NOVA SEZONA

Dinamo i ovih 11 Hrvata ove sezone igra u Ligi prvaka. Kovačić lovi povijesno dostignuće

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Dinamo i ovih 11 Hrvata ove sezone igra u Ligi prvaka. Kovačić lovi povijesno dostignuće
17.09.2024.
u 13:35
Bez obzira na manju brojnost Hrvata u najprestižnijem klupskom nogometnom natjecanju, uspješnost je na nevjerojatno visokoj razini. Posljednjih su godina brojni svjetski mediji, a i općenito ljubitelji nogometa, oduševljeni činjenicom da Hrvatska gotovo uvijek iznjedri osvajača Lige prvaka.
Pogledaj originalni članak

Ne računajući igrače u domaćem predstavniku Dinamu, u novoj Ligi prvaka ove će sezone zaigrati 11 hrvatskih nogometaša. U smislu inozemnih klubova identična je to brojka kao što je bila i prošle sezone. Međutim, od pretprošle sezone u odnosu na prošlu ubilježen je veliki pad. I tad je u Ligi prvaka nastupao Dinamo, ali i bez dovođenja zagrebačkog kluba u računicu brojka Hrvata u Ligi prvaka bila je na čak 23. Iako Hrvatska ima određene pojedince u najjačim svjetskim klubovima, u nešto širem kontekstu ove su brojke vrlo dobar opći indikator kvalitete klubova u kojima hrvatski nogometaši igraju.

Bez obzira na manju brojnost Hrvata u najprestižnijem klupskom nogometnom natjecanju, uspješnost je na nevjerojatno visokoj razini. Posljednjih su godina brojni svjetski mediji, a i općenito ljubitelji nogometa, oduševljeni činjenicom da Hrvatska gotovo uvijek iznjedri osvajača Lige prvaka. Od zadnjih 13 sezona Lige prvaka u njih 12 barem je jedan od osvajača bio Hrvat, a i u sezoni u kojoj to nije bio slučaj Hrvatska je imala predstavnika u finalu (Marcelo Brozović u dresu Intera u sezoni 2022./2023.).

12 osvajača u 13 godina

Budući da su po kladionicama glavna dva favorita za osvajanje naslova klubovi koji su ujedno i dva najrecentnija osvajača natjecanja, Manchester City i Real Madrid, Hrvatska i ove sezone ima dobre šanse ponovno iznjedriti osvajača Lige prvaka. Neuništivi kapetan hrvatske reprezentacije i kapetan Reala Luka Modrić najtrofejniji je igrač u povijesti ovog natjecanja. Kad pod jedan nazivnik svedemo Ligu prvaka i ondašnji Europski kup, Modrić je na diobi prvog mjesta sa šest osvojenih naslova sa suigračem Danijem Carvajalom te Realovom legendom iz daleke prošlosti Franciscom 'Pacom' Gentom.

VEZANI ČLANCI:

Na diobi desetog mjesta te vječne ljestvice nalazi se veznjak Manchester Cityja Mateo Kovačić, u čijem životopisu stoje četiri osvojena naslova. Kovačić je triput podizao trofej s Real Madridom, a jednom s Chelseajem. Ako mu ove sezone to pođe za rukom u dresu Cityja, Mateo će se pridružiti legendarnom Nizozemcu Clarenceu Seedorfu, zasad jedinom igraču u povijesti koji je osvojio Ligu prvaka s tri različita kluba (Ajax, Real Madrid i Milan). Bilo bi to uistinu lijepo i važno ostvarenje za Matea. S druge strane, na svoj prvi trofej u Ligi prvaka čeka Mateov suigrač iz Cityja Joško Gvardiol koji je više puta izjavio da mu je san u karijeri "barem jednom osvojiti Ligu prvaka". Podsjetimo, Modrić je prošle sezone s Realom došao do samog kraja osvojivši taj povijesni šesti trofej, dok su Kovačić i Gvardiol sa Cityjem dogurali do četvrtfinala, gdje ih je eliminirao upravo Real.

Četiri hrvatska debitanta

Osim Modrića, Kovačića i Gvardiola, jedini Hrvat koji će ove sezone igrati u Ligi prvaka, a da je u njoj igrao i prošle, ofenzivni je veznjak Feyenoorda Luka Ivanušec. Nizozemski klub svoj je put prošle sezone završio u grupnoj fazi trećim mjestom, u skupini u kojoj su još bili Atletico Madrid, Lazio i Celtic. Preostalih sedam Hrvata koji će nastupati u ovoj sezoni prošle sezone nije igralo u Ligi prvaka. Trojica od njih, pak, već imaju iskustvo igranja u prestižnom turniru. Atalantin Mario Pašalić skupio je 25 nastupa igrajući za Atalantu i Spartak Moskvu, Bayernov Josip Stanišić s bavarskim divom skupio je deset nastupa, dok je Bolognin veznjak Nikola Moro skupio šest nastupa u Ligi prvaka igrajući za Dinamo.

VEZANI ČLANCI:

Preostaju nam tako četiri igrača koji će prvi put u svojim karijerama s terena čuti himnu Lige prvaka i igrati u natjecanju koje je san snova za svakog nogometaša. Morin suigrač iz Bologne, reprezentativni stoper Martin Erlić u momčadima poput Sassuola dosad nije imao priliku igrati na takvoj razini, a kao očekivani prvotimac Bologne gotovo će sigurno upisati minute. Prve minute sigurno očekuju i Marka Tolića, veznjaka koji je čudesnom predstavom protiv danskog Midtjyllanda i gurnuo Slovan iz Bratislave u glavnu fazu natjecanja te je ključan igrač momčadi. Posudbama su si mjesto i minutažu u Ligi prvaka osigurali i 24-godišnji veznjak Bartol Franjić, koji je iz Wolfsburga otišao na posudbu u Šahtar, ali i mladi 19-godišnji kreativac Lovro Zvonarek koji je u želji za minutažom iz Bayerna otišao na posudbu u Sturm iz Graza.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.