DANAS S BJELORUSIJOM

Počinje Euro! Hrvatski su rukometaši kraljevi prvih utakmica

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Domagoj Duvnjak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Hrvatska - Slovenija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Hrvatska - Slovenija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Hrvatska - Slovenija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Hrvatska - Slovenija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Hrvatska - Slovenija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Hrvatska - Slovenija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Hrvatska - Slovenija
15.01.2016.
u 09:05
Od dosadašnjih 11 utakmica otvaranja na europskim prvenstvima Hrvatska je upisala sedam pobjeda, jednom smo odigrali neodlučeno, a triput smo izgubili. Posebno su bili bolni porazi na domaćem parketu od Španjolske 2000. (22:27) i Jugoslavije na EP-­u u Švedskoj 2002. (22:34).
Pogledaj originalni članak

Utakmica otvaranja na velikom natjecanju uvijek je važna, u svakom momčadskom sportu pa tako i u rukometu. U nemalom broju slučajeva prva utakmica određuje kasniji smjer nastupa pojedine reprezentacije. Naravno, puno je lakše kada za prvog suparnika imate nekog lakšeg, neku reprezentaciju koja nije iz top deset.

Igrom slučaja prvi suparnik rukometaša Hrvatske na Europskom prvenstvu koje danas počinje u Poljskoj upravo je jedna takva reprezentacija – Bjelorusija. Zanimljivo je da smo s njima otvarali i Europsko prvenstvo u Danskoj 2014. godine i pobijedili sa 33:22. Nije zgorega spomenuti da će iz te naše momčadi danas u postavi biti Domagoj Duvnjak, Ivan Čupić, Zlatko Horvat, Manuel Štrlek, Jakov Gojun, Marko Kopljar i Mirko Alilović. A najbolji strijelci na toj utakmici, s po šest pogodaka, bili su desna krila Čupić i Horvat.

Samo tri poraza na startu

Nadalje, u skupini smo s Norveškom, s kojom smo otvorili Europsko prvenstvo u Austriji 2010. godine (25:23) i s Islandom, s kojim smo otvorili Europsko prvenstvo u Srbiji 2012. godine (31:29).

Od dosadašnjih 11 utakmica otvaranja na europskim prvenstvima Hrvatska je upisala sedam pobjeda, jednom smo odigrali neodlučeno, a triput smo izgubili. Posebno su bili bolni porazi na domaćem parketu od Španjolske 2000. godine (22:27) i Jugoslavije na EP-­u u Švedskoj 2002. godine (22:34).

– Pobjeda u prvoj utakmici na bilo kojem velikom natjecanju donosi psihološki mir i rast samopouzdanja. Jasno, poraz donosi nervozu i nikako nije dobar. Da smo kojim slučajem pobijedili Španjolsku na otvaranju u Zagrebu, vjerojatno bismo tada igrali u polufinalu, otišli bismo na Olimpijske igre u Sydney i možda osvojili još jednu medalju. Ovako, nakon poraza morali smo se vaditi na Francuzima, a to je išlo teško – rekao je Zdravko Zovko, koji je kao izbornik Hrvatske dvaput gubio utakmice na otvaranju – na EP-u u Portugalu 1994. od Francuske te na EP­-u u Hrvatskoj 2000. od Španjolske.

Od 2002. na europskim prvenstvima igra 16 reprezentacija. U takvom sustavu natjecanja Hrvatska drži lijep rekord. Na posljednja četiri natjecanja od 12 utakmica u prvom krugu ostvarili smo svih 12 pobjeda. Šest startnih pobjeda upisao je Lino Červar na prvenstvima 2008. i 2010., a drugih šest Slavko Goluža, 2012. i 2014. godine.

– Tako nam je grah pao, tako se sve posložilo – kratko je rekao Slavko Goluža, poručivši:

– Nisam još spreman i ne želim javno govoriti o rukometu.

Slavko Goluža uz Abasa Arslanagića, Iliju Puljevića i Nenada Kljaića jedini je hrvatski izbornik koji nije izgubio nijednu utakmicu na otvaranju velikog natjecanja. No, Arslanagić i Puljević vodili su Hrvatsku samo jednom, a Kljaić na tri natjecanja. A Goluža je upisao šest početnih pobjeda. Lino je mogao biti bolji da nije izgubio od Argentine (29:30) u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine. No, njegov score od 9:1 svakako nije za odbacivanje.

Imamo dobar rejting

– Poraz od Argentine dokazuje da poraz u prvoj utakmici ne mora biti koban. Može biti i motivirajući – istaknuo je Lino, koji je na tom turniru došao do kraja, do zlatne medalje.

I za kraj ove priče donosimo lijep podatak da su naši rukometaši od 11 početnih utakmica na svjetskim prvenstvima od 1995. godine do danas izgubili samo jednom, a na olimpijskim igrama, na kojima smo nastupili četiri puta, nijednom nismo izgubili na otvaranju.

Može li današnji izbornik Željko Babić nastaviti uspješan niz svojih prethodnika u utakmici protiv Bjelorusije? Ostvari li se željeni ishod, bila bi to sedma pobjeda u nizu u otvarajućem nastupu naše reprezentacije na europskim prvenstvima.

Od 2004. do danas Hrvatska od 18 utakmica prvog kruga ima čak 16 pobjeda, jednu neodlučenu i jedan poraz. A to je uistinu dobar rejting.

>> 'Hrvatska može do medalje, Vujović je nevjerojatan, a Srbija nema šanse'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
11:52 15.01.2016.

Hrvatski su sportaši kraljevi prvih utakmica i pomoču pravih hrvata brače Šapina šejkovi dogovorenih sportskih priredbi.

MA
Majur
09:56 15.01.2016.

Ajmo dečki,samo hrabro!!

PI
pidocha
12:04 15.01.2016.

rukometna reprezentacija je 2003 bila u dalekoj goroj situaciji.ispraćeni su ka luzeri.na aerodromu uoći odlaska u portugal nije im nit rodbina zaželila sritan put ;.)a kad su prvu utakmicu izgubili od argentine svekoliko pućanstvo je to normalno primilo :-) :)pogotovo(malo to ljudi zna)da nitko nije tia bit rukomenti izbornik pa su uzeli anonimusa iz italije.kockice se posložile.inače malo statistike.Hrvatska je u rukometu osvoila 12 medalja EP SP OI tri zlatne.dajmo im podršku i zaželimo im puno sriće!!!!!