RAZGOVOR

Moguć je povratak na Otok

25.04.2002.
u 00:00
* Ispod svojih uvjeta nikad ne bih otišao u Japan, ipak sam nešto napravio u karijeri, i kad bih odlučio otići tako daleko od Čemehovca i Zagreba, onda bih morao znati zašto idem
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Već su ga mnogi "spakirali" u Nagoyu, tamošnji mediji danima su svojim čitateljima i slušateljima servirali do u sitnice karijeru Roberta Prosinečkog. Japanski novinari razbježali su se svijetom, jedna ekipa bila je u Zagrebu, jedna je skočila u Portsmouth. Navijači u Nagoyi već su počeli nositi slike Roberta Prosinečkog, na njihovoj web stranici Prosinečki je predstavljen kao veliko, veliko pojačanje. U tom je klubu svojedobno, u smiraj karijere, igrao Gary Lineker, legendarni napadač engleske reprezentacije. Zagrebom je ipak kružila neka druga priča.

- Prvi sastanak održan je prošlog četvrtka, no zapelo je od prvog trenutka. Naime, nismo se dogovorili o uvjetima, i sve dalje bili su to višesatni pregovori koji se gotovo nisu micali s početnih pozicija. Ispod svojih uvjeta nikad ne bih otišao, ipak sam nešto napravio u karijeri, i kad bih odlučio otići tako daleko od Čemehovca i Zagreba, onda bih morao znati zašto idem - otkriva Robert Prosinečki.

Englezi su ludi za nogometom

S Japancima se rastao u petak navečer, očekujući da će oni preko vikenda pronaći formulu kako da ispune njegove uvjete. U međuvremenu otišao je na Otok i proživio tri nezaboravna dana.

- Od prvih kontakata s Milanom Mandarićem bio sam otvoren, a on iznimno korektan. Rekao sam mu prije odlaska na utakmicu s Bosnom i Hercegovinom da ću pregovarati s Japancima, on je pak izrazio želju da ostanem. Zato sam mu obećao da ću doći na posljednju utakmicu.

Stigao je u Manchester, gdje je novi član elitnog razreda Manchester City, kojeg vodi Kevin Keegan, slavio naslov prvaka. Ponovo je bio najbolji čovjek Pompeya.

- Osjećao sam se odlično, kad sam na zagrijavanju čuo skandiranje naših navijača, rekao sam: Robi, danas ne možeš podbaciti.

Asistirao je za pogodak, u prvom se trenutku činilo da ga je postigao izravnim udarcem iz kuta.

- Ni ja nisam u prvi tren bio siguran, veselio sam se jer smo ipak smanjili na 2:1, a naši navijači pali su u trans.

Nakon godinu dana, s Otoka nosi pozitivne dojmove.

- Svakom vrhunskom nogometašu preporučio bih da ode preko La Manchea, da odigra na Otoku bar jednu sezonu. To je poseban doživljaj, zaista je fantastično biti nogometaš u Engleskoj. Englezi su ludi za nogometom, obožavaju svoj klub, imaju kulturu ponašanja.

Dirljivo je bilo u ponedjeljak.

- Imali smo konferenciju za novinare, vani su čekali navijači. Nije mi bilo lako, stvarno sam proveo predivnu sezonu. Zavoljeli su me ljudi, nisam ni ja bio hladan. Svaki je rastanak tužan, pa tako i ovaj. Dijelio sam majice, zaboljela me ruka od potpisivanja autograma.

Otišao je iz Portsmoutha, ljudi su mu mahali, no nije ni slutio što ga čeka u Zagrebu.

Nisu mi nudili 5,5 milijuna eura

- Doputovao sam u utorak poslije podne, trebao sam se u "Sheratonu" sastati s Japancima. No, u trenutku dok se vozio s Plesa, javili su se Japanci.

- Nazvali su me iz Austrije i rekli da trenutačno ne mogu ispuniti moje uvjete. Ostavio sam im svoj broj telefona, ako se predomisle.

Prosinečki je predvidio i tu mogućnost, čak ju je između redaka i najavljivao.

- Pročitao sam da mi nude 5,5 milijuna eura za dvije i pol godine. Nikad taj iznos nije bio spomenut.

No, Žuti ima nekoliko opcija.

- Imam četiri ponude iz Engleske, naravno tu je i Portsmouth, koji me čeka. Ne zabrinjavam se, slobodan sam igrač, tko želi može me dobiti i ne mora platiti odštetu. No, naravno, mora ispuniti moje uvjete.

Ima nekih ponuda i iz domovine.

- Realnije je ustvrditi da ću u inozemstvo.

Japan će svakako vidjeti, i to već 20. svibnja, kada reprezentacija dolazi u Tokamachi. Prije toga će u Austriju...

- Nekoliko ću se dana odmarati, sezona je bila iscrpljujuća. Odigrao sam trideset utakmica, ne sjećam se kada sam toliko igrao. Veselim se pripremama za Svjetsko prvenstvo, to je za svakog nogometaša poseban doživljaj. Pobjedom nad BiH popravili smo raspoloženje u momčadi. Moramo se i moliti za zdravlje naših igrača, pa da u punom sastavu krenemo u Japan - zaključio je Robert Prosinečki.

I. Flak

Pogledajte na vecernji.hr