Nogomet i novac

Dinamo u Europi u velikom minusu

Dinamo u Europi u velikom minusu
04.11.2009.
u 19:56
Rizik ulaganja ponovo se nije isplatio. Sad su huligani izbacili Dinamo iz Europe i sav novac koji je Zdravko Mamić potrošio na pojačanja (mnoga i sumnjive kvalitete) time je bačen.
Pogledaj originalni članak

Prije su razlog bili suci, nesreća, bolji suparnici..., no 40 godina plavi ne znaju što je to proljeće, ulagali u momčad manje ili više.

Liga prvaka je život

Ne računajući sva ta ulaganja, ispada da je Europska liga ove sezone bila novčani dobitak za plave. Malo više od sedam milijuna kuna od ulaska u skupinu, milijun kuna za pobjedu nad Timisoarom, milijun i pol kuna od ulaznica za Anderlecht. Sve to prokrilo je troškove organizacije utakmica (oko milijun kuna za reflektore, osiguranje...), za tri gostovanja (tri putovanja po oko 200.000 kuna, smještaji u hotelima (više od milijun i pol kuna), karantene kod kuće (100.000 kuna)...

Dinamo u samoj Europskoj ligi nije imao novčanih kazna (zasad), pa nije bilo ni dosad uobičajenog odljeva.

No, kad danas u Dinamu nekomu spomenete da je Europska liga donijela klubu dobit, dići će se na noge i reći kako se bore da spase klub, da nemaju dobiti. Naravno da nemaju, kad su na igračka pojačanja potrošili velik novac, nerazmjeran hrvatskoj financijskoj realnosti. U redu, imali su u Maksimiru na to pravo, u 2008. ostvarili su dobit od 154 milijuna kuna.

No, prava šteta će se tek zbrajati, u 2009. ni približno neće imati takvu dobit, pitanje je hoće li imati bilo kakvu, dosad su živjeli od transfera igrača, a sad više nemaju igrača kojega mogu bogato prodati. Osim Mandžukića, ali on ionako ima ugovor na gotovo milijun eura godišnje pa je njegova prodaja realna, to prije jer pojede sve što je Dinamo dobio za ulazak u skupinu Europske lige. A gdje su ugovori Papadopoulosa, Bišćana, Kovača i svih tih skupih igrača.

– Sljedeće sezone cilj nam je ulazak u Ligu prvaka, ove sezone nije bilo tako. Ali, bez Lige prvaka klub neće moći živjeti – zavapio je nedavno Zdravko Mamić.

Jurčić: Ne ovisim o Ajaxu

Jasno je i zašto to tvrdi, ulazak u skupinu Lige prvaka donosi mu više od sedam milijuna eura. U prošlim je godinama Mamić morao plaćati i više trenera, one koje je otpustio i novozaposlene. Sad kažu da Jurčić ostaje, ali to će se tek vidjeti. Iako i trener drži da mu utakmica s Ajaxom nije biti ili ne biti.

– Nemam osjećaj da ovisim o toj utakmici ili o Šibeniku, odgajan sam da drukčije razmišljam, i svoju djecu odgajam da drukčije vrednuju stvari – kaže Jurčić, koji će danas izvesti momčad pred sablasno prazan Maksimir. I time je Dinamo zakinut, kazna igranja bez gledatelja odnijela je plavima u dvije utakmice, kad se odbiju troškovi, više od milijun kuna zarade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BR
Bob Rock
21:29 04.11.2009.

Potpuno se slažem! Kako su im dobro došli ovi huligani, sad uprava ima ogroman alibi.

AN
Andreeejjj
02:04 05.11.2009.

Sta kukate novinari i svi navijaci?!? Kome prodajete ove glupe fore? I da je DINAMO kompletan, sa punim stadionom glupih huligana, bez uzimanja bodova...isto bih ispao! Nema pravih igraca, koji se bore i znoje za klub, nema ni pravog trenera...da o igri i koncepciji ni ne pricamo?! DINAMO jos uvijek igra, kao onaj prastari klub 1967 godine, koji je osvojio kup europe! Ajte, ne zavaravajmo se vise i pocnimo realnije gledati na bolji i realniji nogomet! Rezultata u Europi mi nemamo vec skoro 40 godina! Pa to smeta nekome ili ne ali tako je! TO JE SAMO CISTA REALNOST!!!

AN
ankicascreiber
20:18 04.11.2009.

ma dajte molim vas koji ste vi kmezavci!!!! Ostalo je jos nekoliko utakmica, vecina je na domacem terenu. Da su to pravi igraci i muskarci oni bi isli na pobijedu i problema ne bi bilo. Ovako samo kukaju i jadaju se kao neke babe, stalno je netko drugi kriv, i usput ne placaju porez drzavi a voze mercedese.