NOGOMET - ZAGREB

Kumstvo jamči neizvjesnost

31.12.2001.
u 00:00
* Ma kakav bio, Dinamo ostaje veliki klub velikih ambicija, čak i unatoč tome što su Zagrebovi snovi o naslovu prvaka najbliži javi
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Napokon su nas shvatili ozbiljno! - našalio se Darko Kolak, Zagrebov fizioterapeut, na jučer objavljenu vijest o tome da će Dinamo posuditi Osijeku Abramovića, Gondžića i Čuturu.

O čemu je, zapravo, riječ? Dinamo je u tekućoj sezoni, baš uoči Zagrebove utakmice u Velikoj, jedine koju su bijeli iz Kranjčevićeve dosad izgubili, Kamenu Ingradu ustupio vratara Turinu, koji je - gle čuda - sjajnim obranama obeshrabrio zagrebaše a osokolio svoje nove suigrače.

Malo sportsko čudo

U proljetnom prvenstvenom nastavku, u prva tri kola, Zagreb će, prema tvrdnjama svog stručnog stožera, igrati tri ključne utakmice: s Rijekom na svom terenu, te s Osijekom i Varteksom u gostima. Da i ne zaigra ojačan, Osijek bi Zagrebu bio velik suparnik jer je riječ o rivalstvu koje stariji pamte još od 1973. godine, kada su zagrebaši tek na jedanaesterce pobijedili Osječane u kvalifikacijama za ulazak u Prvu ligu.

Jesu li Dinamove prinove u redovima Zagrebovih suparnika samo puka slučajnost? Ili su, naprotiv, plod želja da se osnaže Zagrebovi rivali i tako, lakše, (do)stigne klub iz Kranjčevićeve? Bilo kako bilo, neke su činjenice neprijeporne. Ponajprije, mladim je igračima bolje igrati u nekom drugom klubu nego u svom sjediti na klupi. Stoga su Turinin odlazak u Kamen Ingrad i mogući odlasci Abramovića, Gondžića i Čuture u Osijek sastavni dio uobičajene klupske prakse.

S druge strane, ma kakav bio, Dinamo ostaje Dinamo, to jest: veliki klub velikih ambicija.

Jasno i glasno to je, uostalom, istaknuo i povratnik u plavu momčad Silvio Marić najavivši utrku i za osvajanje Hrvatskoga kupa i za osvajanje naslova prvaka "što će, doduše, biti teže, ali ne i nemoguće". Uostalom, najave o osvajanju naslova prvaka mogu se čuti i u Hajduku i u Varteksu. S pravom, jer kakav bi to sport bio kad bi se suparnici unaprijed predavali?

Prema dosad pokazanom, međutim, Zagreb ima najveće pokriće za svoj optimizam. U natjecanju za bodove, u 18 kola, bio je doista bez premca: čak je 14 puta pobijedio, triput igrao neodlučeno, a samo je jedanput izgubio. Njegova razlika pogodaka ravna je malom sportskom čudu: 47:15!

Uoči posljednjih 12 kola (natjecanje za bodove nastavit će se 24. veljače 19. kolom) Zagreb ima šest bodova više od Varteksa, sedam od Hajduka i devet od Dinama.

Kranjčar i Zajec na suprotnim stranama

Valja li, dakle, taj i takav Zagreb shvatiti ozbiljno? Svakako. I to s radošću, jer smo predugo čekali na povratak pravog rivalstva u metropoli, u kojoj su klubovi uglavnom jedni drugima bili puki sumještani, ali ne i izravni suparnici.

E, sad, to što je Zlatko Cico Kranjčar Zagrebov trener, a njegov kum Velimir Zajec Dinamov glavni direktor, može dakako biti pikantno (privlačivo, peckavo, bockavo, primamljivo, kako piše u Klaićevu Rječniku stranih riječi), ali ne i više od toga. Jer, nismo li svaki put na ispraćaju kakve uspješene generacije igrača govorili: samo da netko od njih ostane u nogometu i dalje mu pridonosi svojim radom, bilo trenerskim, bilo dužnosničkim.

Sad, napokon, imamo i jedno i drugo. Kumstvom potvrđeno!

B. Vukina

Pogledajte na vecernji.hr