Južna Afrika

Debakl! Za SP u prodaji ostalo milijun ulaznica

Foto: 'SIPHIWE SIBEKO'
Debakl! Za SP u prodaji ostalo milijun ulaznica
07.04.2010.
u 10:50
Fifa je svakom od 18 velikih sponzora (Coca-Cola, Adidas, Castrol...) dala po 30.000 ulaznica, no oni su ih dosad uspjeli razdijeliti tek 31 posto.
Pogledaj originalni članak

Deset tjedana prije početka Svjetskoga nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici ostalo je čak milijun neprodanih ulaznica!

Zanimanje za odlazak u Afriku toliko je slabo da se ulaznice ne mogu čak niti podijeliti. Naime, Fifa je svakom od 18 velikih sponzora (Coca-Cola, Adidas, Castrol...) dala po 30.000 ulaznica, no oni su ih dosad uspjeli razdijeliti tek 31 posto.

Avantura za navijače

Slab interes ne čudi, jer s obzirom na sve okolnosti, odlazak na SP za svakog će navijača biti velika avantura, ali i trošak. Samo povratna avionska karta za Južnoafričku Republiku stoji 1500 eura, a uz troškove ulaznica i smještaja cijela avantura stoji i do 3000 eura.

Zbog slabe prodaje Fifa je čak i smanjila cijene ulaznica. Karta za finale je s prvotnih 1650 eura snižena na 750 eura, a za utakmice u skupini prosječna cijena ulaznice sada je 60 eura umjesto početnih 100. No, financije su možda i najmanji problem koji očekuje svakog navijača. Jedan od najvećih sigurno će biti transport. Primjerice, Engleska sve tri utakmice u skupini igra na tri različita mjesta.

Dvoboj protiv SAD-a u Rustenburgu, protiv Alžira u čak 1400 kilometara udaljenom Capetownu, a onda na zadnji dvoboj sa Slovenijom putuje 700 kilometara do Porth Elizabetha. Domaćini ne mogu osigurati avionski prijevoz za sve navijače, pa dio njih očekuje avantura na cestama.

A ceste u JAR-u su toliko kvalitetne i sigurne da svakodnevno na njima u prometnim nesrećama pogine 20 ljudi. No neasfaltirane ceste i nisu najgora stvar koja vam se može dogoditi na putu. Naime, navijači se upozoravaju da nikako ne putuju noći, jer su česte pljačke.

Lavovi i kradljivci na cesti

A ako sve to izbjegnete, postoji mogućnost da vas pojede i neka divlja životinja. Makar, gepard, leopard ili lav sigurno će se preplašiti i pobjeći kada ugledaju skupinu pijanih engleskih navijača.

Veliki problem SP-a u JAR-u bit će i zaoštreni odnosi između crnog i bijelog stanovništva. Prošli tjedan ubijen je jedan od vođa pokreta koji se bori za uspostavu države za bijelu manjinu u JAR-u, a čelnik mladeži Afričkog nacionalnog kongresa Julius Malema na jednom je skupu pjevao pjesmu koja poziva na ubijanje bijelaca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

ZG
zgolub11
11:42 07.04.2010.

podjelite ulaznice janezima nek se lavovi pozabave njima a mi čemo se pozabaviti njihovim ženama kad budu pohrlile na naš jadran

Avatar crosist
crosist
11:53 07.04.2010.

Kako je moguče da je jedan pismen čovjek ujedno primitivac i .prostak.Vjerojatno mu pismenost pomaže da pokaže svoju kulturu!

OB
-obrisani-
12:42 07.04.2010.

\"kiselo grožđe\"