ILIJA LONČAREVIĆ

Legenda HNL-a nakon Dinamovog debakla: Pretrpio je nokaut, ovi porazi donose nered u glavama

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
ARHIVA - Dinamo predstavio pojačanja za nastavak sezone, 2009.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Lokomotiva i Hajduk sastali se u 36. kolu SuperSport HNL-a
18.09.2024.
u 22:16
Klubovi su nam financijski nemoćni osim Dinama. Nemoćni u smislu da se značajno pojačaju sa igračima, koji će donijeti kvalitetu. To se odnosi na vezne igrače i napadače
Pogledaj originalni članak

HNL ikona Ilija Lončarević upamćen je kao prvi osvajač Hrvatskog nogometnog kluba osvojivši ga s Inkerom 1992. godine. Tijekom trenerske karijere svojevremeno je vodio i Dinamo, a evo kako je za Sport Klub opisao težak poraz protiv Bayerna:

“Ovo je bilo neočekivano, a poraz je bio visok te će sigurno ostaviti posljedice na hrvatski nogomet. Pogotovo na Dinamo i nije mi baš drago da se to dogodilo, ali takav je život i nogomet. Ovakav šok nije dobar, ali može biti dobro ako svi izvuku nekakve pouke i shvate da to ne ide baš tako. Morat će se okrenuti na neke realne postavke nogometne igre i sporta.”

Donedavno je u Dinamu vladala idila, trener Sergej Jakirović je bio kralj, a u međuvremenu se sve okrenulo. Stolica mu se trese, a i navijači priželjkuju njegov odlazak:

“Ne mislim da trener treba otići. Ako ljudi u klubu nisu mogli znati da se ovako nešto može dogoditi, nema razloga da se lomi preko koljena. Trener sigurno nije kriv za ovo što se dogodilo. To je posljedica naše nogometne povijesti i našeg gledanja na nogomet općenito. Mi smo daleko od realnosti te na čelu sa vama komentatorima i novinarima pokušavamo biti što dalje od toga da bi se zadovoljile dnevne potrebe. To je osnova svega i cijelo vrijeme se borimo s tim, a momčadima i trenerima samo otežavamo te ih držimo u uvjerenju da su bolji i sposobniji nego što zapravo jesu. Isto tako držimo ih u uvjerenju da na nekritički način, odnosno komentarima zapravo rade jako dobro. To je sve posljedica toga.” Dinamo je nanizao tri utakmice bez pobjede (Rijeka, Hajduk, Bayern):

"To se uvijek tako postavlja, a kriza će prestati sa pobjedom. To uopće neće biti problem ako bude pobjeda i opet će sve doći na svoje. Nogomet se ne živi od jučer, nego od sutra. To je uvijek tako u sportu i treba ići dalje.”

Prije utakmice s Monacom, Dinamo će igrati protiv Slaven Belupa i Lokomotive te Banjola u kupu. Tu se pruža velika prilika za povratak pozitivne atmosfere u svlačionicu:

“Neće biti baš lako doći do dvije pobjede u prvenstvu. Dinamo je pretrpio klasičan nokaut, koji zahtijeva oporavak. Vidjet će se koliko dugo će trajati. Ovi porazi sigurno su donijeli nered u glavama igrača te momčadi. To je bilo teško izbjeći s obzirom da je derbi od Hajduka izgubljen i da je doživljen težak udarac od Bayerna. Ostavit će posljedice, ali ima vremena do sljedeće utakmice. Ako su igrači pravi, oporavit će se i ići dalje. Ako dobiju iduće dvije utakmice u HNL-u i prođu u Kupu, to bi bila jedna stabilizacija koja bi dobro došla prije Monaca". O Dinamovom padu na treće mjesto u ligi rekao je:

“Ako je Dinamo izgubio, onda može pasti. Ako se gledaju bodovi i ako se izgubi od Hajduka, onda je Hajduk prvi i Dinamo može pasti na treće mjesto. To nema nikakve veze jer je prvenstvo tek počelo. Dinamo mora osvojiti prvo mjesto i treba voditi računa da u jesenskom dijelu nema veliki zaostatak. Ne mora biti prvi, ali da bude tu negdje i da na proljeće napravi svoj iskorak kao prošle sezone.”

Za kraj je opisao kvalitetu samog HNL-a koja je poprilično zabrinjavajuća što se pokazalo i u Europi (Rijeka je ispala protiv Olimpije, Hajduk protiv Ružomberoka, a Osijek protiv Zire):

“To je sada teško reći. Po nekakvim tržišnim zakonima, kojima pripadamo i o kojima ovisimo naša liga bit će sve slabija. Klubovi su nam financijski nemoćni osim Dinama. Nemoćni u smislu da se značajno pojačaju sa igračima, koji će donijeti kvalitetu. To se odnosi na vezne igrače i napadače. Tko god nije u stanju tako nešto napraviti ili slučajno doći do toga da iz svoje škole i čak prostora u kojima igrač nije skautiran od strane velikih europskih klubova pa da dođe kod nas te poput Miereza napravi iskorak od dvije godine, mislim da liga ne može biti bolja jer naši uvjeti rada su i dalje isti. Mi nemamo dobre stadione niti terene za treninge. Ne znam što bi mogli očekivati da će biti bolje. Da očekujemo kako će biti bolje je želja, a stvarnost je sasvim nešto drugo.”

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Presvetli
Presvetli
05:51 19.09.2024.

Dinamo je sam kriv za stanje u Hrvatskom nogometu. Prigrabio je sebi institucije i igrače drugih klubova te tako ostao i bez zdrave konkurencije. O takozvanom "iskoraku" u jesenskom dijelu mogu dodati da Dinamo neće biti irački nimalo jači od sadašnjeg Dinama, ali će taj iskorak omogućiti neki drugi faktori kao svaki puta kada je gusto i tijesno. Dinamo će sigurno osvojiti prvenstvo. Preko granice će se onda suočiti sa stvarnošću i odmah mijenjati trenera. Kao da je trener kriv, jer nikome nije rekao da slobodno mogu i malo žešće startati. Šest prekršaja od toga tri za 11m. Dečki su plesali labuđe jezero, jer su naviknuti na sva ona imena u crnom na koja su se radi ovih ili onih razloga mogli osloniti. Kako rekoh stvarnost im je pokazala gdje su i što su.