Gauči nastup na SP-u počinju s Nigerijom

Ivić: Maradona nije pravi vođa

Foto: 'ENRIQUE MARCARIAN'
Ivić: Maradona nije pravi vođa
12.06.2010.
u 11:39
Malo je nogometaša koji mogu napisati bestseler o nastupima na svjetskim nogometnim prvenstvima kao što to može Diego Armando Maradona.
Pogledaj originalni članak

Prvo suze 1978. kada ga je El Flaco (Luis Menotti, nap. a.) kao 18-godišnjaka od velike nade pretvorio u navijača gauča, koji su tada osvojili svijet, te njegov bijes. Pa sramota u Španjolskoj 1982. kada je protiv Brazila mučno udario Batistu.

Na SP pet do dvanaest

Stigao je i trenutak kada je dotaknuo zlato, 1986. Božja ili vražja ruka, kako želite. Pa još jedne suze 1990. godine u finalu kada je meksički sudac opljačkao Argentinu. I onda najtužniji kraj 1990. godine. Kapljice efedrina službeno su presudile tada već ovisniku o opijatima s poduljim stažem.

Kontroverzu je zadržao i kao trener-izbornik. Plasman na SP uhvatio je pet do dvanaest, nebeskoplavo-bijeli igrali su loše, no uz pomoć saveznika stigli na najveću nogometnu smotru. Novi šok došao je na početku priprema. Javier Zanetti i Cambiasso su prekriženi, Interov junak u Ligi prvaka Diego Milito je tek treća-četvrta špica.

Tomislav Ivić, iskusni hrvatski strateg, nema lijepe riječi za argentinskog izbornika.

– Prvo, bio je svjetska nogometna klasa. Vodio sam Avelino i igrao protiv njega dok je bio u Napulju. Ali se ljubio s drogom, na terenu je nerijetko bio sklon simuliranju, nesportskom ponašanju. Previše si je toga dopuštao – prisjeća se trofejni Hajdukov trener iz 70-tih godina.

I danas će Maradona pogaziti fotoreporterovu nogu, izjavit će da će se skinuti gol i plesati na ulicama Buenos Airesa ponovi li se 1986.

– Takav, on ne može biti dobar primjer igračima. Maradona nije karakter, a nije niti vođa, iako misli da jest. No, najupitnija je njegova trenerska kvaliteta. To je otkrio u kvalifikacijama, to pokazuje i u izboru nogometaša – nastavlja Ivić.

– Čini li vam se da Maradona zapravo kopira 1986. Da će sve, baš sve ovlasti dati Lionelu Messiju. Kojem svakodnevno tepa da je bolji od njega.

Zadnja linija bez klasa

– Ne znam što misli, ali sigurno se i te kako želi osloniti na Messija. To i nije tako loša ideja, no važno je da ne ponovi pogrešku Guardiole. Naime, Messi mora na liniju, mora tražiti prostor između beka i stopera. Tu je u igri jedan na jednoga s poluodstojanja nenadmašan.

Dakle, ne vjerujete u Argentinu?

– Ne, i to zbog Maradone, ali i kompozicije momčadi. Zadnja linija nije klasna, a ako su Veron i Palermo uzdanice, onda je Diego jako hrabar – zaključio je Ivić.

Argentina i Nigerija? Jednom su, 1990. godine, Afrikanci, Kamerun, Roger Milla i Omam Bijik, srušili Maradonu. Može li to Nigerija danas u Johannesburgu?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
13:14 12.06.2010.

Ma taj Ivić je pravi prognozer i stručnjak. Jasno da je pravi vođa samo Tomislav Ivić ali nažalost on nema ekipe i vojske da ga slijedi na World Cupu 2010..Koliko znam nijedna vojska ga odavno ne traži i moli da jih vodi.. Otprilike sličan vođa je i Slaven Bilić jer krv nije voda i Dalmatinska realnost je ipak posebna priča.. Maradona je za takve dalmatinske vedete sitna riba i zato umjesto da World Cup iz Splita gleda po TV onako bez voditeljskih sposobnosti slaže, trenira i šefuje toj slabašnoj Argentini..