Osiguranje u JAR-u

Francuska utvrda samo u kampu

Foto: 'CHARLES PLATIAU'
Francuska utvrda samo u kampu
24.06.2010.
u 10:31
Dok se u njihov 16-erac mogao ušetati tko je htio, kamp Francuza bio je prava utvrda, s policajcima sa strojnicama.
Pogledaj originalni članak

"Nijemcima je vjerojatno bilo lakše probiti utvrde Verduna nego nama ući u utvrdu francuske reprezentacije", tako su novinari L'quipea opisali bazu francuskih nogometaša u Knysnai blizu Johannesburga. Nažalost, njihovu obranu na travnjaku je probijao tko je htio (Urugvaj, Meksiko, Južnoafrička Republika), pa su se Francuzi još prekjučer oprostili od SP-a.

Čelnici njihova saveza toliko su se bojali za sigurnost svojih nogometaša u JAR-u da su odabrali kamp koji je sa svih strana mogla kontrolirati policija, a osim domaćih snaga reda i mira, još su iz Francuske doveli 50-ak svojih zaštitara. Treninge su im čuvali naoružani policajci, i zato su bili najčuvanija reprezentacija Svjetskog prvenstva.

A samo koji kilometar dalje, u istom mjestu, baza je danske reprezentacije. I sasvim drukčija slika. Većina treninga otvorena je za javnost, pa Danci treniraju uz podršku domaćih ljudi i zvukove vuvuzela.

Danci bez imalo straha

– Opušteni smo i ne želimo se opterećivati glupostima. To je danski način i nećemo ga mijenjati – kaže danski branič Daniel Agger.

Skandinavci se ne boje čak niti najava da teroristi pripremaju osvetu za karikaturu iz 2005. koja je vrijeđala islam.

– Mi smo u JAR-u zbog nogometa i nemamo veze s politikom – jasan je danski napadač Jon Dal Thomasson.

Prijetila i al-Qa'ida

Sjevernokorejsku reprezentaciju, pak, u kampu čuvaju naoružani policajci, ali i tajni agenti iz glavnog grada Pyongyanga.

Među najčuvanijim reprezentacijama u Južnoafričkoj Republici su i SAD te Australija, i to zato što im je uoči SP-a prijetila al-Qa'ida.

Zato su Australci na jug Afrike stigli s 40 privatnih zaštitara, a reprezentaciju SAD-a čuva čak 100 specijalaca, po dva na svakog člana njihova stožera.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.