KLJUČNA FIGURA

Zagrebov heroj briljantnom predstavom ugasio doprvaka Europe: 'Nije loše, zar ne?'

storyeditor/2024-09-19/PXL_180924_120787064.jpg
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
20.09.2024.
u 10:32

Nama je bio cilj da odigramo dobru utakmicu, bolju od one u Kielcu, gdje smo bili u egalu 50 minuta i na kraju izgubili sa sedam razlike. Trebala nam je dobra utakmica kako bismo podigli samopouzdanje nakon kiksa u Poljskoj - rekao je Matej Mandić

Matej Mandić bit će ove sezone jedna od ključnih figura trenera Andrije Nikolića u šahovskoj partiji zvanoj Liga prvaka. U susretu protiv Aalborga bio je jedan od istaknutijih pojedinaca. Imao je 14 obrana uz prosjek 36,1 posto obranjenih lopti. Više obranjenih lopti u ovom kolu imali su samo Milosavljev i Garcia, koji su ujedno imali i bolji postotak obranjenih lopti (42,4). Gledajući prva dva kola, Mandić je za sada drugi po obranjenim loptama. Više ima samo Milosavljev.

– Ne zamaram se statistikama, ali volim ih pratiti – kaže Mandić.

Da vam je netko prije utakmice rekao da ćete pobijediti aktualnog doprvaka Europe s osam razlike...?

– Ne bih vjerovao. Nama je bio cilj da odigramo dobru utakmicu, bolju od one u Kielcu, gdje smo bili u egalu 50 minuta i na kraju izgubili sa sedam razlike. Trebala nam je dobra utakmica kako bismo podigli samopouzdanje nakon kiksa u Poljskoj. Računali smo da ih, budemo li dobro igrali, možda iznenadimo osvajanjem boda ili nekom minimalnom pobjedom. Ispalo je da smo ih uvjerljivo pobijedili, onako bez većih teškoća – rekao je Mandić.

U kojem ste trenutku rekli da je utakmica gotova?

– Mislim da je bilo desetak minuta prije kraja nakon što je Dibirov dvaput pogodio u praznu mrežu za plus sedam. Do kraja je ostalo deset minuta, ali nije bilo teorije da Danci to preokrenu. Moram pohvaliti dečke iz obrane, meni je odmah bilo puno lakše. Nismo dozvolili Dancima brze kontre i polukontre, nismo im dozvolili lagane pogotke, i to je bio ključ svega. U redu, možda sam primio malo previše pogodaka s krila, posebno s desnog, ali popravit ćemo to – kaže Mandić.

U odnosu na prošlu sezonu, krenule su vas i obrane sedmeraca. Protiv Kielca tri, protiv Aalborga dva obranjena sedmerca?

– Nije loše, zar ne? Dobro, malo sam ozbiljnije pristupio analizama tko gdje od suparničkih igrača puca sedmerce. Za sada mi to "čitanje" ide jako dobro.

U sljedećem kolu gostujete kod Kolstada, koji ste lani dvaput uvjerljivo pobijedili. U Zagrebu je bilo 31:20, a u Norveškoj čak 34:25; u Zagrebu ste imali 16 obrana, uz 47,06 posto obranjenih lopti, a u gostima 11 obrana uz 33,3 posto obranjenih lopti.

– Ova pobjeda napunila nas je samopouzdanjem i sada rasterećeno odlazimo u Norvešku. Ma, bio bih sretan kada bismo pobijedili i s pogotkom razlike. Dva boda su dva boda. Morat ćemo tamo ponoviti dobru igru u obrani kao protiv Aalborga i bilo bi super kada bismo ostali na što manjem broju tehničkih pogrešaka. Primjerice, protiv Aalborg imali smo samo jednu, a protiv Kielca bilo ih je valjda dvostruki broj – istaknuo je Mandić.

Kako su se snašla pojačanja u svlačionici, s kim ste najbolje "kliknuli"?

– Svi su se dobro snašli, a najbolje sam "kliknuo" s Ivanom Pavlovićem. On mi je dobar prijatelj još iz Ljubuškog, gdje smo zajedno igrali. Ne samo da smo zajedno trenirali i igrali već smo zajedno sjedili u klupi u Ekonomskoj srednjoj školi.

Tko je od koga prepisivao zadaće?

– Obojica smo prepisivala od drugih. Mi smo bili zaduženi za dobru atmosferu u razredu, uvijek smo radili neke nepodopštine – naglasio je Mandić.

Ove sezone u Ligi prvaka brane četiri hrvatska vratara: Pešić je u Nantesu, Ivić u Pelisteru, Meštrić u Kielcu te Alilović u Wisli. Za sada Mandić ima najbolji postotak obrana i obranjenih lopti.

– Nisam znao da nas tako puno ima. Neka nas...

Jeste li se čuli s Kuzmanovićem, svojim kolegom iz reprezentacije koji je iz Nexea otišao u Gummersbach?

– Nisam. Ali sad kad ste ga spomenuli, moram ga nazvati – rekao je Mandić.

Rukomet je Matej počeo trenirati u Izviđaču, koji je već dugi niz godina poznat po kvalitetnom radu s mlađim kategorijama. Marin Šego, David Mandić, Josip Šarac, Ivan Karačić i mnogi drugi reprezentativci Hrvatske potekli su iz te izvrsne rukometne akademije.

– Od prvog treninga stao sam na gol i tako je ostalo do danas – istaknuo je Mandić, koji ima rodbinske veze s Davidom koji danas igra za njemački Melsungen. Prije tri sezone dijelili su svlačionicu u Zagrebu.

– Mi smo svi rod iz Mandića, mjesta nadomak Ljubuškog. Nismo direktni rod, mislim neko treće koljeno, ali svi nekako skupa odrastamo, roditelji se druže, evo gledali su utakmicu u Mandićima skupa i bili jako ponosni na rodbinske veze s Davidom.

Slažem se sa sestrama

Mandić je u Zagreb došao 2021. godine.

– Mislim da je to bio dobar potez za moju budućnost.

Više od dva metra visoki Matej ima vratarskog uzora.

– Svi su mi dragi, posebno moji, ali Niklas Landin je nešto posebno, njega bih mogao gledati satima kako brani. Sjajna tehnika, težim tome, radim dobro kako bih dostignuo njegove kvalitete.

Imate tri sestre?

– Nije mi teško, jedna je starija, dvije su mlađe, svi se super slažemo.

U seniorsku reprezentaciju prvi ga je pozvao Hrvoje Horvat i to 2021. godine.

– Taman sam se vraćao s jednog treninga PPD Zagreba i vidim da sam dobio poziv od Saveza. Mislio sam da je to za pripreme moga godišta, a onda sam shvatio da je za seniorsku reprezentaciju. I baš sam bio jako, jako sretan. Sjajan je osjećaj biti u seniorskoj reprezentaciji, to je san svakog sportaša i ono za što sam se trudio cijeli život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije