DONOSI MAX!

Marin Brbić: HNS-ovi zaključci me ne zadovoljavaju! Tražimo ozbiljne promjene u Savezu!

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Marin Brbić: HNS-ovi zaključci me ne zadovoljavaju! Tražimo ozbiljne promjene u Savezu!
30.11.2014.
u 22:00
- Kada sam vidio da na jugu nema nijednog gledatelja, tražili smo od delegata da prolongira za jedan sat. Stalno nas kažnjavaju da igramo bez gledatelja, to su nam željeli napraviti i u Maksimiru - kaže Brbić.
Pogledaj originalni članak

Na stolu hrpa papira, podcrtane kazne, izjave, detalji... U uredu Hajdukova predsjednika Marina Brbića (54) mnogo toga je u znaku borbe protiv, kako smatra, nepravde prema bijelima. Mobitel zvoni svakih nekoliko minuta, iza Brbića su teški dani. Najprije je donio odluku o tome da Hajduk ne istrči na derbi s Dinamom u Maksimiru, to će rijetko koji predsjednik napraviti, a potom je slijedila sjednica Gradskog vijeća Splita na kojoj je pričao o brojkama, uspješnosti, odgovarao na pitanje zbog čega mu je plaća 30 tisuća kuna...

Ponovo bih učinio isto

– Prošla subota bio mi je jedan od najtežih dana otkako sam u Hajduku. Teško je gradirati koji je najteži, ali svakako jedan od najtežih – govori nam Brbić.

Vratili smo se na trenutke kada je donio odluku, koja će ostati upisana u povijest hrvatskog nogometa. Mnogo je onih koji smatraju da je pogrešna, ali mnogo je više onih koji daju podršku Hajduku.

S Gradskim vijećem je lakše

– Odluku nisam donio sam. Donio sam je u suglasju s članovima Nadzornog odbora. Ali, stojim iza nje i nema žaljenja. I ponovio bih je opet. Ono je bio vrh ledenog brijega, mi smo sve učinili u želji za komunikacijom s gospodom iz Hrvatskog nogometnog saveza, ali naišli smo na zatvorena vrata.

Jesu li vam navijači naredili da ne igrate? Policija i HNS sveli su priču da niste htjeli igrati zbog 37 navijača, koji su pod zabranama, a željeli su ući na maksimirski stadion. 

– Ma kakvi! Kada sam vidio da na jugu nema nijednog gledatelja, tražili smo od delegata da prolongira za jedan sat. Stalno nas kažnjavaju da igramo bez gledatelja, to su nam željeli napraviti i u Maksimiru.

U javnosti je naznačena borba s HNS-om i najava razgovora. Ali, u međuvremenu žalili ste se na odluku zabrane igranje utakmice bez gledatelja. Disciplinski sudac Krešimir Vlajčević protiv vas, trenera Igora Tudora i još dijela bijelih pokrenuo je postupak...

– Nadao sam se da će Komisija za žalbe imati više sluha. Disciplinski sudac ne zaslužuje obnašati tu funkciju. Ako ima barem malo morala i karaktera, sam će se povući. Valjda je svjestan kakve odluke donosi. Ako nije svjestan, rado ću mu predočiti niz papira. 

A sjednica Gradskog vijeća?

– Nije mi bio težak taj dan. Bilo je naporno, ali ne i teško. Znao sam da imamo dobre rezultate, lako je razgovarati kad si siguran u ono što govoriš.

Posebna tema bila je vaša plaća od 30 tisuća kuna mjesečno

– Smetaju mi te tenzije oko moje plaće. To je čisti populizam. Imam ono što mi pripada po ugovoru koji traje još sedam mjeseci. Ako se jednog dana prijavim na novi ugovor, spreman sam razgovarati o svemu. A u ovom trenutku sasvim je izlišno pričati o mojoj plaći.

Hoćemo jednake uvjete

Podsjetimo, Brbiću mandat na mjestu predsjednika uprave istječe na ljeto. Hoćete li se prijaviti na novi?

– Ne znam, nisam o tome još razmišljao. Stvari idu brzo, prebrzo, kad dođe vrijeme, dobro ću razmisliti. Pitanje je i tko će biti u Nadzornom odboru. Dogovoreno je da će najprije biti izabran novi Nadzorni odbor, pa će onda on birati novu upravu. To je i prirodno, logično je da se najprije izabere novi NO.

Istog dana, dok se Hajduk obraćao gradskom vijeću, u HNS-u je održana sjednica na kojoj je dogovoreno da se otvore razgovori s Hajdukom.

– Zaključci me ne zadovoljavaju, oni ne govore ništa. Međutim, stalno ponavljam i tvrdim da mi želimo i tražimo razgovor s Hrvatskim nogometnim savezom. To radim od prvog dana otkako sam došao u Hajduk. Razgovarati se mora. Mi imamo svoje zahtjeve, tražimo jednake uvjete za sve u ligi, ravnopravnost svih sudionika. Tražimo da se Hajduk tretira kao i svi klubovi u ligi. Evo vam primjer, Dinamo i Hajduk su recidivisti, postoje izvješća s utakmica. I onda Dinamo dobije nekoliko kazni od pet tisuća kuna, jednu od deset, pa onda opet od pet. A mi utakmice pred praznim stadionom.

