem da nema tih nekih repova koji se stalno vuku; prije Eura govorilo se o odnosima mladih i starih igrača, a nakon Eura dogodio se slučaj Rebić. To baš nije idealna situacija za ozračje – zaključio je Tomislav Dujmović.

Rusija i Hrvatska međusobno su se susrele četiri puta u službenim utakmicama; u kvalifikacijama za EP 2008. dva puta je bilo 0:0, kao i u nedavnoj utakmici ciklusa za SP. U četvrtfinalu SP-a 2018. Hrvatska je, nakon 2:2 u 120 minuta, slavila na jedanaesterce.

Split će pak prvi put biti domaćin odlučujuće kvalifikacijske utakmice.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

HA
Harakan
18:21 13.10.2021.

Da samo prvo treba pobijediti i Maltu tek toliko da se ne zaboravi poslije ovog Slovačkog šamara jer čisto sumnjam da će Rusi biti Deda Mrazovi pa igrati neriješeno a Ciprom ako se kiksne na Malti ni 34:0 neće biti dosta sa Rusima. Nekima je još u sijećanju 1:1 iz Vallete prije par godina.

KP
Karlovacko pivo
18:30 13.10.2021.

Kakvo je ovo omalovazavanje Malte i Cipra kao da nepostoje Hrvati i Rusi vec upisali po pobjedu nad njima pazite dase nekom nebi obilo o glavu tako smo i protiv Slovaka vec tri boda upisali prije kraja pa se sad tjesimo i sa bodom

Avatar Zzzz
Zzzz
17:31 13.10.2021.

Poljud ima potpuno novi travnjak tako da neznam o kojem lošem travnjaku govori, on je valjda htio reći da našoj reprezentaciji nebi odgovaralo ako padne kiša.