ČIME SE BAVE?

Detalji o vaterpolistima: Jerko se bavio politikom, puno ih studira, jedan ima šestero braće i sestara

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Svečana dodjela medalja Europskog prvenstva u vaterpolu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska i Španjolska u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska i Španjolska u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska i Španjolska u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska i Španjolska u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska i Španjolska u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu
17.01.2024.
u 19:11
Nogomet ili košarka mnogo su popularniji i o njima se priča konstantno, a vaterpolski stručnjaci postajemo samo kada su velika natjecanja, a naši rade velike stvari. Sve pobjede koje i ostvare, sve medalje, pehari, kolajne ne mogu se mjeriti s onima iz popularnijih sportova.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je posljednjih dana bila opsjednuta vaterpolom. Čak i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić sjedi u prvom redu kraj bazena i prati kako izabranici Ivice Tucka love nove medalje. Sasvim su nas opravdano barakude zaludile vaterpolom, jer se sjajno snalaze na Europskom prvenstvu koje je iz Izraela prebačeno u Hrvatsku.

Butić sa šestero braće i sestara

No, unatoč punim tribinama i slavi koja za njih bljesne kada su ovakva natjecanja, to su sportaši koji nisu popularni kao nogometaši. To su činjenice, a diktira ih mnogo čimbenika. Nogomet ili košarka mnogo su popularniji i o njima se priča konstantno, a vaterpolski stručnjaci postajemo samo kada su velika natjecanja, a naši rade velike stvari. Sve pobjede koje i ostvare, sve medalje, pehari, kolajne ne mogu se mjeriti s onima iz popularnijih sportova. Pa recimo samo da će europski nogometni prvak u srpnju u Njemačkoj zaraditi 28,5 milijuna eura, dok je europski vaterpolski prvak u Zagrebu zaradio 40.000 eura...

S obzirom na to, većina vaterpolista već tijekom karijere želi osigurati svoju budućnost. Uz profesionalni sport uglavnom završavaju fakultete. Istražili smo stoga što studiraju i čime se bave hrvatski vaterpolisti.

Kapetan i vratar Marko Bijač (33) rođeni je Dubrovčanin, a u Splitu je završio studij sportskog menadžmenta na Aspiri. Završni rad bio mu je pod radnim naslovom ‘Proces pripreme vaterpolo reprezentacije Hrvatske za Olimpijske igre u Riju 2016. godine’. Isti fakultet i smjer polazi i njegov sugrađanin Loren Fatović (27), samo što nisu poznati podaci o tome u kojoj je on fazi studija.

Prema nekim podacima, Luka Lončar (36) 2019. godine obranio je završni rad na Studijskom centru za izobrazbu trenera – smjer vaterpolo. Zagrepčanin ima olimpijsko srebro iz 2016. te dvije svjetske bronce (2013. i 2019.), srebro (2015.) i zlato (2017.).

Još jedan Dubrovčanin Marko Žuvela (23) također se okrenuo i obrazovanju. On je u mladim danima bio nadareni plivač. Dominirao je u disciplinama leđnim stilom i bio prvak Dalmacije, u Jugovoj školi plivanja bio je oko pet godina, a kada je imao 12 godina prešao je na vaterpolo. Već ima europsko zlato iz 2022. s Hrvatskom. On se pak, kada je obrazovanje u pitanju, nije odlučio za sport. Naime, studira na Ekonomskom fakultetu u Dubrovniku, smjer IT menadžer poslovne ekonomije.

– Važno mi je završiti fakultet i imati diplomu jer znam da neću igrati dovijeka, a ugovori u vaterpolu ipak nisu kao oni u nogometu ili košarci da se možeš financijski osigurati – rekao je jednom Žuvela.

Na istom je fakultetu s Markom i Filip Kržić (24), koji je odabrao smjer turizam.

Zvonimir Butić (26) pak cijeli je život u vaterpolu baš kao i njegova obitelj. Splićanin se prvo bavio plivanjem, a od drugog razreda osnovne škole počeo je trenirati vaterpolo. Slijedio je stope svog starijeg brata Krešimira, ali i oca Zorana, koji je bivši vaterpolist. U obitelji je ukupno sedmero djece i svi igraju vaterpolo. Uz Zvonimira i Krešimira, tu je i Domagoj, ali i sestre Ivana, Domina, Magdalena i Jelena. Zvonimir pak uz profesionalno igranje i studira. Nakon srednje škole, upisao je Građevinski fakultet u Splitu.

Po nekim podacima, hrvatski vaterpolski reprezentativac Ante Vukičević (30) uz sport studira na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Franko Lazić (25) rođeni je Zagrepčanin, s Hrvatskom ima europsko zlato iz 2022., a studira poslovnu ekonomiju na Libertasu.

Matias Biljaka (25) rođen je u Beču, podrijetlom je iz Nove Bile kod Travnika, a i ‘bakalar’ je fizioterapije.

Najpoznatiji među hrvatskim vaterpolistima zasigurno je Jerko Marinić Kragić (32), kažu mnogi za njega da je zločesti dečko hrvatskog vaterpola. Poznati Splićanin navodno je završio srednju pomorsku školu, a nakratko je zaplovio u političke vode. Naime, na kotarskim izborima 2022. bio je nositelj liste u kotaru Lovret i ta je lista osvojila najviše glasova.

– Nemam nekakvih dugoročnih političkih ambicija, to je više bila želja nas mladih stanovnika tog kotara da probamo napraviti što možemo, da malo popravimo stanje u kvartu, da bude ugodnije za život. Nema tu politike, to je samo čista ljubav prema kvartu – rekao je u jednom intervjuu za VL.

No, ono po čemu se Jerka poznaje jest i njegova ljubav prema Hajduku. Odrastao je na splitskim Skalicama, kvartu koji je tik kraj Poljuda, gdje je od malih nogu provodio mnogo vremena gledajući nogomet. Veliki je ljubitelj i hrvatske nogometne reprezentacije, a našao se u središtu jednog incidenta te završio u istražnom zatvoru. Naime, u St. Etienneu 2016. godine, na nogometnom Euru, kada su igrale Hrvatska i Češka, utakmica je bila prekinuta zbog bacanja pirotehničkih sredstava, a tamo je bio i on. Tvrdio je da nije imao nikakve veze s incidentima, a ubrzo je bio pušten i oslobođen svih optužbi. Bilo kako bilo, to je sada iza njega, a on ponovno u miru igra vaterpolo.

Ratko Rudić – umjetnik

Osim navedenih reprezentativaca, tu su i Rus Konstantin Harkov (26), Splićanin Rino Burić (27), purger Luka Bukić (29), Riječanin Josip Vrlić (37) te Dubrovčanin Toni Popadić (30)... Sve ih vodi izbornik Ivica Tucak, koji je završio Kineziološki fakultet u Zgrebu.

No, uz sve karijere koje su odabrali kraj vaterpola ili još nisu, nitko od njih ne zna gdje će završiti. Sjetimo se samo da je legendarni Ratko Rudić u rujnu prošle godine imao svoju izložbu slika pod nazivom “Iznad površine”, gdje smo mogli upoznati njegovu umjetničku stranu.

 
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

5A
5_ak
20:48 17.01.2024.

Pravi izum bravo