Problem

Naši najveći talenti vani dobivaju 
tek mrvice...

Foto: Reuters/PIXSELL
GER, UEFA U19 Euro 2016, Kroatien vs Niederlande 12.07.2016, Donaustadion, Ulm, GER, UEFA U19 Euro 2016, Kroatien vs Niederlande, Gruppe B, im Bild Andrija Balic ( Kroatien ) im hintergrund jubel Sam Lammers ( Niederlande ) Abdelhak Bouri ( Niederlande )
Foto: Pixsell
Josip Brekalo
Foto: Pixsell
Robert Murić
Foto: Reuters/PIXSELL
Hamburg's Alen Halilovic in action during the DFB Cup 1st round football match between FSV Zwickau and Hamburger SV in Zwickau, Germany, 22 August 2016. PHOTO: HENDRIK SCHMIDT/DPA /DPA/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
26.07.2016., Zagreb - Trece pretkolo Lige prvaka, utakmica GNK Dinamo - FC Dinamo Tbilisi. Ante Coric Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Josip Brekalo
Foto: DPA/PIXSELL
Josip Brekalo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ante Ćorić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ante Ćorić
07.10.2016.
u 21:05
Hrvatska godinama u tim mlađim kategorijama ima igrače koji ostvare vrijedne transfere, ali onda nekako nestaju s radara
Pogledaj originalni članak

Ante Čačić se zbog ozljeda Modrića, Rakitića, Lovrena i Pjace susreo s drugim problemom, a to je mala minutaža nekih važnih igrača poput Vrsaljka, Strinića, pa Roga, koji je jedan od rijetkih koji može nadomjestiti ulogu Modrića i Rakitića. Ništa nije bolja ni situacija u mlađim selekcijama.

I zbog toga se sve češće aktualizira tema o ranom odlasku naših mladih igrača u inozemstvo. Hrvatska godinama u tim mlađim kategorijama ima igrače koji ostvare vrijedne transfere, ali onda nekako nestaju s radara. Jedan od primjera je Hajdukov veznjak Andrija Balić, koji je u prosincu ostvario transfer u Udinese i još uvijek čeka svoju premijeru u Serie A.

Pašalić pokazao pravi put

Nešto je bolja situacija s Dinamovim krilnim igračem Josipom Brekalom, koji je ljetos otišao u Wolfsburg, ali zasad prigode dobiva na kapaljku. Ni Robert Murić nije se usrećio u Ajaxu, sada je na posudbi u Pescari, gdje još čeka na debi.

Alen Halilović na klupi je u HSV-u, dobiva mrvice iako se treneri mijenjaju...

Postoje srećom i drugačiji primjeri poput onog Marija Pašalića, koji je potpisao za Chelsea, ali je posudbama u Elcheu i Monacu pokazao da je igrač za najviše razine, pa je sada završio u Milanu. Oko tog pitanja odlaze li igrač prerano stalno se lome koplja. Tomislav Erceg, nekadašnji Hajdukov centarfor, do detalja je upoznat sa stanjem na tržištu.

– Svaki primjer odlazaka je zaseban. Načelno, za razvoj mladih nogometaša bilo bi najbolje da u Hrvatskoj potpuno stasaju i izbore svoju poziciju u seniorskom nogometu, i tek tada krenu s transferom. Međutim, granice su se u svijetu nogometa dramatično spustile, govorim o godinama kada igrači odlaze u inozemstvo. Klubovi žele što prije uzeti kvalitetnog mladog igrača kako bi za što manji novac dobili top klase, koje Hrvatska stalno proizvodi. I tu često dođe do nerazmjera, naša javnost očekuje da ti mladi igrači, kada odu u inozemstvo, odmah moraju dobiti svoje mjesto pod suncem, ali oni u novim klubovima nailaze na razne probleme. Jedan od prvih je prilagodba na sasvim drugačiji sustav rada, koji je u inozemstvu puno drukčiji u odnosu na način rada u našim klubovima. Zato nekima treba i nekoliko godina kako bi uspjeli pokazati svoj nesporni talent i znanje, a ima ih i koji ne uspiju u tome, jer jednostavno klubovi nemaju vremena za čekanje – kaže Erceg i pojašnjava:

– Razlika u radu je u načinu treniranja. U stranim klubovima igrači se već s 13-14 godina susreću sa značajnim taktičkim vježbama, učenju nogometne igre, a kod nas ima igrača koji dođu u seniore i ne mogu ispoštovati osnovne taktičke zadaće.

Često je i okruženje, od domaćeg u kojem su mlade zvijezde mažene i pažene, posve drugačije.

Ne trpe im mane iz HNL-a

– Priča o uspjehu puno ovisi i o zrelosti tih mladih ljudi, koji se odjednom nađu u svijetu velikog novca, superkvalitetnih igrača, a s druge strane su velika očekivanja od njih. Neki su za to spremni i s 15 godina, neki s 18, neki s 20, a neki nikada. Usto, mladi igrači u velikim ligama nemaju previše prigoda, nitko neće trpjeti neke stvari koje se toleriraju u HNL-u, poput premalo trke, sebičnost... – zaključuje Erceg.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KU
kupatilo
22:22 07.10.2016.

Skažem se u potpunosti al roditelji su najveci krivci jer za sitne novce izgube i sebe i djecu a nastoje da odu sto prije.Najradije bi ih prodali jos sa deset.Treba to nekako sprijeciti ali kako kad zakonom je nemoguce.

MV
Mijat vrdoljak
23:28 07.10.2016.

Malo je igrača koji odu bez ili sa malom odštetom da uspiju.Klubovi koji ne plate veliku odšteti i ne drže puno do tih igrača, primjera na pretek Delač, Murić, Radošević, Balić i mnogi drugi. Na drugoj strani, Ćorluka, Eduardo do teške ozljede, Modrić, Kovačić, a o Bobanu, Asanovića, Šukeru, Bokšiću mnogima prije da i ne govorim.

VL
????
23:13 07.10.2016.

"U stranim klubovima igrači se već s 13-14 godina susreću sa značajnim taktičkim vježbama, učenju nogometne igre, a kod nas ima igrača koji dođu u seniore i ne mogu ispoštovati osnovne taktičke zadaće. .... nitko neće trpjeti neke stvari koje se toleriraju u HNL-u, poput premalo trke, sebičnost" ---- ovo je razlog zašto Hrvatska ispada od Portugala, tko god sjedio na klupi. Igrači jednostavno ne mogu odraditi taktički dio sve da im najbolji taktičar bio trener. A naši treneri općenito, od Ćire, preko Bilića do Čačića nemaju pojma o taktici. Jedino Otto Barić zna nešto što se vidi po tome da je imao uspjeha s austrijskim momčadima, koje su po tehnici lošije od naših, ali to nadomjeste trkom i ispunjavanjem taktičkih zadataka, a pokojni Tomislav Ivić je jedini od naših trenera kojemu priznajem da je nešto znao o taktici... I dok se stanje iz onih citata s početka mog upisa ne promijene, ne moramo se nadati nekom iskoraku naše reprezentacije na velikim turnirima, jer na toj razini odlučuju sitnice, a važna sitnica je taktika i naravno malo sreće.