PRESLIKA IGRE

Josep Guardiola - čovjek koji je stvarao svjetske prvake 2010. i 2014. godine

Foto: REUTERS/Kai Pfa
Prvaci svijeta
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Španjolska
15.07.2014.
u 10:30
– To ne može biti samo slučajnost. Nesumnjivo je da dio zasluga za slavlje Njemačke ide i Guardioli - rekao je Ante Čačić
Pogledaj originalni članak

Svjetski prvaci 2010. godine bili su Španjolci, čija je reprezentacija većinom bila sastavljena od momčadi Barcelone koju je tada vodio Josep Guardiola. Prekjučer su prvaci postali Nijemci, s osnovicom igrača iz Bayerna, kojeg je prošle sezone vodio također Guardiola. Po tom ključu, reprezentacija koja želi naslov na idućem SP-u, u svoju ligu prvo treba dovesti tog uspješnog španjolskog trenera...

Presudna je uigranost

– To ne može biti samo slučajnost. Nesumnjivo je da dio zasluga za slavlje Njemačke ide i Guardioli. On je igračima iz Bayerna ugradio potpunu mirnoću u igri, točnost u dodavanjima. Sigurno da moć koju su imali na SP-u Nijemci mogu zahvaliti i španjolskom treneru. A Joachim Löw onda je zaokružio tu priču – smatra bivši trener zagrebačkog Dinama Ante Čačić.

Zanimljivo, i te 2010. i ove 2014. Guardiolini su klubovi osvajali nacionalna prvenstva, a ispadali u polufinalu Lige prvaka od budućeg prvaka. Barcu je 2010. izbacio Inter, a Bayern ove sezone Real.

Sigurno je da su reprezentativci Njemačke iz Bayerna bili odmorniji za SP pošto je njihov klub iz Lige prvaka ispao 29. travnja, a prvenstvo su praktički osvojili već u ožujku, no za naslov na SP-u presudna je bila uigranost.

– Vidio se taj automatizam u igri Njemačke, što je posljedica tolikog broja igrača iz Bayerna, koji neka dodavanja odigravaju žmireći. Ovo što je igrala Njemačka na Svjetskom prvenstvu u Brazilu moderna je verzija tika-take. Elf je istodobno držao loptu, brzo dodavao i bio konkretan u završnici. Velika je prednost Njemačke što čak i njezini stoperi znaju igrati, odnosno iznijeti loptu i navući igrača na sebe – objasnio je Čačić, koji smatra da velike zasluge za uspjeh Njemačke ima i izbornik Joachim Löw.

Ugledajmo se na Nijemce

– Osam je godina izbornik, osam godina razmišlja kako napraviti selekciju i unaprijediti igru svakog igrača. Taj kontinuitet velika je prednost u stvaranju rezultata. No, to je njemački princip rada, dok su kod nas trenerske promjene previše česte, što je ustvari improvizacija – kaže Čačić.

>> Njemačka preuzela od Bayerna puno jalovosti u igri

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

MK
MKGRA
11:18 15.07.2014.

Jel ovaj cacic normalan pa gvardiola je kriv sto bayern ove godine nije osvojio ligu prvaka Kada je low promjenio sistem i mjesta igračima i stavio ih na njihove prirodne pozicije njemacka je proigrala znatno bolje Čačiću zašto onda bayern nije osvojio ligu prvaka

DU
Deleted user
11:02 15.07.2014.

sad sam tek siguran da je Čaćić zalutao među trenere. Još za Barcelonu i Španjolsku kak-tak, ali za Bayern i Njemačku...pa to je presmiješno. Igrači Bayerna su dugo prije Guardiole bili u vrhu, napokon i Bayern je bez Guardiole bio prvak Europe, a s njim je bio deklasiran.

SA
SI aka SI
11:44 15.07.2014.

Guardiola je barem zasada unazadio Bayern, a Low je igrače postavio na njihove prave pozicije i tada je Njemačka zaigrala ako baš hoćeš Heynckesov nogomet koji je igrala pod Lowom i na zadnjim natjecanjima (2010, 2012). Dok god je Low pokušavao kopirati Guardiolu, Njemačka je (osim protiv Portugala) bila neuvjerljiva. A Nijemci iziritirani tika-takom su toliki pritisak vršili na Lowa da je progledao i vratio se provjerenom njemačkom stilu koji je i donio rezultate. Tika-taka na svojem vrhuncu u Barceloni sa Xaviem u naponu snage je bila avangarda i najljepši nogomet kojeg smo gledali u zadnjih 20 godina, ali tika-taka je već dugo pročitana knjiga koja ne donosi rezultate, bar ne na najvišoj razini