Najproduktivniji sportski direktor Hajduka

Jesu li navijači Hajduka opravdano nezadovoljni Nikoličiusom? Ovo su njegove brojke

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Zaostali susret 4. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Gorice
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Utakmica 22. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Gorice
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Utakmica 22. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Gorice
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Ivan Leko novi je trener Hajduka
22.02.2023.
u 13:47
Hajdukov pomak u Nikoličiusovoj eri ipak je vidljiv. Pomalo usporen, u svakom slučaju sporiji od očekivanja navijača, ali vidljiv. Revolucija nikada ne dolazi preko noći i zahtijeva temeljitu pripremu i dosta, dosta strpljenja.
Pogledaj originalni članak

Je li opravdano nezadovoljstvo Hajdukovih navijača prema sportskom direktoru bijelih Mindaugasu Nikoličiusu, samozvanome Mr. Footballu (niko_mrfootball – tako glasi njegov profil na Instagramu)? Možda bismo trebali krenuti od brojki. Hajduk u ovom trenutku, nakon 22 prvenstvene utakmice, ima 44 boda i drugoplasiran je na ljestvici. Prije godinu dana nakon 22 utakmice također je imao 44 boda te je za vodećim Dinamom zaostajao pet bodova, a za drugoplasiranim Osijekom dva boda. Hajdukov zaostatak za Dinamom danas je osam bodova (uz utakmicu više), dok prošlogodišnji Hajdukov suparnik za drugo mjesto, Osijek, u ovom trenutku ima devet bodova manje od bijelih (35:44).

Nezapamćeno slavlje

Podsjećamo i na još dva Hajdukova vrhunca iz prošle sezone: bijeli su prvi put nakon deset godina bili drugoplasirani na ljestvici, što im se i sada smiješi, a nakon devet godina osvojili su svoj prvi trofej – Hrvatski kup. Sve se to zbilo u drugoj godini djelovanja kreatora Hajdukove stručne politike, koji je – usput rečeno – i ustoličio trenera koji je ostvario te uspjehe, svoga prijatelja Valdasa Dambrauskasa. Taj je trener Hajdukovim navijačima 26. svibnja 2022. godine pobjedom nad Rijekom u finalu Kupa priuštio nezapamćeno slavlje.

Dakle, Hajdukov pomak u Nikoličiusovoj eri ipak je vidljiv. Pomalo usporen, u svakom slučaju sporiji od očekivanja navijača, ali vidljiv. Revolucija nikada ne dolazi preko noći i zahtijeva temeljitu pripremu i dosta, dosta strpljenja. A ta je kategorija kod Hajdukovih navijača odavno već na izdisaju...

Pa ipak, što god se Hajduku dogodilo u nedjelju u Maksimiru, i kako god završila ova sezona, dvoipolgodišnja era Mindaugasa Nikoličiusa pamtit će se kao najproduktivnije razdoblje jednoga sportskoga direktora bijelih. Uz ne baš puno para, odnosno bez spektakularnih izlaznih transfera, Hajduku se dogodilo ipak puno dobre muzike.

Evo, u mandatu Mr. Footballa Hajduku se dogodio – Marko Livaja. Mindaugas je službeno inauguriran 4. siječnja 2021., a Marko je sletio na Poljud mjesec dana poslije. Koji mjesec kasnije, kada je Mr. F. Već pohvatao konce u Hajduku, Livaja je prisegnuo novu vjernost Hajduku. U kojemu je superstar, ljubimac masa, najbolji igrač i reprezentativac koji je s Hrvatskom osvojio broncu na SP-u.

nedostaju dvije ključne stvari

Livaja je zakamuflirao puno toga, Leko plače, ali nije kriv: 'Hajduk se ne može pokriti'

Krive se poruke šalju, jedna od njih je i ismijavanje mladog vratara Sentića, to je loše, priča nam Hrvoje Vejić Dobra je stvar što sve više prilika dobivaju mladi igrači, ponikli u Hajdukovoj školi, Sentić, Capan, Pukštas, Prpić... Orijentacija u kojoj se klub okreće igračima koji bi mu u bliskoj budućnosti mogli jamčiti financijsku stabilnost, sjajna je pojava. Nešto što smo jako dugo prizivali na Poljudu. Stoga, najblaže rečeno, čudi slučaj s posljednje utakmice protiv Gorice na kojoj su navijači bijelih ismijavali lošiju izvedbu mladog vratara Sentića...

Kontinuitet struke

Idemo dalje: Nikoličius je u Hajduk, uz Livaju, doveo četvoricu bivših hrvatskih reprezentativaca, L. Kalinića (19 nastupa), Subašića (44), Melnjaka (8) i kao najveću zvijezdu – Nikolu Kalinića (42). Uz njih, na Poljud je u Nikinoj režiji stigao i bivši igrač Benfice i engleskog WBA, danas jedan od najznačajnijih igrača bijelih, Filip Krovinović, pa bivši bundesligaški igrač Josip Elez ili pak Nikola Katić, tada igrač Glasgow Rangersa, te terijeri sredine terena, Grgić i Kalik.

Uz njih, stiglo je još nekoliko internacionalaca, poput slovenskog reprezentativca Mlakara (6 nastupa), Mađara Lovrencsicsa (44 nastupa), zatim Talijan Fossati, Portugalac Ferro, izvrsni Nigerijac Awaziem te još uvijek nedovoljno poznat Marokanac Benrahou i Amerikanac Anello. Nijedan sportski direktor Hajduka nije doveo toliko igrača, sredstvima neusporedivim s Dinamovim, istodobno jačajući momčad koja je, istina, u Nikinoj eri dva puta izgubila šampionsku utrku s Dinamom, ali je ipak postavila temelje za nadgradnju. A prvi preduvjet za to je kontinuitet struke. Hajduk nakon dugo vremena ima dokazano vrhunskoga trenera i najvažnija je Nikoličiusova zadaća u sljedećem razdoblju čuvati leđa Ivanu Leki.

>> Pogledajte razgovor s Janom Koščak

Standings provided by Sofascore
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
13:53 22.02.2023.

Hajduk je realno drugoligaška momčad.

BE
Berri
14:25 22.02.2023.

Imaju puno kvalitetnih igrača, ali i visoku incidenciju sportskih ozljeda. Tako da nije odgovornost samo na s.d., već i na čitavom stručnom stožeru. Ovaj način igranja koji je na pripremama nametnuo Leko ima visoku cijenu koštanja zbog ozljeda.