Olimpijske igre 2020. godine

Japanci odgađaju odluku o gradu kandidatu

Foto: Reuters
Japanci odgađaju odluku o gradu kandidatu
25.12.2009.
u 09:21
Japanski olimpijski odbor (JOC) još nije odlučio hoće li za organizatora Olimpijskih igara 2020. godine kandidirati Tokio.
Pogledaj originalni članak

- Pratit ćemo događanja diljem svijeta i onda osmisliti strategiju. Moguće je da ćemo odgoditi odluku o našem kandidatu za ogranizaciju Igara 2020. godine sve do proljeća 2011. godine – izjavio je Tsunekazu Takeda, predsjednik Japanskog olimpijskog odbora.

Podsjećamo, Tokio je ispao u drugom krugu ovogodišnjeg glasovanja u Kopenhagenu za organizatora Olimpijskih igara 2016. godine. U finalu je Rio de Janeiro pobijedio Madrid, te tako ''odvukao'' igre po prvi put na južnoamerički kontinent.

Gradske vlasti Tokija osigurale su iznos od 4 milijarde dolara za Igre 2016. godine, da je Tokio kojim slučajem dobio organizaciju, iako je Japanski olimpijski odbor od početka bio skloniji opciji da se Tokio kandidira tek za OI 2020. godine.

Hirošima i Nagasaki, dva japanska grada koji su tijekom drugog svjetskog rata postali simboli nuklearnog holokausta, nakon što su bili pogođeni atomskim bombama, u listopadu su obznanili kako razmišljaju o zajedničkoj kandidaturi za Igre 2020. godine. 

Tsunekazu Takeda, predsjednik Japanskog olimpijskog odbora, uručio je gradonačelnicima oba grada koji su u drugom svjetskom ratu bili pogođeni atomskim bombama, odluku da se prema olimpijskom pravilniku ne mogu zajedno kandidirati, te im preporučio da razmotre mogućnost pojedinačnih kandidatura.

- Hirošima bi mogla biti organizator Olimpijskih igara, budući da je 1994. godine već ugostila Azijske igre. No, teško je očekivati da bi Nagasaki mogao biti spreman za organizaciju tako velikog svjetskog sportskog događaja – iskren je bio Yasuhiro Nakamori, kooperacijski direktor JOC-a.

Od ranije je poznato da je Tokio, koji je izgubio utrku za domaćinstvo Igrama 2016. godine, zainteresiran za kandidaturu i 2020. godine. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.