Klubovi u Europi

Europska liga? Rijeci čast, Hajduku spas, Lokosi bez opterećenja

Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
Europska liga? Rijeci čast, Hajduku spas, Lokosi bez opterećenja
18.07.2013.
u 08:00
Europskim startom najmanje je opterećena momčad Tomislava Ivkovića, koja je prošle sezone igrala najljepše u ligi
Pogledaj originalni članak

Lokomotiva kreće na europski put prvi put u povijesti, Rijeke na europskoj sceni nije bilo od 2009. godine kada ju je izbacio Metalist, a Hajduk traži svoje mjesto u Europskoj ligi, koje je izborio samo jednom, pod Stankom Poklepovićem 2010. godine. Svaki od naših klubova ide sa svojim ambicijama, svaki traži svoj način.

Na crnoj listi Uefe

Hajduk nema novca, ali igra na krilima navijača, na krilima mlade momčadi. Prosjek starosti Hajdukova sastava je 21 godina, primanja su mizerna, kada u Poljudu igrač zaradi 50 tisuća eura po sezoni može se osjećati kao bogataš. Ali, nešto drugo se kuha u Splitu, ozračje je izrazito pozitivno, navijači nose klub. Neće ih biti na tribinama u prvoj utakmici, Hajduk je pod kaznom, bijeli su na crnoj listi Uefe i svaka zapaljena baklja nosi novu kaznu. Dakle, bez publike Hajduk kani preskočiti makedonsko Turnovo, koje ne bi trebalo biti ozbiljniji protivnik bez obzira na to što Tudorova momčad nema europskog iskustva.

– Vjerujem da ćemo navijačima priuštiti još jednu europsku utakmicu – kaže trener Igor Tudor, koji se grozi spomena Europske lige, ali duboko u sebi vjeruje da to može napraviti.

Nekako je krenulo Hajduku, ispao je Levski iz Sofije, pa bi Splićani trebali biti nositelji u 3. pretkolu. Svjesni su u Poljudu da Europska liga nosi novac. Kad je Hajduk 2010. godine igrao u EL-u, što od nagrada a što od ulaznica i svega ostalog u blagajnu je ušlo 30 milijuna kuna. A igrači su prodavani za četiri-pet milijuna eura.

Rijeka ima najlakšeg protivnika, amateri iz Walesa, klub se zove Prestatyn Town, samo čudom mogu proći bez četiri-pet golova u mreži. Bude li drugačije, onda Matjaž Kek ima nekih problema. Podno stijena Kantride već godinama nije bilo euforije kao sada, još od one utrke s Dinamom i Hajdukom iz 1999. godine. Novca ima koliko treba, momčad se pojačava iz dana u dan, sada je došao i Ivan Krstanović. Rijeka je partnera našla u Dinamu, predsjednik Damir Mišković od Zdravka Mamića uzima i kupuje šakom i kapom, ali to su neke druge teme.

Kako protiv Dinama

Europskim startom najmanje je opterećena momčad Tomislava Ivkovića, koja je prošle sezone igrala najljepše u ligi. Lokomotiva naizgled ima najtežeg protivnika, Dinamo iz Minska je klub s tradicijom, bio je jedini klub iz Bjelorusije koji je igrao u ligi SSSR-a, jednom je bio i prvak. Ta 1982. godina bila je godina Dinama, u Jugoslaviji je zagrebački osvojio naslov, a u SSSR-u Dinamo iz Minska. U bjeloruskom prvenstvu Dinamo je tek treći, na rubu je da ne izbori igranje u Europi sljedeće sezone. Ivković zna što njegova momčad može, imperativa nema, a najveći hendikep je mladost. Lokomotiva ima izrazito negativan omjer s hrvatskim klubom istog imena i sada ima prigodu da napokon pobijedi, bar njegova imenjaka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.