KOLUMNA: MLADEN MILETIĆ

Hajdukov posljednji naslov uskoro postaje punoljetan. Ako izgube, je li vodstvu kluba došao kraj?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Derbi Dinama i Hajduka na stadionu u Maksimiru
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Susret 20. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Rijeke
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Zaostala utakmica 2. kola SuperSport HNL-a između Hajduk i Rijeka
Foto: Igor Soban/PIXSELL
storyeditor/2023-02-25/PXL_280123_98010205.jpg
26.02.2023.
u 11:00
Plava momčad zaslužuje 'oskar' za otpornost na sve što je okružuje. Čačić će možda ovu sezonu još i izvući, no bez brzog rješenja 'ustavne krize' Dinamo će samo tonuti. Za Hajduk je utakmica kraj ili spas sezone, a Nikoličius više zaista nema manevarskog prostora za objašnjenja...
Pogledaj originalni članak

Samo pod uvjetom da pobijedi u najvećem derbiju i već danas krene u veliki preokret, Hajduk će spriječiti ili makar odgoditi sve izgledniji scenarij da se 28. svibnja napuni 18 godina od osvajanja posljednjeg naslova prvaka. Oni rođeni tog dana kad su bijeli na punom Poljudu šesticom protiv Ćirina Varteksa potvrdili trijumf u utrci za naslov sa sad već ugašenim Interom ovog će 28. svibnja, kad u posljednjem kolu stiže Šibenik, postati punopravni građani s pravom glasa za poteštata i još neke funkcije u ovoj zemlji, pa čak i izvan nje.

Moći će sklopiti brak, odseliti se iz roditeljskog doma ili bar legalno kupiti bocu željenog alkohola i napiti se (ne činite to!) ka' zviri zbog teškog životnog razočaranja kad shvate da su još jedno posljednje kolo dočekali bez velike fešte. Ostalo bi tako još samo šest godina fore da se izbjegne neslavni Dinamov rekord iz bivše države kad se 24 ljeta čekala titula, s tom razlikom što je danas konkurencija ipak "tanja" jer se u beskraj šampionskih naslova plavih sramežljivo ugurao samo jedan Rijekin, dok su Zvezdinu dominaciju u te 24 godine plave suše "ćapkali" čas Partizan, čas Hajduk, pa oba sarajevska kluba, a jednom čak i Vojvodina!

Pa i taj je niz ništa prema, molim vas, tri desetljeća patnje navijača Liverpoola, šesterostrukog prvaka Europe, ili 41 godine nade belgijskog Mechelena, koje su se konačno ostvarile 1989. nakon što je klub u međuvremenu promijenio i ime. Hajduk bar ime nikad nije mijenjao pa će tako svima, od onih neupućenih do najmlađih koji tek uče čitati, i za sto godina na prvi pogled biti jasno kad je bio dobar, kad loš, a najgori je bio šezdesetih!

Ivan Leko bio je jedan od heroja šampionske 2001. godine, u posljednjem kolu – gle, opet protiv Varteksa – zabio je dva gola za naslov tog 27. svibnja (za jedan dan!) i otišao u Malagu, a osvojio je i onaj iz 2005. i tada ni sanjati nije mogao da će se toliko godina kasnije vratiti kao trener s misijom da donese prvu titulu još od te 2005. s jakim potpisom direktora, pa na kraju i trenera Igora Štimca, koji bi se uz amen ovog Saveza, a ne onog Mamićeva, vjerojatno prošetao današnjim HNL-om.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Susret 20. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Rijeke

Ali zaklela se zemlja raju da se sve ljubavi ne vraćaju... Nije trebalo dugo Leki treneru da shvati kako dobar glas iz Belgije malo na Poljudu vrijedi i da će trebati puno kompromisa s obje strane da ta priča dobije sretan kraj. Trenera koji je rušio i Mourinha ne dovodiš ako mu ne možeš dati dovoljno vremena, a u HNL ne dolaziš ako ne možeš prihvatiti da će nekad igrati i juniori, iz bar dva razloga.

Prvo, na kome ćeš danas zaraditi za život ako ne na svome klincu? Drugo, čijim bi to novcem Hajduk trebao imati trideset ravnopravnih igrača, uvijek spremnih uskočiti? Treći je Lekin problem što je stigao iz puno jače lige od HNL-a, s plaćenijim igračima i boljim terenima, no čiji klubovi imaju očajan skor upravo – s Dinamom.

Kad su posljednji put izgubili naslov, plavi su tijekom cijele sezone ispustili 22 boda i stalno su kaskali za Rijekom. Sad su na 11 izgubljenih bodova i cijelo vrijeme s lakoćom održavaju prednost. Toj momčadi doslovno bi se moglo uručiti "oskar" za potpunu neopterećenost cijelim cirkusom koji je okružuje i, ako je ikad u nogometu bila prilika da igrači upravi srežu plaće zbog nediscipline, onda je to baš ove zime i baš u Maksimiru. Ante Čačić uzeo je ono najbolje od čuvenih NBA trenera, od Pata Rileya zalizanu kosu, od Phila Jacksona "zen" filozofiju u vođenju momčadi.

Foto: Igor Soban/PIXSELL
storyeditor/2023-02-25/PXL_280123_98010205.jpg

Da mu ruski dron padne pokraj aut linije, vjerojatno bi otresao prašinu s odijela, okrenuo se prema klupi i rekao: "Daj zovi Menala da se skine". S Hajdukom ga obično ide karta, a dovoljno je iskusan da zna da derbi ne poznaje kategoriju trenutačne forme i da trojac Krovinović – Kalinić – Livaja ne smiješ podcijeniti. Ovu će sezonu vjerojatno izvući, no bez brzog rješenja "ustavne krize" Dinamo će samo tonuti dok se ne vrati na postavke s početka milenija. A tu se onda otvara prilika i drugima, ne samo Hajduku.

Kraj sezone ili spas sezone, a time i ovog vodstva na Poljudu? Jer ako Jakobušić još ima, Nikoličius više zaista nema manevarskog prostora za objašnjenja. A lijepo su mu suradnici u Gorici, kad ih je zvao da krenu s njim "u rat", na rastanku govorili: "Samo ti idi...". Mada se ni oni bez njega nisu proslavili. Bijeli su predugo "Livaja i deset hajduka", a nekad ni to. Jedan igrač možda može riješiti derbi, ali sam, ma koliko velik, ne donosi titulu. Nije ni Andrijašević Rijeci. Možda i neće odlučiti, ali današnji derbi važna je "skretnica" sezone s bar jednim kolosijekom na kojem piše "ako ne postaneš novi prvak ti...". Pa dokad?

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BI
billynik
13:06 26.02.2023.

Koja tobožnja briga za Dinamo, to prepustite Dinamovim navijačima a vi se brinite o svom klubu i o sucima.