UREDNIČKI KOMENTAR

Đokovićev balkanski mentalitet možda prolazi u Srbiji, ali u Australiji ne

Foto: Meng Dingbo/XINHUA
(SP)SPAIN-MADRID-TENNIS-DAVIS CUP FINALS-SEMIFINAL-CROATIA VS SERBIA
Foto: SUSANA VERA/REUTERS
Davis Cup Semi-Finals - Serbia v Croatia
Foto: SANDRA SANDERS/REUTERS
The scene outside the hotel where tennis player Novak Djokovic is believed to be in Melbourne
07.01.2022.
u 10:40
Glumio je balkanskog šerifa koji svijetu pokušava kazati:"Znaš li ti tko sam ja?" A Australija zakonima, kojih se itekako drži, samo štiti svoj narod.
Pogledaj originalni članak

Dok cijela Srbija nariče nad "nepravdom" koja se nanosi njezinu Novaku Đokoviću, neutralniji, realniji dio svijeta slaže se s time da je postupak australskih vlasti prema najboljem tenisaču svijeta zapravo potpuno ispravan.

Može se Đoković ljutiti koliko želi, no sada je spoznao što znači država u kojoj se provode zakoni, za sve jednaki bez obzira na to tko si i što si. Za ulazak u Australiju zakonski je potrebna potvrda o cijepljenju. Ako je nemate, postoji šansa da vas puste samo ako imate valjan medicinski razlog. A Novak ga očito nema.

Đoković je u mnogim državama bio naučen na poseban status, koristio je svoj utjecaj najboljeg svjetskog tenisača. Ima nešto u tom balkanskom mentalitetu i onoj "znaš li ti tko sam ja?" E, pa to prolazi u Srbiji i nekim drugim zemljama, ali u Australiji ne. Melbourne ga nije dočekao s crvenim tepihom od aerodroma do Melbourne Parka, već su mu tepih prostrli od aerodroma do hotela u kojem su ilegalci.

Foto: Steven Paston
Marin ?ili? slavio protiv Australca Nicka Kyrgiosa i izborio finale u Londonu

I smjestili su ga tamo bez ikakva pardona ne želeći raditi iznimku.Čak i da je Đoković djelomično u pravu, ovim je postupkom pokazao svoje licemjerje, i to iz najmanje tri razloga. Prvi je da se borio samo za sebe. Nije naglas rekao da treba svim necijepljenim tenisačima dopustiti ulazak u Australiju, već je s figom u džepu, znajući da se ne želi cijepiti, tražio rupu u zakonu kako bi ipak nastupio na turniru.

Drugi je razlog što upornim izbjegavanjem cijepljenja daje loš primjer mnogobrojnim fanovima, a treći da je u svemu tome glumio balkanskog šerifa koji svijetu pokušava kazati – znaš li ti tko sam ja? A Australija zakonima, kojih se itekako drži, samo štiti svoj narod. Zato je u toj Australiji, iako je četiri puta mnogoljudnija od Srbije, od početka pandemije umrlo samo 2300 ljudi. U Đokovićevoj Srbiji umrlo ih je 12.800.

A Đoković će nakon svega ovoga samo steći još više nesimpatizera. Nadamo se samo da neće podleći pod utjecaj većine srpskog naroda, čiji su mediji jučer forsirali priču "cijeli svijet protiv našeg nedužnog Novaka". Srpskim političarima idealna situacija, jer narod će barem na trenutak zaboraviti na litij, mizerne plaće... i povjerovati u mitomaniju da je cijeli svijet protiv Srbije. A na kraju će najveći gubitnik biti Novak Đoković.

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

DU
Deleted user
12:13 07.01.2022.

Koja je sustinska razlika između Australije i S.Koreje,sto se tice zakona, ljudskih prava i sloboda,

ZO
zoranos
11:34 07.01.2022.

Čega se to Australija boji ako ima cijepivo??? Zašto se itko boji necijepljenih ako imamo učinkovito cijepivo??? Da li je to dakle priznanje da cijepivo zapravo nije učinkovito??? Ja se osobno ne bojim onoga tko se nije cijepio ako vjerujem da sam se cijepio kvalitetnim cijepivom! Stvar je u tome da smo postali LICEMJERI! Pristali smo se cijepiti, popustili smo pritisku i sada blatimo one koji nisu! To je prava istima - ako je meni umrla krava, onda mora i susjedu inake nisam zadovoljan! LICEMJERJE!

ZO
zoranos
11:45 07.01.2022.

Dragi Karlo, pozivam vas da napišete člankak o Mehdi - čovjeku koji se nalazu u tom "Hotelu" već 9. godina zarobljen. Nesretni čovjek je pokušao pronaći bolji život u DEMOKTRATSKOJ Australiji i sada je tamo zarobljen tolike godine! Čovjek za kojega ne bi niti čuli da nije bilo BALKANSKOG mentaliteta. Nije li to tortura i fašizam koji prolazi Mehdi??? Ajde pištite o tome ako Vam politika neovisnih medija to dozvoljava! Naravno, nećete - ali čete lijepiti etikete protivnicima vaših uvjerenja kao najveći idelozi - a mene čete ušutkati brisanjem posta i suspenzijom pisanja. BTW imam print screen i samo čekam da me pobrišete zbog ovoga pa ću Vas prijaviti HND-u i drugim neovisnim medijima koji promići slobodu govora! Pa da vidimo dal smo u demokratskom drušvu ili smo u S. Koreji i sl. !