TENIS

Iva fatalna za Švicarke

23.04.2002.
u 00:00
* Dragica Majoli: - Stari tim pokazao se najuspješnijim u praćenju Ive. Stanko dobro poznaje njezine suparnice i sigurno joj je znao dati korisne savjete
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - U većini švicarskih novina, uz izvještaj sa susreta Majoli - Schnyder, provlači se ista tvrdnja: "Iva Majoli fatalna je za Švicarke". Uz poraz Patty Schnyder u Charlestonu (6:7 (5), 4:6), švicarski su se novinari zapravo prisjetili još jednog velikog Ivina uspjeha - slavlja u Roland Garrosu 1997. godine, kada je u finalu pobijedila također Švicarku Martinu Hingis.

Dva švicarska poraza poklopila su se, eto, s dva Ivina slavlja. Jednu za drugom, Iva je na milijunskom turniru u Charlestonu, na zelenoj zemlji, nanizala Njemicu Bianku Lamade, Švicarku (još jednu!) Marie-Gaianeh Mikaelian, Izraelku Anu Smašnovu, Južnoafrikanku Amandu Coetzer, Francuskinju Sandrine Testud i, napokon, Švicarku Patty Schnyder. Pri tome u posljednja i najvažnija tri meča, u četvrtfinalu, polufinalu i finalu, Iva nije izgubila set!

Niz koji je u Južnoj Karolini napravila Schnyder mnogo je dojmljiviji (uz ostale eliminirala je Jennifer Capriati i Serenu Williams), no u finalnom dvoboju protiv Ive nije imala mnogo izgleda.

* Pobjeda za samopouzdanje

- Schnyder je imala više teških mečeva na putu do finala i bila je malo umorna u završnom susretu. Za Ivu je pobjeda na tom turniru vrlo važna jer će joj učvrstiti samopouzdanje. Ona već dulje vrijeme igra dobro, a sada je uspjela napraviti niz - procijenila je uspjeh svoje kćeri Ivina majka Dragica Majoli.

Gospođa Majoli je u Zagrebu, a s Ivom su ponovo bili otac Stanko i brat Dado.

- Stari tim pokazao se najuspješnijim u praćenju Ive. Stanko dobro poznaje Ivine suparnice i sigurno joj je znao dati korisne savjete. Ivi je trebalo neko vrijeme da posloži "fizikalije", ali sada je u odličnoj formi i uvjerena sam da će nastaviti s pobjedama - dodala je Dragica Majoli.

* Iva: Agresivnost se isplatila

Iva je, eto, osvojila turnir (i to veliki) nakon pet godina čekanja od svog najvećeg uspjeha i osvajanja Roland Garrosa. Razumljivo je stoga da su joj prve rečenice na konferenciji za novinare glasile:

- Ne mogu opisati kako se osjećam. Tako je puno prošlo otkad sam posljednji put osvojila turnir.

Da bi potom dodala:

- Obje smo bile nervozne i prilično ukočene, no mislim da je Schnyder ipak bila pod većim pritiskom. Ona je na putu do finala svladala tako velike igračice kao što su Amelie Mauresmo, Serena Williams i Jennifer Capriati, a i pobijedila je u sva četiri naša dosadašnja dvoboja. Nije nimalo lako igrati protiv ljevorukih igračica, a Schnyder je jedna od najboljih, ali moja se agresivnost isplatila.

Ivinu uspjehu u Charlestonu obradovao se i predsjednik HTS-a dr. Slaven Letica, koji se i po cijenu sukoba s izbornikom Prpićem izborio za to da Iva bude u reprezentaciji.

- Takvo što sam od Ive i očekivao, kad je prošla prvo kolo znao sam da će napraviti nešto veliko. Ja sam joj još prije šest mjeseci rekao da će ponovo početi dobro igrati i vratiti se u svjetski vrh samo bude li igrala za reprezentaciju. Nadam se da su napokon sve nesuglasice izglađene, te da će Iva igrati ne samo protiv Čehinja, nego i protiv Amerikanki i u svim budućim susretima hrvatske reprezentacije - kazao je dr. Letica.

Iva će se u Zagreb, preko Miamija, vratiti u srijedu, a u Bol će vjerojatno doputovati tek u četvrtak.

A. Filić

Pogledajte na vecernji.hr