Desetljeće suparništva

Mile ukrotio Mandžu, 
Luka preživio Trebinje

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Modrić, Mandžukić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
13.04.2013., Poljud, Split - MAXtv 1. HNL, 27. kolo, Hajduk Split - Cibalia Vinkovci. Slavlje strijelca Mije Caktasa sa suigracima. Mladen Bartolovic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Landeka
14.04.2015.
u 17:30
Lukin Dinamo 18. 9. 2005. razbio je Marijev Zagreb 4:0
Pogledaj originalni članak

Luka Modrić protiv Marija Mandžukića – suparništvo koje traje gotovo cijelo desetljeće. Vrhunac tog nadmetanja bit će srazovi Atletica i Real Madrida u četvrtfinalu Lige prvaka, natjecanja u kojemu su dvojica naših igrača bili osvajači u posljednje dvije godine. Mandžo s Bayernom 2013. u Londonu, Luka prošle godine s Real Madridom u Lisabonu.

Ovo nije najavna priča četvrtfinalnih utakmica, "dat ćemo sve od sebe za pobjedu", nego presjek karijera dvojice ponajvećih hrvatskih nogometaša od njihove pojave na sceni prije više od deset godina. U Širokom Brijegu pronašli smo 30-godišnjega Davora Landeku, nogometaša poznatog po tome što je u ljeto 2003. godine iz Dinamovih juniora poslan na kaljenje u mostarski Zrinjski, zajedno s Ivicom Džidićem i – Lukom Modrićem.

Najgore u Trebinju

– Džidićev otac bio je u upravi Zrinjskog i tražio je od Dinama pomoć. Poslali su nas trojicu iz juniora, prvo nas je vodio Franjo Džidić, a nakon njega došao je Stjepan Deverić. Završili smo sezonu na 11. mjestu, a koliko je Luka bio dobar, govori podatak da je izabran za najboljega igrača Premijerne lige. Ali, ni nakon toga Dinamovim čelnicima nije bio dovoljno dobar, pa su ga bili poslali u Zaprešić – prisjeća se Landeka.

Najteža utakmica u Bosni?

– U Trebinju smo dobili najveće batine, nešto blaži bili su u Banjoj Luci i Travniku. Sve je to Luka Modrić izdržao...

Kakvi ste danas s Modrićem?

– Luka Modrić, iako velika svjetska zvijezda, ostao je isti kao i kad je bio Dinamov junior. Jednostavan, normalan, pošten, nikada o njemu nitko nije rekao niti jednu ružnu riječ. Prijatelji smo, čujemo se često, ugostio me jednom zgodom u Madridu. Bio sam na utakmicama s Atleticom i Ajaxom u kojoj je bio najbolji igrač. Naslov u Marci glasio je: Hala Modrić! Dobio sam od Luke njegov dres za uspomenu, nekoliko sam ih još poklonio prijateljima – zaključio je Landeka.

Mladen Bartolović (38) bio je 2005. godine u NK Zagreb suigrač Marija Mandžukića. U svom prvom nastupu, protiv Slavena Belupa, Mario je ušao u igru umjesto Bartolovića.

– Mario je tada bio 19-godišnjak, ali već tada prgav, živahan, žilav, spreman na sve; primiti batine, ali ih i dati. A izvan terena? Ma, pravi Slavonac, uvijek spreman na zezanciju, pravi dečko!

Jesu li treneri imali problema s njim?

– Tada nam je trener bio Mile Petković, vrlo autoritativan stručnjak. Kod njega nije bilo nediscipline – ističe Bartolović, koji se dobro sjeća i Mandžukićeva prvoga pogotka u Hrvatskoj ligi.

– Zabio ga je Hajduku na Poljudu. Kako ga se ne bih sjećao kad sam ja bio asistent; provukao sam loptu između dvojice stopera, a Mandžo izašao sam pred vratara Kalea, potkopao loptu i majstorski zabio – ispričao je Bartolović.

Prvi međusobni sraz Modrića i Mandžukića dogodio se 18. rujna 2005. godine u Kranjčevićevoj ulici. Dinamo je svladao Zagreb 4:0, a Modrić se upisao u strijelce.

Prvi put zajedno su zaigrali u dresu Dinama, 21. srpnja 2007. godine, u srazu plavih i Šibenika u Maksimiru. Završilo je 5:0, a Modrić je, igrajući s Mandžukićem, postigao čak dva pogotka. To će se pamtiti! Mandžo, Sammir i Vukojević zabili su po jedan.

'Nismo se potukli'

Luka i Mandžo najbolju su klupsku utakmicu zajedno odigrali u Amsterdamu, za Dinamo protiv Ajaxa, u listopadu 2007. godine, i izazvali Mamićev nezaboravni striptiz, a dva mjeseca poslije, internetom je prostrujala vijest o njihovoj međusobnoj tučnjavi u autobusu, nakon povratka momčadi iz Koprivnice, gdje je Dinamo dobio pet komada.

– To nema veze s istinom. To su gluposti. Luku Modrića previše cijenim kao čovjeka i kao igrača. Nema šanse da bih se mogao s njim posvađati, a kamoli potući – opovrgnuo je Mandžukić bilo kakav skandal.

Luka Modrić danas će protiv Marija Mandžukića igrati jedanaesti put. Ima sedam pobjeda, jednom je bilo neodlučeno. Na žalost, jedan Hrvat morat će se oprostiti od Lige prvaka. Umjesto u Berlinu na finalu, 6. lipnja bit će u Varaždinu i igrati protiv – Gibraltara.

>>Diego Simeone za Goal otvoreno usporedio Mandžukića i Torresa!

>>Legendarni Raul naklonio se Modriću i dao mu veliki kompliment!

Pogledajte na vecernji.hr