MATE BILIĆ:

Luka je motor, Raketu vide kao prevagu, a Mandžu očekuje najteži posao

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Mario Mandžukić
Foto: UESyndication/PIXSELL
Luka Modrić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Ivan Rakitić
24.08.2014.
u 17:00
Barcelona ove sezone najviše očekuje od Neymara, iza kojeg je vrijeme prilagodbe na španjolsku ligu.
Pogledaj originalni članak

Premiership možda ima više jačih klubova, budi nogometnu sjetu, Bundesliga plijeni ritmom i dvobojima Bayerna i Borussije, uživamo je gledati, ali svjetska liga broj jedan je Primera. Španjolsko prvenstvo je vrhunac, u njemu igraju najbolji igrači na svijetu, dvoboji Reala i Barcelone su najjači derbiji svjetskog nogometa, a sada je u priči i taj Atletico kojemu su prošle sezone u prvenstvu velikani gledali u leđa.

- Čast svim ligama, ali španjolska je najjača. Brzina nogometa je iznimna, nema igrača kojemu nije san doći igrati u Primeru. Tek kad se to doživi čovjek može pričati o tome - kaže nam Mate Bilić, Splitov napadač, iza kojeg je desetak sezona u Španjolskoj.

Davne 2001. godine, nakon što je zatresao mrežu Mallorce, iz Hajduka prodan je u Zaragozu. Karijeru u Španjolskoj zaključio je igranjem za Sporting iz Gijona. U jednom trenutku Bilić je bio jedini Hrvat u Primeri. A sada je to neka druga priča. Svemirska, nevjerojatna.

U tri najveća kluba tri Hrvata su važne figure. Modriću je Real dao novi ugovor, kažu da igra za više od 7 milijuna eura po sezoni, Rakitić je kao kapetan Seville prešao u Barcelonu, a Mandžukić kao najbolji strijelac Bayerna sada predvodi napad Atletica.

Velike promjene trojke

- Svi moramo biti ponosni i sretni na to što je naš trojac velikana među glavnim igračima u ta tri kluba. Uh, kakva će to sezona biti. Uvijek je Primera spektakularna, ali ova bi mogla biti baš posebna - rekao je Bilić.

Hrvatski trojac imat će glavne uloge u svojim momčadima.

- Luis Enrique u Rakitiću vidi čovjeka koji će pomoći u defenzivi, biti opasan u igri prema naprijed, to Ivan može, njegova kvaliteta nije upitna. O Modriću je suvišno trošiti riječi, pa Real mu je već sada ponudio novi ugovor. Samo ta činjenica kazuje koliko Luka vrijedi i koliko ga Real cijeni. On je doživio iznimnu nogometnu transformaciju, u Realu igra puno brže nego što je igrao u Engleskoj. Mandžukića čeka najteži posao, svi će ga gledati kroz prizmu Diega Coste, ali vjerujem da ga Mario može nadomjestiti. Od njega će se tražiti 25 golova po sezoni, no on ih toliko i može postići. Samo je pitanje hoće li se odmah uspjeti prilagoditi sasvim drugačijoj ligi od one u kojoj je igrao. Uostalom, u Superkupu je pokazao koliko vrijedi - objašnjava Bilić.

Tri vodeće momčadi doživjele su značajne promjene. Real možda najmanje, tek su Toni Kroos i James Rodriguez novaci. Barcelona, pak, više nema Puyola, Sancheza, Valdesa, Fabregasa, tu su naš Rakitić i Luis Suarez, stigao je i novi trener Luis Enrique, zamijenio smiješnog Tatu Martina. Atletico je pretrpio totalni remont, Diego Simeone ostao je bez Thibauta Courtoisa, Davida Ville, Diega Coste, Luisa Felipea... Ples milijuna ni ove sezone nije izostao u Primeri, Barcelona je za ugriz Luisa Suareza dala 81 milijun eura, Real za spektakularnog Jamesa Rodrigueza milijun manje. To su treći i četvrti transfer svih vremena.

Atletico od lovca do lovine

- Real se, iskreno, najkvalitetnije pojačao i trebao bi dominirati. Ali, ne zaboravite Barcelonu, Luisa Enriquea odlično poznajem, svoj nogometni put počeo je u mojem Gijonu, on će Barceloni vratiti duh Guardiolina nogometa. A znate kakva je Barcelona tada bila. Momčad koja ima Lea Messija uvijek je favorit, a i Neymar će ove sezone biti puno bolji nego što je bio u debitantskoj sezoni. Možda su malo slabiji u obrani, bit će problema na stoperskim pozicijama. Real, pak, ima vrhunske stopere, a glavna zvijezda i dalje će mu biti Cristiano Ronaldo - kaže Bilić.

Velikani će u lov na Atleticov skalp. Još uvijek nitko nema odgovor na pitanje može li Atletico ponoviti priču iz prošle sezone.

- Dosta je Atletico izgubio odlaskom Courtoisa i Diega Coste. Poznajem mnoge igrače Atletica, igrao sam protiv mnogih od njih i stvarno nitko ne može znati hoće li uspjeti ponoviti prošlu sezonu. U svakoj utakmici igrali su s 200 posto snage, to strašno iscrpljuje. Bitna je razlika što su prošle sezone oni bili lovci, a sada love njih. Real i Barcelona su navikli igrati na trofeje, pobjede, Atletico baš i nije - rekao je Bilić.

>> Antić: Hrvati će presuditi o novom prvaku Primere!

>> Mandžukić donio Atleticu Superkup, pregrubi Modrić dobio crveni karton!

>> U Barcelonu nisam došao kao slučajni prolaznik, došao sam igrati

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MU
muh
20:02 24.08.2014.

Lukica je prosječni igrač a motori Reala so drugi

UF
ufrm
17:25 24.08.2014.

Motor, raketa i superman a u repki izgledaju kao kvartovski nogometni klub. Zasto ? Pa sve je u treneru, i nogometnoj taktici, gore navedeni momci NE improviziraju nego odraduju trenerov plan

DI
dinamojavolim1
17:06 25.08.2014.

steta sta ovaj naslov nije za svjetsko u brazilu