PREDSTAVLJENA SMJERNICA

Ministarstvo sporta još će se snažnije boriti protiv svih oblika nasilja nad djecom u sportu

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Ministarstvo sporta još će se snažnije boriti protiv svih oblika nasilja nad djecom u sportu
12.07.2022.
u 15:17
Važan cilj projekta jest i uspostava uloge povjerenika zaduženih za zaštitu djece u sportu u cijelom sustavu sporta, od nacionalne do klupske razine.
Pogledaj originalni članak

U organizaciji Ministarstva turizma i sporta održano je predstavljanje nacionalnih Smjernica za provedbu učinkovite strategije za zaštitu djece u sportu u okviru zajedničkog projekta  Europske unije i Vijeća Europe "Child Safeguarding in Sport“.

Smjernicama su definirani ciljevi i aktivnosti u svrhu zaštite djece te vremenski okvir za njihovo provođenje, a izrađene su zajedničkim naporima svih dionika koji imaju ulogu u sprječavanju uznemiravanja i zlostavljanja najmlađih sudionika u sportu od svih oblika nasilja te u zaštiti žrtava.

Ministarstvo turizma i sporta s pet zemalja partnera (Republika Austrija, Kraljevina Norveška, Kraljevina Belgija, Država Izrael i Republika Portugal) priključilo se projektu „Child Safeguarding in Sport“ u siječnju 2021. godine, čiji je cilj pružanje tehničke podrške javnim vlastima i sportskim organizacijama te usmjeravanje i praćenje europskih zemalja prema učinkovitoj zaštiti djece u sportu.  
Projekt se temelji na rezultatima istraživanja koja pokazuju kako po pitanju zaštite djece postoji znanje te određeni alati i usluge namijenjene sportskom pokretu, ali u mnogim slučajevima ne postoji osoba zadužena za njihovu provedbu putem neposrednog  kontakta s djecom te ih se ne može koristiti u kontekstu sveobuhvatne zaštite djece i mladih (a koja uključuje zaštitu od svih oblika nasilja, uključujući psihološko, emocionalno, fizičko i seksualno).

Važan cilj projekta jest i uspostava uloge povjerenika zaduženih za zaštitu djece u sportu u cijelom sustavu sporta, od nacionalne do klupske razine.

"Dostupni podaci Vijeća Europe govore kako je jedno od petero djece u Europi žrtva nekog oblika seksualnog nasilja. Također, analizom podataka o doživljaju nasilnog ponašanja od strane sportskih trenera na nacionalnoj razini utvrđeno je da su mladi sportaši najčešće izloženi verbalnom nasilju, njih oko 50 posto doživjelo je vrijeđanje ili uvrede od strane trenera, dok je nažalost i oko 30 posto mladih sportaša bilo izloženo i fizičkom nasilju od strane trenera. Ovi vrlo zabrinjavajući podaci ukazuju kako je nužno brzo i promptno reagirati. Zadatak koji je sada pred nama je utvrditi standarde ponašanja kojima se definiraju granice u odnosu na nasilje i neprihvatljivo ponašanje u sportu te kreirati procedure kojima se utvrđuje odgovornost i pomoć žrtvama“, istaknula je ministrica Nikolina Brnjac te dodala kako je uključivanje u ovaj projekt nastavak svih aktivnosti Ministarstva na ovu iznimno važnu temu, koja je istaknuta i u prvom strateškom dokumentu za sport Nacionalnom programu športa 2019. - 2026.

Ministarstvo turizma i sporta nacionalni je koordinator projekta, a u projektu sudjeluju i Hrvatski olimpijski odbor, Ured pravobraniteljice za djecu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrabri telefon te različiti nacionalni sportski savezi i akademske institucije.

Uz predstavljanje Smjernica za učinkovitu strategiju za zaštitu djece u sportu premijerno je prikazan i promotivni videozapis izrađen u okviru projekta. Jedni od najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera Janica Kostelić, Ivano Balić i Zlatko Dalić kao i pravobraniteljica za djecu i ministrica turizma i sporta, svojim su sudjelovanjem u promotivnom videozapisu podržali ciljeve ovog hvalevrijednog projekta te na taj način omogućili da se važne poruke prenesu široj javnosti, a posebice djeci i mladima u sportu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.