Kriza madridskog Reala

Na kraju će visjeti Rafael Benitez, a za cijelu situaciju kriv je Perez

Foto: UESyndication/PIXSELL
Real - Barcelona
Foto: UESyndication/PIXSELL
Real - Barcelona
Foto: UESyndication/PIXSELL
Real - Barcelona
Foto: UESyndication/PIXSELL
Real - Barcelona
Foto: UESyndication/PIXSELL
Real - Barcelona
Foto: UESyndication/PIXSELL
Real - Barcelona
23.11.2015.
u 08:15
Dan nakon El Clasica mediji traže novog Realova trenera, više se priča o tome nego o savršenstvu Barcelonine igre.
Pogledaj originalni članak

Španjolska Marca već je otišla korak dalje od još uvijek suzdržanoga Realova predsjednika Florentina Pereza.

"Benitez sentenciado!" ili "Benitez osuđen!", vrištalo je jučer s prve stranice uglednoga lista bliskoga Real Madridu nakon spektakularnoga debakla od Barcelone (0:4).

Međutim, u anketi istoga lista, na pitanje tko je najveći krivac za krizu Real Madrida, više od 40 posto čitatelja uprlo je prst u predsjednika Florentina Pereza, a na drugome mjestu je trener kojega je on ljetos izabrao. Parader s blokićem i olovkom na klupi, protiv kojega se okrenula većina igrača, predvođena vječno nadurenim Ronaldom.

Nedostajao Casemiro

Analitičari bliski Real Madridu tvrde da je Rafael Benitez u Clasicu pogazio sve svoje principe i popustio pod pritiscima igrača i javnosti, što je bilo fatalno. Tako je iz sastava izostavio terijera sredine terena Brazilca Casemira, koji je imao osam utakmica u nizu, i postavio lepršavoga, ali i neodgovornoga, Jamesa Rodrigueza. Kolumbijac je trebao biti Realov lijek za kreativnu blokadu, a ispao je tragičar jer su Barcini vezisti pokraj njega prolazili kako su htjeli. I zbog toga je najviše patio Modrić.

Rafa je, suprotno od svojih uvjerenja, u momčad uvrstio i destabiliziranog i demoraliziranoga Karima Benzemu, igrača koji je na trening došao izravno iz pariškoga pritvora. I izgledao je izgubljeno. Taj Rafin manevar s Benzemom trebao je zapravo biti ustupak Cristianu Ronaldu, jer Portugalac se u špici osjeća kao najusamljeniji čovjek na svijetu. I što je Benitez time dobio? Izviždanoga i posramljenoga Benzemu i još frustriranijega i nezadovoljnijega Ronalda.

Je li Benitez zaista već bivši Realov trener? I je li Zinedine Zidane zaista njegov nasljednik? Predsjednik Florentino Perez se ne oglašava, smatrajući da bi takva odluka bila ishitrena. Želi najprije razgovarati s igračima i trenerom. No, njegov običaj i nije smjenjivanje trenera usred sezone. Tako su Pellegrini, Mourinho i Ancelotti radili svoj posao do lipnja, a onda su ih gurnuli niz stube.

A najmanje u jednom od ova tri slučaja, na primjer kod Ancelottija, predsjednik je napravio pogrešku u koracima. S talijanskim Misterom Perez je imao dugoročne planove napraviti "Realova Fergusona", trenera za sljedećih deset godina. Kada je Talijan u prvoj sezoni osvojio Ligu prvaka i kada je u drugoj trebao krenuti po naslov u Španjolskoj, Perez ga je "ubio k'o zeca" prodavši dvojicu ključnih igrača sredine terena, Xabija Alonsa i Di Mariju. Čim su zaredale ozljede, Real je izgubio stabilnost i oprostio se od naslova prvaka.

Upravo je na ovom slučaju uočljiva ključna razlika između Reala i Barcelone, odnosno zašto kraljevski klub toliko posrće. Barcelona gradi svoju igru na trenerima i nogometnim čarobnjacima odgojenima u La Masiji, godinama je dosljedna sustavu igre 4-3-3, i kupuje samo plemenitaše za koje je uvjerena da će se uklopiti u taj sustav, poput Rakitića, Neymara i Suareza.

Perez se ponaša tržišno

Perez se, pak, u Real Madridu najprije ponaša tržišno. Njegov prvi cilj je globalna ekspanzija kluba, marketinški prodor galacticosa u svaki kutak svijeta, a tek onda igra. Sustav igre i navike igrača mijenjaju se od trenera do trenera, oscilacije su ogromne i zahtijevaju vrijeme za prilagodbu. I zato Real od 2008. godine ima jedan naslov prvaka Španjolske, a Barcelona čak pet.

Nešto se u Realu treba mijenjati, zavapili su čitatelji Marce, a to "nešto" ne može biti ništa drugo nego trener. Pitanje je samo – kad.

No, je li Cristiano Ronaldo u Real Madridu zaista i tužitelj i sudac? I kakva bi to bila poruka o velikome klubu u kojemu bi treneri ovisili o raspoloženju jednoga egotripa? Pred tim Portugalčevim ultimatumom "ili Rafa ili ja" Perez ne bi smio pokleknuti. 

Luka Modrić je bio žrtva uragana 

Španjolski list As ovako je recenzirao ulogu Luke Modrića u Clasicu.

"Modriću je Benitez dao posao Casemira, drugim riječima, središnjeg igrača za destrukciju. Bio je nerazumljivo najpovučeniji nogometaš sredine terena. Bio je žrtva uragana Barcelone. Uvijek nadigran u tranziciji, jer je njegov suigrač Kroos kretao prerano u presing, dok Benzema, Bale i Ronaldo zajedno s Jamesom nisu igrali obranu. Bez lopte, malo se može reći o Hrvatu", napisao je izvjestitelj Asa.

Inače, u španjolskom prvenstvu odigrano je tek 12 kola i iz Realove perspektive, šest bodova zaostatka za Barcelonom uopće ne izgleda dramatično. Real Madrid sljedeću utakmicu igra u srijedu, protiv Šahtara u Ligi prvaka, u Lavovu. Kapetan domaćina Darijo Srna neće nastupiti zbog žutih kartona.

>>Usamljeni svijet nogometnog Presleyja, to je Ronaldov život

Pogledajte na vecernji.hr