ODUZET ĆE IM SATELITSKE

Kenijci će u rijeku punu krokodila da bi gledali prijenose iz JAR-a

Foto: AFP
Kenijci će u rijeku punu krokodila da bi gledali prijenose iz JAR-a
08.05.2010.
u 16:17
Imami uoči SP-a lokalnom stanovništvu oduzimaju satelitske antene zbog “nemoralnih” sadržaja.
Pogledaj originalni članak

Kenija je razmjestila skupine agenata i antiterorističkih stručnjaka u pogranični pojas prema Somaliji, ali ne zbog neke ratne opasnosti, već zbog Svjetskoga nogometnog prvenstva u JAR-u.

Kenijci su vatreni zaljubljenici u nogomet i problema ne bi bilo da za izravne TV prijenose nisu potrebne satelitske antene i praćenje satelitskih kanala za koje islamski vjeroučitelji imaju samo riječi pokude.

Imami su odlučili do daljega zabraniti javne TV prijenose u siromašnom dijelu Kenije gde su se lokalni stanovnici baš pripremali na zajedničko gledanje SP-a.

Istodobno s objavljivanjem odluke došlo je u pograničnom pojasu Manderi, na sjeveroistoku Kenije, do nasilnog oduzimanja rijetkih satelitskih antena.

Islamski poglavari tvrde da satelitski kanali štetno utječu na mladež neprimjerenim filmovima i bogohulnom glazbom.

Okorjeli nogometni navijači, ogorčeni zabranom, poručili su da su zbog praćenja utakmica spremni svaki dan ilegalno bježati u susjednu Etiopiju preko rijeke Dave, koja je inače prepuna krokodila.

Lokalni stanovnici tvrde da su njihovim vjerskim vođama nakon akcije oduzimanja satelitskih antena pripadnici Al-Qai’de iz Somalije uputili čestitke.

Kenijska je vlada inače blagoslovila zabranu javnog praćenja satelitskih prijenosa sa SP-a, kao i satelitskih programa uopće jer su na njima često filmovi koji kvare mlade. Također je rečeno da su i roditelji pozdravili zabranu satelitskih programa.

Ipak, ima i onih koji se plaše da će ta mjera ohrabriti islamske militante iz pokreta Al Shabaab koji kontrolira središnje i južne dijelove Somalije i teži da utjecaj prenese preko granice u susjednu Keniju.

Pripadnici Al Shabaaba u Somaliji zastupaju najtvrđu verziju islamskog zakona šerijata.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.