MIŠLJENJE DOKTORA

Blanka treba zdravu petu, za to se isplati zaobići i OI u Londonu

Foto: 'SEBASTIAN DERUNGS'
'Blanka Vlasic reacts while competing in the high jumping event during the IAAF Diamond League athletics meeting Athletissima, on June 30, 2011, at the Olympic stadium in Lausanne. AFP PHOTO / Sebasti
Foto: ''
'tetiva_nnn_spo_23052012'
Foto: 'SEBASTIEN NOGIER'
'Croatia\'s athlete Blanka Vlasic gives the v-sign as she competes in the women\'s High jump during the IAAF Super Grand Prix Herculis Meeting at the Stade Louis II on July 22, 2011 in Monte Carlo, Mo
Foto: 'HRVOJE POLAN'
'Blanka Vlasic of Croatia reacts during the women\'s high jump competition at the IAAF Continental Cup in Split, on September 5, 2010. Vlasic won the competition. AFP PHOTO/HRVOJE POLAN'
23.05.2012.
u 21:30
Atletičar Topić ohrabruje Blanku: Nemoj prekrižiti Olimpijske igre, kad su sportaši u pitanju, čuda se događaju!
Pogledaj originalni članak

Da je to osjetljivo mjesto, zna se od davnina. I Ahilu je to bilo jedino ranjivo mjesto pa je Ahilova peta postala sinonim za najslabiju točku u nekom sustavu. Sad ta peta, točnije Ahilova tetiva, muči našu najbolju atletičarku Blanku Vlašić.

Vratiti statiku zgloba

Sve je počelo 25. siječnja ove godine kada je Blanka zbog jakih bolova u peti prekinula pripreme u Južnoj Africi. Šest dana poslije, u klinici u Göteborgu, dr. Leif Ward obavio je artroskopski zahvat na Ahilovoj tetivi Blankine lijeve noge. Rekonstruiran je cijeli zglob. Nakon toga došlo je do okoštavanja i zglob je izgubio na pokretljivosti.

U travnju je počela trenirati, no zbog bolova morala se javiti liječniku. Dr. Bruno Lukšić obavio je u Splitu zahvat čišćenja pete zbog čega je dobila nova četiri šava. No, rana se inficirala pa Blanka posljednjih deset dana pije antibiotike i ne može trenirati. Srećom, nije zaražena mnogo opasnijim zlatnim stafilokokom.

– Nisam baš najbolje upoznat s Blankinim problemima pa bi mi bilo neprimjereno komentirati njezino stanje i izvlačiti neke zaključke. Blanka je angažirala najbolje stručnjake i ja vjerujem da će sve dobro završiti – kaže dr. Boris Labar, predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a, inače hematolog. Kako je Komisija samo šturo informirana o cijelom slučaju, dr. Labar nije se usudio prognozirati hoće li Blanka nastupiti u Londonu.

– Prerano je o tome govoriti. Infekcije nisu rijetke, posebno u zglobovima gdje nema prokrvljenosti. Važno je što prije vratiti statiku zgloba. Za mene i za vas ne bi tu bilo nekih velikih problema, tek bismo malo teže hodali, ali Blanka je vrhunska sportašica i ona treba petu u najboljem stanju – zaključio je dr. Labar.

Jedan od najboljih srbijanskih atletičara svih vremena Dragutin Topić (41) ispunio je u nedjelju B normu za OI u Londonu skočivši u vis 2,28 m. Vremešnom Topiću bit će to već šesti nastup na igrama u karijeri. Da bi ga dostigla po broju nastupa, naša bi Blanka (28) morala skakati \"samo\" do 36. jer je na prve u Sydneyu došla kod joj je bilo samo 16 godina. No, nad Blankinim četvrtim uzastopnim nastupom nadvili su se crni oblaci jer zbog velikih komplikacija poslije operacije Ahilove tetive ne može ni hodati dva mjeseca uoči Igara, a kamoli trenirati. Jesu li dva mjeseca dovoljna za oporavak, ulazak u puni trening i formu i na kraju uspjeh na OI?

Oporavak i za 45 dana

– Mislim da bi vam neka druga struka na to bolje odgovorila. Čuo sam se s Bojanom Marinovićem u ožujku kad je lagano trenirala, bio je vrlo zadovoljan, no onda se sve zakompliciralo. Iskreno, ja u čuda vjerujem jer sam ih iskusio na svojoj koži. Događalo mi se da nakon svakakvih gluposti sve ipak legne na svoje mjesto. Dva mjeseca mogu biti dovoljna, mojoj supruzi troskokašici Ahilova tetiva pukla je 45 dana prije nastupa na SP-u u Berlinu pa se uspjela oporaviti i ondje čak skočiti osobni rekord!

I sam se gotovo cijelu karijeru bori sa zdravljem...

– Od 1991. godine imam problema sa skočnim zglobom. Jednostavno nisam uspio to riješiti, i eto, već dvadeset godina na svakom natjecanju nastupam s anestezijama.

Blanki je poželio da se vide u Londonu i da ga dostigne u broju nastupa na OI.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar patkovic
patkovic
22:00 23.05.2012.

blanka , čuvaj sada šta je ostalo od zdravlja i nemoj više opterećivati tijelo

MD
mara-danda
23:53 23.05.2012.

sada kada su te uhvatili doktori pod svoje mozes sve zaboraviti..

SP
Spectator
06:41 24.05.2012.

Velika je stvar znati, kada treba stati ! Da, čuda se tu i tamo događaju, ali i neke godine čine čuda.Janica je bila pametna i otišla kada treba, ali naša Blanka se izgleda ne može suprostaviti dalmatinskom \"dišpetu\". Sretno joj bilo, sve je stvar njene odluke ( i pameti !).