DOBRO MU JE U DOHI

Hrvat osam godina živi u Kataru: Neću se još vraćati u Hrvatsku, ovdje je 30 eura dnevno sasvim dovoljno

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
KATAR 2022 - Atmosfera u centru Dohe za vrijeme tranjana Svjetskog prvenstva
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
KATAR 2022 - Atmosfera u centru Dohe za vrijeme tranjana Svjetskog prvenstva
Foto: Privatna arhiva
Ivica Jakeljić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
KATAR 2022 - Atmosfera u centru Dohe za vrijeme tranjana Svjetskog prvenstva
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
KATAR 2022 - Atmosfera u centru Dohe za vrijeme tranjana Svjetskog prvenstva
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
KATAR 2022 - Atmosfera u centru Dohe za vrijeme tranjana Svjetskog prvenstva
21.11.2022.
u 19:43
Hrvatski atletski trener u razgovoru za Večernji list otkrio je sve zanimljivosti o Kataru u kojem je započelo Svjetsko prvenstvo u nogometu
Pogledaj originalni članak

Ivica Jakeljić jedan je od najdugovječnijih hrvatskih trenera koji živi i radi u Dohi. Dulje od njega u tom katarskom gradu samo je odbojkaški trener Igor Arbutina. Jakeljić je već osam godina u Dohi i kaže da mu je ondje dobro i da se ne misli još vratiti u Hrvatsku. Od hrvatskih bacača trenirao je najdulje kladivašicu Sanju Gavrilović, potom je godinu i pol radio s kuglačem Stipom Žunićem, a dobar dio karijere trenirao je i Filipa Mihaljevića.

- Filip je čak došao raditi kod mene u Dohu. Živio je sa mnom u stanu, a onda se posvetio ozbiljno atletici, vratio se doma i danas je europski prvak - kaže Jakeljić. 

>> VIDEO: Novinari i urednici Večernjeg lista iz studija u specijalnoj emisiji

Danas trenirate poljsku kladivašicu Anitu Wlodarczyk. Ona je otprije najveća svih vremena u toj disciplini, a svoj status dodatno je učvrstila osvojivši u Tokiju treće olimpijsko zlato. Postala je time prva atletičarka u povijesti koja se u istoj pojedinačnoj disciplini triput uspela na olimpijski tron.

Bit će prazni stadioni

- Suradnja s njom ide dalje. I zbog nje neću biti u Dohi za vrijeme Svjetskoga nogometnog prvenstva. I zbog toga mi je jako žao. Naime, za vrijeme SP-a idemo na pripreme u Južnoafričku Republiku.

Znači li to da će vaš stan za vrijeme SP-a biti prazan?

- Prvo, nemam svoj stan u Dohi jer nijedan stranac ne smije imati svoju nekretninu u Kataru. Dakle, živim u iznajmljenom stanu koji je blizu staroga dijela grada, a kada me nema u Dohi stan koristi moj prijatelj. A taj moj prijatelj bit će u stanu za vrijeme SP-a i, koliko znam, doći će mu u posjet prijatelj pa će njih dvojica uživo gledati utakmice naše reprezentacije.

Foto: Privatna arhiva
Ivica Jakeljić
Možda je i bolje da nećete biti u Dohi za vrijeme Svjetskog prvenstva?

- Možda. Domaćini očekuju oko milijun gostiju za vrijeme SP-a. To je jako puno za grad koji nije baš tako velik. Bit će gužva na sve strane. Opet, ne očekujem da će stadioni biti ispunjeni do posljednjeg mjesta. Sjećam se kada je u Kataru bilo Svjetsko rukometno prvenstvo, dvorane su bile poluprazne. Možda bi došlo i puno više gledatelja da domaćini nisu povisili cijene smještaja. Općenito su cijene otišle gore, ali samo za SP, poslije će se vratiti na staro.

Koliko će dnevno eura biti dovoljno navijaču da nešto pojede i popije?

- Oko 30 eura dnevno bit će sasvim dovoljno. Ako netko potroši 50 eura dnevno, taj će uživati u jelu i piću. Doha ima brojne restorane, ali bih svima preporučio turski fast food. Predobar je i jeftin. Ima svega, ali ne što je nama najdraže, nema pancete, domaćih kobasica. Ali odresci, bijelo i crveno meso... Svega ima.

Ima nekoliko sjajnih muzeja

Svi koji su bili u Dohi kažu da policiju uopće nisu vidjeli?

- U osam godina koliko sam ovdje nikad nisam imao problema s policijom. Ona je tu da pomaže ljudima. Jedino sam platio kaznu za krivo parkiranje i prebrzu vožnju. Svakako bih savjetovao navijačima da se ponašaju pristojno. Vjerujte, neće biti dobro bude li policija morala intervenirati zbog nekakve tučnjave ili kršenja javnog reda i mira. Navodno njihovi zatvori nisu bajkoviti.

Naravno, bit će i onih navijača koji će htjeti vidjeti i nešto drugo osim nogometa. Što im preporučujete?

- Ima nekoliko sjajnih muzeja, a moj prvi izbor je muzej starih automobila. Svakako treba otići u suk, stari, trgovački dio grada. To je ustvari jedna velika tržnica u kojoj se prodaje tradicionalna odjeća, začini, rukotvorine i suveniri. Također je sve puno restorana i tzv. šiša salona. Izvorna zgrada je iz 20. stoljeća, u tradicionalnom katarskom arhitektonskom stilu. Tamo možete kupiti i sokole za lov, a jedan dio suka rezerviran je za mali hipodrom na kojem se mogu vidjeti prekrasni arapski konji. Svakako bih savjetovao i odlazak na farmu krava te obvezno izlet u pustinju i vožnju džipovima ili quadovima. Treba posjetiti i Lusail, smješten na obali, u južnom dijelu općine Al Daayen. Lusail je 23 kilometra sjeverno od gradskog središta Dohe, sjeverno od lagune West Bay, proteže se na 38 četvornih kilometara i s vremenom će imati infrastrukturu za smještaj 450.000 ljudi. Što se tiče taksija, nisu skupi - naglasio je Jakeljić.

Kupanje?

- Sada, odnosno za dvadesetak dana bit će idealno za kupanje. More će biti 24-25 stupnjeva, a vanjska temperatura bit će oko 30 stupnjeva. Znači, kao kod nas u srpnju. U Dohi ima puno plaža, ali one najbolje su na rubu pustinje. Naravno, treba pripaziti na ponašanje na plaži.  

>> VIDEO: 'Hrvatska bi mogla doživjeti svjetsku pjusku ako ne napravi rezultat u Kataru'

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DU
Deleted user
21:01 21.11.2022.

30 eura dnevno je svugdje ''dovoljno'', pametni.

Avatar Madafakr
Madafakr
21:08 21.11.2022.

30 eura.—hahahah

A1
a177
20:03 21.11.2022.

Moze ostati i 100god .. Ne treba niti dolaziti na godisnji odmor !!!!!!!