USKORO ĆE GA PRESTIĆI

Ovo je prošlo ispod radara: Bruno Petković stigao na korak do apsolutnog rekordera Dinama

Muenchen: Susret Bayerna i Dinama u Ligi prvaka
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
19.09.2024.
u 19:47

Kako bismo unijeli malo pozitivniju notu, spomenut ćemo i jednu lijepu stvar na temu Dinama i rekorda

Iako brojke ne zvuče dobro iz hrvatske perspektive, ne bismo smjeli zanemariti povijesnu i statističku važnost utakmice prvog kola Lige prvaka između Bayerna i Dinama. Bayernovo 9:2 'razbijanje' plavih najteži je poraz u povijesti Dinama, njime je nadmašen onaj 7:1 poraz iz 2011. godine protiv francuskog Lyona. Međutim, čak i kad ne računamo isključivo Dinamovu europsku povijest, nego i cjelokupnu povijest Lige prvaka, rekordi se nastavljaju nizati. Naime, ovo je prva utakmica u povijesti Lige prvaka, otkako je ona 1992. godine dobila taj naziv, da je jedan klub na utakmici zabio devet pogodaka. Bilo je uoči ovog dvoboja pet slučajeva u povijesti Lige prvaka u kojima je jedan klub postigao osam pogodaka, no ovo je bio prvi slučaj u kojem je palo njih devet.

Također je u povijesnom kontekstu važno istaknuti da je ova utakmica došla na drugo mjesto svih vremena po ukupnom broju pogodaka (11). Jedina utakmica u kojoj je palo više golova u Ligi prvaka, točnije 12, bila je ona između Borussije Dortmund i Legije iz Varšave 2016. godine kad je njemačka momčad slavila s ukupnih 8:4. Osim dvoboja Bayerna i Dinama, još je u jednoj utakmici palo 11 golova, a bio je to onaj kultni okršaj Monaca i Deportivo La Corune iz 2004. godine koji je završio 8:3 i u kojem je naš Dado Pršo zabio četiri pogotka.

Što se tiče razlike s kojom je jedna momčad svladala drugu, Bayern je tu bio nadomak rekorda, no sedam razlike s kojima su Bavarci svladali Dinamo ipak nije ušlo u sam vrh kad je riječ o zbirkama rekorda. Rekord iznosi osam golova razlike, a 8:0 pobjedama upisali su ga Liverpool protiv Beşiktaşa 2007. te Real Madrid protiv Malmöa 2015. godine. Uz dvoboj Bayerna i Dinama još je 11 utakmica u povijesti Lige prvaka završavalo razlikom od sedam pogodaka.

Za kraj, kako bismo unijeli malo pozitivniju notu, spomenut ćemo i jednu lijepu stvar na temu Dinama i rekorda. Naime, Bruno Petković je pogotkom protiv Bayerna došao do svojeg 27. pogotka za Dinamo u europskim natjecanjima, čime je stigao na samo jedan gol nadomak titule Dinamova najboljeg strijelca u povijesti što se tiče europskih natjecanja, Mislava Oršića koji ih na svojem kontu ima 28.

FOTO: Jakirović je kriv za Dinamovu blamažu, ali jednako su krivi i njegovi igrači

Muenchen: Susret Bayerna i Dinama u Ligi prvaka
1/10

Komentara 1

SI
Sivooki
23:36 19.09.2024.

The Boss. Živio, Bruno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije