VIDLJIV PAD

Hajduk ima problem kao PSG: Ovo je Livajin učinak nakon dolaska Kalinića

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: S 4:0 Hajduk uvjerljivo pobijedio Lokomotivu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Hajduk i Hrvatski dragovoljac sastali se u 33. kolu HT Prve HNL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Hajduk i Hrvatski dragovoljac sastali se u 33. kolu HT Prve HNL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Hajduk i Hrvatski dragovoljac sastali se u 33. kolu HT Prve HNL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Hajduk i Hrvatski dragovoljac sastali se u 33. kolu HT Prve HNL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: 1. HNL, 5. kolo, NK Hajduk - NK Zagreb
06.05.2022.
u 08:03
Prije nego što je Kalinić došao u klub, Livaja je imao skor od 21 pogotka u 23 utakmice, točnije postigao je pogodak u svakih 98 minuta što je nerealno dobro. No otkako se Kalinić vratio u Hajduk, Livaja je na omjeru od šest pogodaka u 12 susreta, odnosno zabija svakih 185 minuta.
Pogledaj originalni članak

Nema dvojbe da je Marko Livaja najbolji strijelac i ponajbolji igrač Prve HNL za ovu sezonu, to 28-godišnjem napadaču Hajduka nitko ne može oduzeti. U svim natjecanjima za Hajduk ove sezone postigao je čak 27 pogodaka u 35 utakmica (23 u prvenstvu i 4 u kupu). Splićanin je jedan od glavnih razloga zašto je splitski klub i tri kola prije kraja prvenstva u aktivnoj borbi, međutim njegove izvedbe u posljednje vrijeme s razlogom nogometnim ljubiteljima u Hrvatskoj stavljaju određeni upitnik iznad glava.

Problem kao u PSG-u

Prije pobjedonosnog pogotka za 2:1 u posljednjem kolu protiv Hrvatskog dragovoljca na Poljudu (87. minuta) Livaja je ubilježio golgeterski post od 841 minute, što je za njegove visoke standarde izrazito dug period. Idući najdulji golgeterski post za Livaju trajao je 232 minute, što dovoljno govori o tome koliko je ovaj period bio ispod očekivanja.

Pri traženju razloga takvog golgeterskog pada najviše se ističe dolazak Nikole Kalinića iz Verone u zimskom prijelaznom periodu. Za to, dakako, postoje čvrsti, snažni i nepobitni argumenti. Otkako je bivši hrvatski reprezentativac predstavljen kao pojačanje splitskog kluba, Livajine brojke drastično su pale. Naime, prije nego što je Kalinić došao u klub, Livaja je imao skor od 21 pogotka u 23 utakmice, točnije postigao je pogodak u svakih 98 minuta što je nerealno dobro. No otkako se Kalinić vratio u Hajduk, Livaja je na omjeru od šest pogodaka u 12 susreta, odnosno zabija svakih 185 minuta.

Mnogi će nakon što su ovo pročitali kao protuargument navesti da se distribucija pogodaka morala pošteno podijeliti između njih dvojice te da su zato Livajine brojke manje, no taj protuargument nije točan budući da je čak i zajednički učinak Livaje i Kalinića (zajedno 10 pogodaka u kumulativna 24 nastupa) drastično slabiji od Livajina individualnog učinka prije Kalinićeva dolaska (21 pogodak u 23 nastupa).

Kad uz ovo sve uzmemo u obzir da Hajduk još igra bolje i konkretnije pod Valdasom Dambrauskasom (15 pobjeda, 6 remija i 1 poraz u 22 utakmice) nego što je to bio slučaj u prvom dijelu sezone pod Jensom Gustafssonom (9 pobjeda, 3 remija i 5 poraza u 17 utakmica), onda činjenica da je igra ofenzivnog partnerstva Livaja-Kalinić ispod očekivanja dolazi još više do izražaja. A sada se valja pitati, zašto su te brojke takve?

U idućoj usporedbi, naravno, nećemo uspoređivati kvalitetu, nego više kontekst i okolnosti. Kad pogledate kretanje Livaje i Kalinića na terenu, može se povući jasna paralela s početnim dijelom sezone PSG-a u kojem su u napadu igrali Kylian Mbappé, Lionel Messi i Neymar. Istina, sada su se, nakon devet zajedničkih mjeseci, zvijezde pariškog kluba počele bolje razumjeti, no ne smijemo zaboraviti da su se u prva tri mjeseca zajedničkog igranja prvenstveno Messi i Neymar, a donekle i Mbappé doslovno sudarali na terenu jer su se kretali u istim zonama terena. Takav način igre prouzročio je da njihova virtuoznost ne može doći do izražaja jer napad nije bio ravnomjerno raspoređen u geometrijskom smislu. Imate gužvu od tri igrača na istom mjestu pa stoga nemate gdje drugdje pronaći slobodnog ofenzivca.

Valdas traži načine

Slična stvar u posljednja četiri mjeseca događa se i u Hajduku, tamo su Livaja i Kalinić često smetali jedan drugom na terenu, što je prouzročilo da se Livaja puno češće odvaja na lijevu ili desnu stranu. Time je postignuto da Hajduk ima jednog igrača manje u kaznenom prostoru te da krila i bekovi nemaju igračku slobodu koju su imali u prvom dijelu sezone. Da rezimiramo, u najčešćem broju slučajeva se događa ili 'sudaranje' Livaje i Kalinića ili potpuna isključenost Livaje iz zona u kojima je najopasniji.

Sigurno je da Dambrauskas kao vrlo revan analitičar već mjesecima radi na rješavanju tog taktičkog problema, ali po viđenom na terenu još uvijek nije došao do konačnog rješenja koje bi bilo najbolje i za Livaju i za Kalinića.

>> Pogledajte i emotivni Ćirin govor

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

VE
Ventilator2
08:23 06.05.2022.

Livaji su i za prvi ples svirali penal

RA
radolizem
11:36 06.05.2022.

U čitavoj priči najodgovorniji je klub! Pripreme Hajduka su počele 2.siječnja, a Nikola Kalinić je prvi trening s momčadi odradio tek 8.veljače. Dakle, to je 36 dana, ili oko 55 treninga manje nego što je po pravilima "slaganja" momčadi trebalo biti. Nikolu Kalinića su dovodili jako, jako dugo i trebao se javiti ili 2 siječnja 2022. ili je sve trebalo prolongirati za 15.lipnja. Onda se čude kada Hajduk izgubi od Rijeke u Splitu i kada ne može pobijediti Istru u Puli. U te dvije utakmice Hajduk je po meni izgubio prvenstvo jer su tu izgubili 5 bodova.

Avatar nekakav
nekakav
10:24 06.05.2022.

bili i ostali prosječni klub, tko god igrao u njemu. klub vodi ulica, a ne gazda (grad split): sve dok je tako, hajduk će biti pojam samo u gradu splitu, dok već oko šibenika ima problem. nakon sezone trebati će podvući crtu, a onda izlazi van ono loše što se do sada skrivalo, a to su financije. dug je blizu 100 mil kuna (gledajte njihova izvješća, kumulativno zbrajajte iznose stavki koje govore o povećanju duga za tolko i tolko, a nigdje ne daju broj kolko je to ukupno, jer bi cifra srušila mnoge). livaja je imao divni početak sezone, igralo se protiv momčadi koje su se tek posložile brojčano, kad su se stabilizirale, hajdukova igra se svela na oštre startove, pritisak na suce uobičajen, i unatoč toj pomoći hajduk se muči.