NOGOMET - 1. HNL

Četiri lovca na trofeje

27.07.2002.
u 00:00
Besek s pravim Mumlekom i Katalinić s Olićem mogu se s Blaževićem i Vulićem upustiti u ravnopravnu utrku za naslov prvaka
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - U "Sheratonu" su izgledali impresivno, ne pamtimo ih u tako jakom sastavu. Blažević, Kranjčar, Katalinić, Vulić, Mršić, Besek, Đuričić, Petković, Magić, Stilinović, Bogdan i Simunić. "Dvanaestorica veličanstvenih" nogometnih eksperata na klupama naših prvoligaša. U ponedjeljak su napokon svi sjeli zajedno, ali već na izlasku iz hotela počeli su boj u kojem neće birati sredstva da dođu do željenog cilja. Ne treba biti posebno pametan ili hrabar za tvrdnju da će barem svaki drugi prije kraja prvenstva dobiti "cipelu". Previše je istih ciljeva, premalo trofeja, a klubovi su ionako brzi na obaraču kada se treba zahvaliti treneru...

Trenerska lica izgledaju samouvjereno, kao da najveći dio njih na raspolaganju ima gomilu nogometnih znalaca i neupitnu podršku svojih uprava. O naslovu prvaka spreman je koju riječ prozboriti čak i Cico Kranjčar, koji je još prije dva tjedna na sav glas pričao o problemima Kantride.

- Dobili smo Grabovca koji je iskusan nogometni radnik i koji će znati klub uvesti u mirne vode. Momčad? Svi igrači koji su prošle sezone bili važni ostali su na Kantridi, a i doveli smo neke nove. Europa je cilj, ali zašto se odreći borbe za prvo mjesto ako se ukaže prilika - ustvrdit će Cico, najtrofejniji trener hrvatskih prvenstava i autor veličanstvenog Zagrebova prošlosezonskog pohoda.

Međutim, ambiciozni Kranjčar po svim bi najavama ove sezone morao biti tek u drugom planu. Ni dolazak Antonija Franje to neće promijeniti. Naslovne uloge čvrsto su prigrabili Miroslav Blažević i Zoran Vulić, premda i oni znaju da Dražen Besek i Ivan Katalinić imaju aduta s kojima im mogu pomrsiti račune.

- Zanima me samo naslov prvaka - izravan je Dinamov trener Blažević.

Ćiro je momčad nakrcana iskustvom, a to je na ovim prostorima najčešće odlučujuća prednost. Ima i problem s Bad Blue Boysima, ali on će nestati čim se u Maksimiru raščiste odnosi sa strujom koja nije bila za njegov dolazak. A ne sumnjamo da će Barišić, Mamić i suradnici ubrzo s dnevnog reda skinuti slučaj "Ćiro i navijači", te da će se žestoko sukobiti sa svima koji su u taj slučaj umočili prste.

- Osvajanje Kupa bila bi samo utješna nagrada koja nas neće zadovoljiti - riječi su Hajdukova stratega Vulića.

Hajduk je, međutim, nakrcan problemima. Poljud izgleda poput autobusnog stajališta na kojem uvijek nekoga ima. Ili igrača koji se nadaju da će ih netko kupiti, ili onih koji su se vratili neobavljena posla. U Hajduku bi netko morao na tečaj na kojem se uči kako i kada transferirati igrača. Tempirana bomba je i odnos sportskog direktora Šurjaka s "vatrenom" četvorkom, a i samog Vulića bije glas trenera koji će štošta potegnuti u javnost. Dok Ćiro ima samo jedan (rješiv) problem, Vulića će njegovi pratiti tijekom cijele sezone. I odlučiti utrku za naslov prvaka.

Najveći mir imaju Besek i Katalinić. Njima bi svaki trofej bio veliki ulov, ali obojica su vjerojatno svjesni da do njega mogu samo na jedan način. Besek mora vratiti u život Miljenka Mumleka, najvećeg loptačkog znalca u našoj ligi, a Kate moliti Boga da Ivica Olić u Kranjčevićevoj odradi još jednu sezonu. S njima su ravnopravni Ćiri i Vuliću, a u svakoj drugoj varijanti previše su "tanki".

Ostalim trenerima, koliko god bili nadareni ili dobri, pripast će tek mrvice. Rajko Magić bi sa Slavenom Belupom morao uhvatiti šesto mjesto, a svima drugima sezona će vjerojatno proteći u strahu za ostanak u ligi. Utješit će ih tek spoznaja da samo posljednji izravno napušta elitno društvo. I svaki je uvjeren da to neće biti on...

R. Šola

Pogledajte na vecernji.hr