Planirate li ići na sjednice Izvršnog odbora? 

– Ne znam. Najvažnije je sjesti i razgovarati. Nema posipanja pepelom, probleme moramo riješiti. Ako treba i svi klubovi. Mi imamo ozbiljne probleme, a problem nije Hajduk. 

Taj prijedlog da budete pridruženi član Izvršnog odbora HNS-a, bez prava glasa, dao je Alojzije Šupraha, predsjednik Splitskog županijskog saveza. 

– Tog gospodina ne želim komentirati. Ako te netko iz čista mira fizički napadne i ne ispriča se, onda stvarno ne znam kakav je tu komentar potreban.

Uzalud mi pišemo pisma

Jasan je prvi Hajdukov cilj u tim razgovorima s HNS-om.

– Tražimo da možemo izraziti svoje mišljenje. Pa u svakoj organizaciji postoji neki institut kojem sudionici te organizacije mogu izraziti svoje mišljenje. A u Hrvatskoj nogometnoj ligi i HNS-u Hajduk nema takvog instituta. Možemo jedino slati pisma, što i radimo, na koja nitko ne odgovara. Tražimo jednake uvjete, to je ono osnovno. Nikakve privilegije ne tražimo. Spočitavaju nam se grijesi iz prošlosti, ali držim da treba gledati prema budućnosti. Ako je bilo kome u interesu naš hrvatski nogomet, onda je jasno da on ne može ovisiti o volji jednog čovjeka pa zvao se on i Zdravko Mamić ili bilo kako drugačije. Moramo biti ravnopravni i svi zajedno donositi odluke.

Tražimo ozbiljne promjene

Brbić nije želio o konkretnim detaljima, smatra da bi bilo primjereno da ih čelnici Saveza čuju na sastanku, a ne da ih čitaju u tisku.

– Neću sad o tome, svoje zahtjeve ćemo prvo reći HNS-u. I neću biti usamljen, ja volim funkcionirati u suglasju s ljudima oko sebe. Ono što je sigurno, tražimo ozbiljne promjene u HNS-u i ligi. Govorit ćemo o načinima kažnjavanja, o tim promjenama propozicija kad bilo kome padne na pamet. Rijeka zamijeni domaćinstvo Superkupa kako poželi, onda lani ona zamjena domaćinstva u kupu. Pa, ona utakmica s Lokomotivom kad navodno nije bilo mjesta u hotelima, a mi smo dokazali da je bilo... A kad mi tražimo odgodu utakmice u Dugopolju – nema sluha. Zamislite da je Hajduk otišao iz Zagreba jer, kao, nema mjesta u hotelima, recite mi što bi bilo. Ili da je Hajduk samoinicijativno, kao što je to uradio Mamić, ukinuo "vaučere"...

Optimistično je Hajdukov predsjednik pogledao prema tim razgovorima. 

– Imam dobar osjećaj da će razum prevladati, da je prošlo vrijeme da stvari mogu funkcionirati kako su funkcionirale do sada.

>> HNS prijeti Hajduku i Torcidi: Dok je ultimatuma, dijaloga biti neće!

>> Igor Tudor nakon teškog poraza: Kao da smo s Marsa pali...

>> Zagreb razmontirao i razgolitio nemoćni Hajduk, suci oštetili Tudorovu momčad

>> Mogu li se zbog nogometa poremetiti odnosi sjevera i juga, Zagreba i Dalmacije?

>> 'Tražimo ostavku vodstva HNS-a, ako treba doći ćemo u Zagreb'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

BU
butkovic88
00:07 01.12.2014.

Hmmm..Onaj napad huligana dan prije derbija,sada izvlacenje "place",pokusaj blacenja predsjednika Hajduka,...Sto se mene tice(zivim na Maksimirskoj cesti,300 m od stadiona)to je u redu...Jer covjek cini nesto ne samo za Hajduk vec i za H.Nogomet...Za razliku od lopova i kriminalaca sto sjede u saboru pa uzimaju jednako veliku placu ali i zemljista,nekretnine,novac(o milijunima se radi)...Dame i Gospodo...Narod nije napravio nista po pitanju onih koji su krali a vratili su se iz Remetinca u saborske fotelje...HNS i vrhuska nece dati ostavke kao ni ovi prije...Dakle...Stvari ce MORATI krenuti u losem smjeru...Kruha i igara,barem kruha i igara...

OZ
ozy
04:01 01.12.2014.

nema tu srece dok god Hrvati nevode Hrvacke instetucije naprimer Zagreb hercegovci nogomet bosanci hrvati probuditese nevjrujte katolicima iz bose ihecegovine

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
10:17 01.12.2014.

Pozor! Neke krvne grupe uzimate na vlastitu odgovornost !