POTREBAN BROJ BODOVA

Koliko Dinamo ima šanse za prolazak u nokaut-fazu Lige prvaka? Analitičari sve otkrili

Foto: Luka stanzl/PIXSELL
Koliko Dinamo ima šanse za prolazak u nokaut-fazu Lige prvaka? Analitičari sve otkrili
03.10.2024.
u 14:04
S istih tih 50 tisuća simulacija izračunali su i potencijalni Dinamov bodovni konto. U najviše njih, 11.9 posto, Dinamo je osvojio sedam bodova, potom je u 11,5 posto simulacija imao osam bodova, a nije daleko ni brojka od 11,1 posto simulacija u kojima su plavi osvojili deset bodova, onih deset bodova koji daju 99 posto mogućnosti za prolaskom
Pogledaj originalni članak

Nakon drugog kola Lige prvaka Dinamo se s jednim bodom u dvije utakmice nalazi na 28. mjestu ligaške ljestvice od 36 momčadi. Momčad Nenada Bjelice ima isti broj bodova kao i nizozemski PSV, koji se nalazi na 24. mjestu, posljednjem koje garantira plasman u nokaut-fazu, no zagrebački sastav je na gol-razlici od minus sedam, dok je klub iz Eindhovena na minus dva. Dinamu su do kraja ostale utakmice protiv Borussije Dortmund, Celtica i Milana kod kuće te protiv Salzburga, Slovana iz Bratislave i Arsenala u gostima.

Prema izračunima statističke platforme Football Meets Data plavi u ovom trenutku imaju 20 posto šanse za prolazak u nokaut-fazu, a po tom izračunu se nalaze na 30. mjestu. U prijevodu, statističke projekcije ne smatraju izglednim Dinamov prolazak ligaške faze, ali isto tako nam govore da prolazak hrvatskog predstavnika nije nemoguć.

Važno je istaknuti podatak o dovoljnom broju bodova za prolazak dalje. Prema Opta Analystu, osam osvojenih bodova daje 16 posto šanse za prolazak, devet bodova daje 69 posto, deset bodova daje 99 posto, dok s jedanaest osvojenih bodova prolazak u nokaut-fazu matematički postaje zagarantiran. Naime, u 50 tisuća simulacija ovakvog formata se nijednom nije dogodilo da momčad s 11 osvojenih bodova ispadne, odnosno bude plasirana od 25. do 36. mjesta.

S istih tih 50 tisuća simulacija izračunali su i potencijalni Dinamov bodovni konto. U najviše njih, 11.9 posto, Dinamo je osvojio sedam bodova, potom je u 11,5 posto simulacija imao osam bodova, a nije daleko ni brojka od 11,1 posto simulacija u kojima su plavi osvojili deset bodova, onih deset bodova koji daju 99 posto mogućnosti za prolaskom.

VEZANI ČLANCI:

Uzevši u obzir baš tu razliku od 69 posto šanse za prolaskom koliko nudi devet bodova te 99 posto šanse koliko nudi deset bodova, Dinamu bi osvojeni bod protiv Monaca mogao biti zlata vrijedan. Iako to zasigurno neće biti jednostavni susreti, Dinamo protiv Salzburga, Slovana i Celtica ima što reći i ima pravo tražiti tri boda, a ako se u tim susretima uspiju inkasirati puni pljenovi, onda bi plave samo najluđi mogući matematički scenariji spriječili u osiguravanju plasmana u nokaut-fazu. Budući da su sva tri spomenuta ogleda na rasporedu ove godine (posljednja dva kola iduće godine su ogledi protiv Arsenala i Milana), Dinamo bi već do zimske stanke mogao poprilično dobro znati hoće li osigurati plasman u nokaut-fazu.

Uzevši u obzir novu energiju pod trenerom Bjelicom koja je bila očita protiv Monaca, ali i europsku formu Salzburga (domaći 0:4 poraz protiv Bresta), Celtica (1:7 poraz protiv Dortmunda) te Slovana (dva visoka poraza na otvaranju), ljubitelji Dinama i hrvatskog klupskog nogometa zaista mogu biti optimisti. U ovakvom formatu, u kojem dvije trećine momčadi idu dalje, se prolaz ne čini ni približno daleko kao u onom prošlom gdje je samo 50 posto momčadi prolazilo dalje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AN
antikomunist1
15:48 03.10.2024.

Te simulacije su toliko besmislene kao i netko koga sada neću imenovat!

BE
Bernardino
16:46 03.10.2024.

Protiv Salzburga, Celtica i Slovana realno je očekivati da mogu postići pobjede što bi bilo deset bodova, a najviše sam uvjeren da protiv Milana mogu postići pobjedu ili izvući neriješeno što bi bilo jedanaest ili trinaest bodova, sasvim dovoljno za prolaz!

PA
Pametanumoruludih
17:43 03.10.2024.

Imaju -5 % sanse...