DONOSI MAX!

Bilićeva filozofija: Želim da mi momčad igra onako kako praši Iron Maiden

Foto: Reuters/PIXSELL
Bilićeva filozofija: Želim da mi momčad igra onako kako praši Iron Maiden
15.06.2015.
u 08:00
Slaven Bilić došao je u birano društvo ponajvećih svjetskih trenera i u sljedećoj sezoni tući će se s Mourinhom (Chelsea), Pellegrinijem (Manchester City), Wengerom (Arsenalom), Pocchetinom (Tottenham), Hughesom (Stoke), Martinezom (Everton), Van Gaalom (Manchester United), piše Max!.
Pogledaj originalni članak

Bilićev transfer iz Bešiktaša u West Ham ostat će najveća trenerska priča na Otoku ovoga ljeta, veća i od dolaska Slavenove stare mušterije, Stevea McClarena, na klupu Newcastlea, čime se broj engleskih trenera u Premijernoj ligi popeo na ‘čak’ šest (od 20 klubova), piše Max!.

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić došao je tako u birano društvo ponajvećih svjetskih trenera i u sljedećoj sezoni tući će se s Mourinhom (Chelsea), Pellegrinijem (Manchester City), Wengerom (Arsenalom), Pocchetinom (Tottenham), Hughesom (Stoke), Martinezom (Everton), Van Gaalom (Manchester United)... što je privilegij kakav je do sada imao samo jedan hrvatski trener.

Velimir Zajec u sezoni 2004./2005. na klupi Portsmoutha za suparnika je također imao Mourinha i Wengera, ali i Beniteza u Liverpoolu, Sounessa u Newcastleu, Moyesa u Evertonu... Zeko je u Engleskoj odradio 21 utakmicu i nije dočekao kraj sezone u Mandarićevom klubu. Očekivanja od Slavena Bilića mnogo su veća...

Slaven Bilić u dvije je turske godine stekao neprocjenjivo iskustvo radeći iz tjedna u tjedan pod strahovitim pritiskom. Iako nije osvojio niti jedan trofej, najveći Bilićev benefit bila je privrženost Beşiktaşevih navijača, dok je vodstvo kluba na kraju ostalo prilično ravnodušno prema Slavenovu opusu.

Da je Bilić oduševio, klub bi se čvrsto suprotstavio njegovu odlasku i inzistirao da odradi posljednju godinu ugovora. Ovako su ga zapravo prepustili Englezima.

– Bilić se u dvije godine u Beşiktaşu nije iskazao kao trener koji se zna nositi s problemima – kazao je turski dopisnik magazina FourFourTwo Ahmet Yavuz.

Evo nekih njegovih impresija o Biliću:

– U prvih 18 mjeseci njegova momčad nije znala kako se ponašati kod vodstva 1:0 ili 2:0, a usto Beşiktaş nije pobijedio ni u jednom od derbija s Fenerbahçeom i Galatasarayem. Nije imao rješenja kako promijeniti stil igre za vrijeme utakmice, dok su mu izmjene postale prepoznatljiva rutina. Izuzetak je bila utakmica s Liverpoolom – dodaje Yavuz.

Podsjetio je na Slavenove početke u Istanbulu.

– U jednom od prvih intervjua u Turskoj Bilić je naglasio: moja momčad bit će energična poput Iron Maidena! I to je s Beşiktaşem i postigao. Formacijom 4-2-3-1 izgradio je momčad s dva dinamična defenzivna vezista, jednim kreativcem i bočnim igračima izvrsnih centaršuteva. S Dembom Ba dobio je i kariku koja je nedostajala, napadača koji je vukao i vezne igrače u završnicu. Bilić je u dvije godine transformirao Bešiktaš u energičnu, brzu momčad, prepoznatljivu po igri kratkih pasova.

Klub zahtijeva poseban stil

Teško je reći hoće li Bilićevo poznavanje prilika u Engleskoj i “unutarnjega uređenja” u West Hamu biti njegova prednost. Hoće li mu činjenica da je u očima West Hamovih navijača kultni igrač ići na ruku ili otežati posao u smislu dodatnoga pritiska...

– Slaven o West Hamu govori kao o kultnome klubu. On dobro zna da taj klub zahtijeva osobiti stil igre, ali i atrakciju, što je lakše reći nego provesti. Bilića čeka težak posao – naglasio je bivši igrač West Hama (2006.-2009.) Dean Ashton.

Smatra da će se Slavenu, kao bivšemu igrača West Hama, biti tolerirano dulje razdoblje privikavanja na Premijernu ligu, no klub se u njoj neće zadovoljiti pukim preživljavanjem.

– Od Bilića će se tražiti plasman od desetog mjesta nagore, po mogućnosti plasman u Europsku ligu. Potrošit će mnogo novca ovoga ljeta – dodao je Ashton.

Pomogao u borbi za ostanak

Bilić-igrač i Bilić-trener po karakteru su gotovo blizanci. Iako je za West Ham odigrao samo 54 utakmice, navijači ga pamte kao srčanoga, neustrašivoga heroja obrane, igrača koji je bio uzor nadolazećim klincima, među kojima su bili Rio Ferdinand i Frank Lampard, nećak tadašnjega šefa Harryja Redknappa.

Iako je u ožujku 1997. godine Everton poslao West Hamu ponudu za Bilića od 4,5 milijuna funta, Slaven je inzistirao da do kraja sezone ostane među čekićarima i pomogne im u borbi za ostanak. Misija je bila uspješna i West Ham je sezonu završio na 14. mjestu. Takvo herojstvo teško može biti zaboravljeno, pa će Bilić na Upton Parku imati potporu navijača kakvu odavno nije uživao neki trener West Hama.

>> Rio Ferdinand: Bilić je sjajna osoba, imat će lijepu budućnost u West Hamu

>> Evo koji je Bilić u poretku najplaćenijih menadžera Premiershipa

>> Bilić ostvario najveći trenerski transfer u hrvatskoj povijesti – preuzima West Ham!

Pogledajte na vecernji.hr