Odličan ždrijeb za euro 2024

Hrvatska je na domaćem terenu nedodirljiva u kvalifikacijama! Vatreni uskoro sele na novi stadion

storyeditor/2022-10-09/PXL_WOR_111120_30810449.jpg
storyeditor/2022-10-09/PXL_230922_95802618.jpg
10.10.2022.
u 15:15
Izbornik je opet bio 'sretne ruke' te je Hrvatska izvukla vrlo povoljnu skupinu za odlazak na Euro u Njemačku 2024. godine, na domaćem terenu smo u jednom segmentu nenadmašni.
Pogledaj originalni članak

Ne samo da će uskoro postati rekorder po broju vođenih utakmica na klupi reprezentacije nego je Zlatko Dalić već sada naš izbornički rekorder po broju nazočnosti na raznim ceremonijama ždrijebova kvalifikacija ili velikih natjecanja – ovo u Frankfurtu bila mu je već šesta od 2017. godine.

I opet je Zlatko Dalić bio sretne ruke izvukavši skupinu s Walesom (19. u Fifinu poretku), Turskom (45.), Armenijom (93.) i Letonijom (134.). Dakle, Dalić je u ždrijebu maestralno izbjegao veće ili manje nagazne mine poput Engleske, Francuske, Srbije, Ukrajine ili Norveške, pa će najveća zvijezda iz suparničkih redova koja će u ciklusu za Euro 2024. gostovati na hrvatskom tlu ponovno biti 33-godišnji Velšanin Gareth Bale. Pod uvjetom da se od nacionalne momčadi ne oprosti nakon Svjetskog prvenstva u Kataru. Jer, Baleov teret više nisu samo godine nego i jet-lag, budući da je sada član L.A. Galaxya. 

Izbjegli Francuze i Engleze

Bale sa svojih tri milijuna eura više nije ni blizu nije Velšanin s najvišom tržišnom vrijednošću. Tu titulu drži nogometaš engleskog premierligaša Nottingham Foresta, 21-godišnji Brennan Johnson, procijenjen na 20 milijuna eura. Velšane vodi 48-godišnji izbornik Robert Page, a naši će ih moći skautirati na Svjetskom prvenstvu u Kataru gdje su smješteni u skupinu s Engleskom, Iranom i SAD-om. Hrvatska nikada u šest nastupa protiv Walesa nije bila poražena: ima četiri pobjede i dva remija. Preko Walesa plasirala se i na posljednje Europsko prvenstvo, s 2:1 u Osijeku i 1:1 u Cardiffu.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Cardiff: Wales i Hrvatska završili kvalifikacijsku utakmicu za EP rezultatom 1:1

Tako se čini kako će najozbiljniji suparnik Hrvatske za prvo mjesto u skupini ipak biti Turska, reprezentacija koju vodi Nijemac Stefan Kuntz, te koja je već dva puta pobjeđivala Hrvatsku u službenim utakmicama: 2008. godine na Euru u Beču, te 2017. u kvalifikacijama za SP. Međutim, Turska je nominalno do jučer bila europski trećeligaš, budući da se natjecala u C skupini Lige nacija, ali je kao prvoplasirana ipak skočila u viši rang. Na tom putu Turska je kod kuće protekli mjesec remizirala s Luksemburgom 3:3, te šokantno bila poražena u gostima od Ovčjih Otoka 1:2! Pritom se Turska nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Katar, a prošle godine na Euru u skupini s Italijom, Walesom i Švicarskom doživjela je tri glatka poraza. Po općoj ocjeni, Turska je bila najlošija reprezentacija Eura!

Sve ovo je malo neobično, s obzirom na to da Turci ipak imaju igrače u respektabilnim europskim klubovima, kao što su Zeki Çelik u Romi (15 milijuna eura – Transfermarkt), Ozan Kabak u Hoffenheimu (10 milijuna eura), Cenk Özkacar u Valenciji (dva milijuna eura), Ridvan Yilmaz u Glasgow Rangersu (6,5 milijuna eura) te niz nogometaša u najvećim turskim klubovima, Fenerbahçeu i Galatasarayu.

– Možemo biti zadovoljni skupinom, uglavnom smo izbjegli reprezentacije koje smo željeli izbjeći, pogotovo iz druge jakosne skupine. Iz četvrte jakosne skupine izvukli smo Tursku koja je možda najnezgodnija momčad, ali naravno da smo favoriti skupine. Igrat ćemo protiv Walesa koji nam je poznat iz prošlih kvalifikacija za Euro, jedini problem koji se može pojaviti su daleka putovanja. Optimisti smo, ali respektiramo svoje protivnike, ne smijemo se opustiti i moramo napraviti dobru analizu protivnika, pogotovo Letonije i Armenije, koje nam nisu poznate – izjavio je izbornik Zlatko Dalić nakon ždrijeba, a na njega se nadovezao predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Foto: Antonio Bronic/REUTERS
UEFA Nations League - Group A - Croatia v Denmark

– Zadovoljni smo ždrijebom, bitno je da smo iz drugog i trećeg pota izbjegli najteže reprezentacije, iz četvrtog smo dobili Tursku koja je vrlo kvalitetna reprezentacija. Uvažavamo sve protivnike u skupini, ali vjerujem u našu reprezentaciju. Ako budemo na željenoj razini, sigurno možemo napraviti dobar rezultat i kvalificirati se na Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

Hrvatska nogometna reprezentacija do sada još nikada nije igrala utakmicu s Armenijom te sada u Europi još u toj kategoriji ima samo Luksemburg, Albaniju i Crnu Goru, dok se s Letonijom susrela četiri puta i svaki put pobijedila; u kvalifikacijama za SP 2002. i u ciklusu za EP 2012.

U jednom susretu s Letonijom, u ožujku 2001. godine u Osijeku, Boško Balaban postigao je svoj jedini hat-trick u dresu Hrvatske.

Utakmice u skupinama igraju se od ožujka do studenoga 2023. godine, a Hrvatska će u lipanjskom "prozoru", umjesto u kvalifikacijama za EP, nastupiti na završnom turniru Lige nacija. Taj ždrijeb održat će se u siječnju ili veljači sljedeće godine, a suparnika u polufinalu biramo između Španjolske, Nizozemske i Italije.

Igrat ćemo i na Pampasu

Vatreni su do sad nastupili na šest europskih smotri, jedino se nisu plasirali na Europsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj. Hrvatska je dvaput igrala četvrtfinale (Engleska 1996., Austrija i Švicarska 2008.), dvaput ostvarila plasman u osminu finala (Euro 2020., Francuska 2016.), a dvaput završila natjecanje u skupini (Portugal 2004., Poljska i Ukrajina 2012.).

Hrvatska je jedina europska reprezentacija koja nikada nije izgubila domaću utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Novost koju će Hrvatska ponuditi u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu je – jedan novi stadion, u osječkom Pampasu.

>> Šime Vrsaljko oprostio se od reprezentacije Hrvatske: 'Nije lako, ali vrime je...'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Brko
Brko
15:26 10.10.2022.

Letonija, Ovčji Otoci?!?!?!?!?!😂 Đe ste nam braćo Bosanci i Srbi.