ALPSKO SKIJANJE

I stariji gospodin skrivao je petarde

07.01.2002.
u 00:00
S HRVATSKIM NAVIJAČIMA OD ZAGREBA DO POHORJA I NATRAG * Dolazak u Maribor bio je znak da "veselje" može početi. Uz pjesme o Janici, Dinamu i Zagrebu, te vrijeđanje domaćina, gostujući navijači došli su do skijališta
Pogledaj originalni članak

Kako je i najavljivano, navijačka podrška na Pohorju nije izostala. Pun vlak, te pola šest na satu Glavnog kolodvora davalo je znak da je vrijeme polaska. Tiha pjesma još nedovoljno budnih navijača, te poneka petarda, bili su samo znak da atmosferu dodatno neće trebati podgrijavati.

Prvo buđenje bila je kontrola na slovenskoj granici. Osim pregleda osobnih iskaznica i putovnica, prisutne je iznenadio oštriji nastup slovenskih specijalnih jedinica. Zanimljivo, jedan stariji gospodin, koji je također krenuo bodriti Janicu, mlađe je navijače upozorio da nema "igranja" pirotehnikom.

- Slovenci su vam dosta strogi kod kontrola - naglasio je.

Pomislili bi ljudi, tko je stariji sigurno je i pamteniji. No, nakon toga neočekivani šok. Policajci su kod istog gospodina pronašli punu kutiju petardi.

Ali, prešlo se i preko toga, vrijeme je letjelo a "smučanje" naše Janice bilo je sve bliže...

Dolazak u Maribor bio je znak da pjesma može početi. Uz pjesme o Janici, Dinamu i Zagrebu, vrijeđalo se i domaćine... Tako su navijači došli i do skijališta.

- S obzirom kako su nas gledali, mislio sam da smrdim - komentirao je jedan navijač čuđenje slovenskih drukera kada su vidjeli susjede.

* Policija nije uspjela spriječiti sukob

Nije se dugo čekalo na Janicu. Jedanesto mjesto u prvoj vožnji popraćeno je petardamai. Baklje su izostale.

Uoči početka drugog "laufa", usprkos jakom osiguranju specijalnih jedinica slovenske policije, došlo je do sukoba. S leđa iz šume prišuljali su se navijači nogometnog kluba Maribor, Viole, koji su iznenadili Bad Blue Boyse.

- Prišli su nam s leđa, posve neočekivano, ali dobili su i oni. Spasila ih je njihova policija, koja je pendrečila samo nas - komentirao je okršaj jedan od navijača.

- Počeli su s ledom, bocama i bakljama, zapravo bacali su sve što im je došlo pod ruku, dok se mi nismo snašli. Kada smo krenuli u protunapad povukli su se u šumu, a mi smo pali pod tretman policije. Šteta da nije došla prava ekipa, koja ide na utakmice Dinama, jer bismo ih onda pomeli. Ali, dobili su više nego što su dali, pogotovu jer su ovo bili stariji ljudi, od 30-40 godina. Mislim da su bili Srbi, jer govorili su da nam je to zbog Milka Đurovskog i tučnjave u "Močvari". Doduše, Slovenci nisu ni baš tako crni - smiješeći se, govorio je jedan od sudionika okršaja.

Janica će biti prvakinja

U tučnjavi je posjekotinu zaradio i jedan specijalac, dok su se Boysi i Viole izvukli s lakšim ozljedama. Ali, ubrzo je uslijedio i drugi okršaj. Na provokacije slovenskih navijača, paljenjem hrvatske zastave, odgovoreno je paljenjem slovenske i šakačkim obračunom. Policija je opet morala rastavljati sukobljene strane.

Pokušali su Viole iznenaditi jednog od pripadnika Bad Blue Boysa s Dinamovom zastavom, ali nakon što je on upozorio svoju skupinu, Boysi su izletjeli iz šume i natjerali brojniju skupinu Slovenaca u bijeg. Gužva se nije niti tu smirila. Malo dalje, u šumi, napadnuta je skupina od četiri navijača. U središtu Maribora ceh je platio malo kršniji navijač obrijane glave. Provocirati navijače iz Zagreba nije mu se pokazalo najboljim riješenjem.

Drugi "lauf" protekao je u mirnijem raspoloženju, bez većih tučnjava. Janica je ostvarila dobar rezultat, što je ugrijalo već promrzrle hrvatske fanove, pa su na stazu uletjele i baklje.

- Ma, i ovako smo zadovoljne. Janica ne može uvijek pobijediti, mora dopustiti suparnicama da se i one malo raduju - komentirale su dvije mlade navijačice iz Zagreba dometnuvši:

- Na kraju će biti prvakinja, to sigurno znamo - optimistične su bile Zagrepčanke.

Do povratka u Zagreb mnogi su kratili vrijeme obilaskom Maribora. Pri vožnji, u vlaku je mnoge svladao umor. Bio je to znak za spavanac, nakon uzbudljivog dana na Pohorju.

MARIBOR Siniša BOŽIĆ i Željko LUKUNIĆ

Pogledajte na vecernji.hr